Államtitkár: Mindenki fontolja meg a hitelmoratórium meghosszabbítását

2022. június 29. 18:01

Túri Anikó szerint sehol máshol a világon nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a rászoruló családok és vállalkozások.

2022. június 29. 18:01
null

A hitelmoratórium lehetőségének alapos mérlegelésére hívja fel a figyelmet Túri Anikó pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár szerdai közleményében.

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság következményeinek enyhítése és a családok megvédése érdekében a kormány 2020 márciusában bevezette a hitelmoratórium intézményét. A nemzetközileg egyedülálló intézkedés lényege az, hogy a moratóriumot igénylők mentesülnek a hitelük törlesztőrészleteinek fizetése alól. Ma már egyértelmű, hogy

sehol máshol a világon nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a rászoruló családok és vállalkozások

– írta. Tekintettel a háborús inflációs és gazdasági helyzetre a moratórium igénybevételének lehetőségét a kormány – immáron negyedik alkalommal – 2022. június 16-ai ülésén meghosszabbította. A döntés értelmében, a moratóriumban részt vevők 2022. július 31-ig tudnak nyilatkozni hitelt nyújtó bankjuknál arról, hogy 2022. december 31-ig továbbra is igénybe kívánják venni a törlesztőrészletek alóli mentesítést.

A kormánynak a hosszabbításra vonatkozó döntése csak olyan rászoruló lakosokra (nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük) és vállalkozásokra (amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza) vonatkozik, akik jelenleg is igénybe veszik a kedvezményt. A magyar kormány továbbra is elkötelezett minden magyar család és hazai vállalkozás védelme mellett, ugyanakkor mindenki figyelmét felhívja arra, alaposan mérlegelje, továbbra is élni kíván-e a moratórium lehetőségével.      

„Kérjük azokat, akik képesek törlesztőrészleteik újbóli fizetésére, különösen, akik már 2020 márciusa óta a rendszerben vannak, hogy csak tényleges rászorultságuk, nehéz anyagi helyzetük esetén vegyék igénybe továbbra is a moratórium intézményét. A törlesztőrészletek ugyan nem lehetnek magasabbak a rendszerből való kilépést követően, azonban a futamidő és a hitelterhek egyértelműen növekedhetnek” – olvasható az államtitkár közleményében.

(MTI)

Nyitókép: Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. július 01. 02:09
Leirom a sajat esetemet, aztan okuljon belole az aki akar. Mivel automatikusan lett mindenki moratoriumos, mondom, jol van akkor, osszegyujtok 3-4 honap alatt egy kisebb osszeget s lecsokkentem majd 1 millaval a torlesztot. Megyek hogy befizessem, erre a bank mondja, hogy elotte ki kell fizetni a moratorium alatt nem fizetett reszt. Nem baj, befizetem. Addig volt a torlesztom 60 toke, 30 kamat, azaz 90e. A no atadja a 3 honapos 270ezres befizetesi papirt, befizetem, majd latom, hogy alig csokkent toke. Gyorsan kiszamoltam: 60 ment kamatba, 30 ment a tokebe! Aztakurva....dobtam egy hatas! S ezutan az ugyintezo meg jott,hogy 13ezret levon elotorleszteskent. Mondom neki, hogy a szerozdes szerint 0%. Erre o hogy ott van a falon, modosult, levonja. Mondom nem vonsz le semmit, mert nem szoltatok nekem a szerzodes egyoldalu modositasarol, ha nem hiszed menj fel s nezd meg magad! Erre nagy mergesen elmegy, 10 perc mulva jon vissza, flegma pofaval: nem kell fizetni semmit sem! Ha anyam vagy baratnom ment volna be, meglopjak 13ezerrel siman! Vajon hany embertol loptak el jogtalanul a penzt? Moratorim...Lesz meglepetes, nem is kicsi sajnos. A zsido bank mindig nyer, ez nem charity shop hanem kokemeny penzugyi alapon mukodo uzsoras uzlet. Legutobb mondom a nonek, hogy mennyi a befizetett 90bol a kamat es mennyi a torleszto. Hat o azt nem tudja megmondani, csak Pesten, de oket meg nem lehet elerni. Meg a sarki cigany uzsoras is megmondja, hogy 10% kamat. A bank meg nem tudja. Ott basztak at a jo nepet, hogy nem novekszik a torleszto reszlet. Persze hogy nem, csak a kamat atment uzsoraba. Nagyon sajnalom a sok hitelest, akik tenyleg megorultek ennek a lehetosegnek, hogy kitolodik par honappal a hitel s kesz. Atkurtak oket mint a svajci hitelnel.
Brüsszelidemokrata
2022. június 29. 21:08
Akinek volt esze az nem élt ezzel a lehetőséggel
bagira
2022. június 29. 20:12
Jó lesz a fővárosnak , fantasztikus utánozhatatlan egyenlőre az autód ne használd . Jön a többi utána , ne fürödj ,ne egyél ,ne mos , közvilágítás beszüntetve . De ezek a ballibsi ellenzékre nem vonatkozik , élvezik az életet néha a parlamentbe bejárnak fizetésért . Ez ám az élet nem pórnép megszorítása. Tüttő vagyonos nagysága se ad le a színvonalból . Gyurcsnyék pláne nem , mit képzelünk nekik jár. ,,Niedermüller felszólította a kerületében élőket, hogy kevesebbet autózzanak,, https://internetfigyelo.com/niedermuller-felszolitotta-a-keruleteben-eloket-hogy-kevesebbet-autozzanak/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!