Kormányinfó: A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár

2022. július 30. 10:35

Rendhagyó időpontban, szombaton 11 órakor jelentkezett új Kormányinfóval Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. Tudósításunk.

2022. július 30. 10:35
null

Mint arról beszámoltunk, ezúttal szokatlan időpontban, szombaton 11 órakor volt Kormányinfó. A legutóbbi, hasonlóan rendkívüli időpontban megtartott Kormányinfón bejelentették a negyedik hullám érkeztét, illetve azt, hogy senki se vegye komolyan a találgatásokat a HUXIT-ról.

Döntések

Csak a magántulajdonú gépkocsik esetében marad a 480 forintos benzinár. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt. A leállást nem lehet tovább halasztani. Az egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import. A szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy lesz-e később elég kőolaj. Csak annyit szabadítanak fel a stratégiai készletből, nagyjából az egynegyedét, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi – mondta a miniszter. A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztásra elegendőek. A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, valamint a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár – mondta a miniszter.

Gulyás hozzátette: nem szeretnének további korlátozó intézkedéseket bevezetni. 

A stratégiai készlet egynegyedét szabadítják fel

Gulyás beszámolója szerint nagyon fontos, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat. Július 29-én megkezdődött a százhalombattai finomító karbantartása, a magyar felhasználás 100 százalékát adta. A karbantartás ideje nem meghatározható. A megjelenő rendelet a készlet felszabadításról azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készlet egynegyede – tette hozzá.

Kérdésre elmondta: jelenleg ötven százalékos a gáztárolók töltöttsége, ez két hónapos ellátásra elegendő országos szinten, illetve ha csak a lakossági fogyasztást vesszük, akkor 4 hónapra elég ez a mennyiség. 

Nem lehet tűzifát kivinni az országból

A gázárról azt mondta a miniszter, hogy alternatívákat kell találni. Minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Újraindulhat a barnakőszén bányászata, és a tűzifát sem lehet kivinni az országból – tette hozzá.

Az uniós gázfelhasználás-csökkentési terveket a kormány elutasítja.

Gulyás elmondta, a magas gázárak akár recessziót is okozhatnak az európai gazdaságban. Az aszály ügyében Nagy István vasárnap ad majd tájékoztatást. 

Az uniós tárgyalásokra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: folyamatosan, naponta zajlanak az egyeztetések, szakmai viták már nincsenek. Példaként említette, hogy a héten a magyar kormány elfogadta, hogy a ciklus végére a diplomás átlagbér 80 százalékára emelje a pedagógusbéreket. Ehhez az unió forrásokat is biztosít.

Arra kérte a baloldali pártokat, hogy ne akadályozzák ezt a folyamatot, ne áskálódjanak folyamatosan Brüsszelben a kormány ellen

annak érdekében, hogy ezt a tervet ne sikerüljön megvalósítani. 

Mint mondta: tavaly is volt politikai vita a tűzijátékról. Azonban minden eszközt már április-májusban beszereztek, nem lenne olcsóbb, ha nem lőnénk fel őket.

Alig jött pénz határvédelemre az Európai Uniótól

A migráció kapcsán Gulyás elmondta:

hazánk a migrációs válság kirobbanása óta a határvédelemre összesen 1,6 milliárd eurót költött, ennek mindössze 2 százalékát biztosította az EU. 

Az új határvadász ezredbe való toborzás zajlik, eddig már több mint hatezren jelentkeztek. Őszre 2200 fős egységet akarnak létrehozni, amelyet 4000 fősre bővítenének később. 

A miniszter a Mandiner kérdésére elmondta: jelenleg mintegy kétezer olyan fogvatartott van a hazai börtönökben, akit embercsempészet miatt ítéltek el. 88 százalékuk nem magyar állampolgár, és szinte mindegyikük férfi. A börtönkapacitásokat folyamatosan bővítette a Belügyminisztérium, és a férőhelyek jelenleg elegendőek. Azonban az elítéltek elhelyezése nagy terhet jelent a büntetés-végrehajtás számára, ezért a bíróságok gyakran a kiutasítást alkalmazzák velük szemben. 

Szenktirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésünkre közölte: eddig 860,394 menekült érkezett a háború kitörése óta Ukrajnából, az elmúlt 24 órában 1474 fő. Közülük több mint 27 ezren kértek menedékes státuszt, ebből csaknem 24 ezren ezt meg is kapták. 

Arra a kérdésünkre, hogy a többgenerációs, de egy mérőórás családi házaknak csak az a lehetőségük a rezsicsökkentett ár realizálására, ha társasházzá alakulnak és albetéteket hoznak létre, elmondta: mindenkinek azt javasolja, hogy ha megteheti, kezdeményezze a társasházzá alakulási eljárást, ami egyébként is jelentős értéknövelő tényező lehet. Annyit tudnak segíteni az érintetteknek, hogy 

a földhivatalok ezeket az eljárásokat soron kívül fogják lefolytatni. 

A benzinárstop miatt nemrég indult uniós kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Gulyás közölte: a kormánynak két hónapja van a válasz elküldésére, amit meg is fog tenni. Megvizsgálták az uniós szabályozást és találtak olyan precedenst, amikor az Európai Bíróság ilyen olasz döntést jogszerűnek talált. Az intézkedésen nem változtatnak – tette hozzá.

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 466 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lanter
2022. július 30. 22:51
Most kurvára meg fognak gazdagodni a seftesek a ti adóforintjaitokból mindaddid amig ez a jó kis kapu meg lesz.... Nembaj kifizeti a magyar adófizető ezt is ....
Lanter
2022. július 30. 22:48
Ezt mg a pumped gabó is tolni fogja::))))
Lanter
2022. július 30. 22:44
Kb 30 napot sdok a készlet ürüléség aztán lehet nyúlni a betárolt vésztartalékokhoz is,idióták gyülekezete...
Lanter
2022. július 30. 22:41
Ma déltől a kormány megcsinálta az év üzletét!! Ofamegyek a kútra egy kisbusszal ami magánszemély nevén van a raktérben 2db 1000 lireres tartállyal aminek a tankha össze van kötve a tartályokkal egy átszívó 12v os pumpával majd 50litert tankolok minden egyes kúton amit azonnal átszív a tartáyokba és 600 forintért meg veszi a nagyfogyasztó a piaci árnál olcsóbban,naponta 2000 literen keresek napi 240.000ft ot,köszi kormány jó bizniszt csináltatok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!