Bagdy Emőke: A biztonság fontos, még a szeretetnél is fontosabb

2022. június 01. 15:00

Nagyon sok a bolyongó-szorongó kamasz, nincsenek támpontok, határok és sokszor az utat mutató személyek is hiányoznak – véli a klinikai szakpszichológus, az MCC Fiatal Tehetség Programjának fővédnöke.

2022. június 01. 15:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Sokkal gyorsabban szorítják ki egymást a generációk, mint akár tíz évvel ezelőtt, hiszen amilyen gyorsan pörög a világ, olyan szélsebesen változik a fiatalok értékrendje, gondolkodásmódja. Ez a folyamat pedig óhatatlanul magával hozza a generációk szakaszolásának felgyorsulását – hangsúlyozza Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, az MCC Fiatal Tehetség Programjának fővédnöke a Családi élet a kamaszokkal: a hadihelyzetek kezelése című előadásában. De

nemcsak a szakaszolás gyorsul, hanem a kamaszok pszichoszexuális érése is,

ugyanis ez a folyamat ma már 10-12 éves korban elindul bennük. Kitolódik viszont a fiatal felnőttkor kezdete, míg akár tíz évvel ezelőtt is 20-25 éves korra volt tehető ennek kezdete, addig ma már nem ritkák a harmincéves, fejlődésükben megrekedt, gyerekattitűdökkel bíró ifjak. Olyan, mintha a kamaszkor – sajnálatos módon – nem tudna lezárulni, hiszen nem alakul ki a fiataloknál az elköteleződés, a felelősségvállalás és a nemcsak kapni, de adni is képessége. Márpedig ezek nélkül nem beszélhetünk érettségről – mutat rá a klinikai szakpszichológus.

Mindeközben, vagy akár ezt megelőzően változott meg a klasszikus családmodell: ma már a gyerekek hatvan százaléka nem a szokványos családban nő fel, nagyon magas a válások és a felbomló együttélések száma, jelentősen átalakult a családi szerkezet, hangsúlyozza Bagdy. Felnőni márpedig önmagában is nagyon nehéz, hiszen beindul a nemi átalakulás, emellett

radikálisan módosulnak az idegrendszeri folyamatok: az agyban új pályarendszerek alakulnak ki.

Mindemellett felbomlik a biológiai egyensúly, aminek következtében aztán a kamaszoknál a lehető legszélsőségesebb magatartások alakulnak ki: például van, hogy alig esznek, van, hogy rengeteget; van, hogy minimális az alvásigényük, és van, hogy egész nap aludnának. A teljesítményükben is nagy a szórás, van, aki ráveti magát a tanulásra, és van, aki épp ellenkezőleg, messziről kerüli azt – sőt, ez a két attitűd megfigyelhető sokszor egyetlen emberen belül is.

Fotó: Földházi Árpád

A változatos világban rengetegfélék a kamaszok problémái is – emeli ki a klinikai szakpszichológus, aki ezt egy 101 tehetségesnek ígérkező fiatallal végzett kétéves, saját kutatásával támasztja alá. Ebből kiderül, hogy bár nagy a szóródás a problémák között, azért vannak természetesen általános problémáik is. Ilyen

az önbizalom megrendülése, a kapcsolatok elvékonyodása, a kommunikáció elszegényedése, a rejtjelekben kommunikálás és a súlyos kommunikációs hiány.

Szerinte ez utóbbi óriási probléma, hiszen a kapcsolatainkhoz a kommunikáció elengedhetetlen, ha megváltozik az információcsere minősége, akkor az óhatatlanul magával hozza a kapcsolatok kifejezésének elsilányulását és a kapcsolatok elszegényedését is. Ebben pedig hatalmas a szülők felelőssége, elengedhetetlen, hogy rengeteget kommunikáljanak a gyerekeikkel, hiszen a kamaszokban így alakul ki az az érzés, hogy a család az a hely, ahol biztonságban vannak, ahol utánkövetik és gyámolítják őket, ez az a hely, ahová mehetnek, bármi is történjék.  

Igazolt, már-már közhely azonban, hogy nagyon keveset beszélgetnek a családban a gyerekekkel, ami miatt – noha ebben az időszakban nagy jelentősége van a kortárs kapcsolatoknak – elmagányosodhatnak, és az internethez fordulhatnak, ami további veszélyeket hordoz, véli a szakember.

Pedig a kommunikáció akkor is létfontosságú, ha ebben az átmeneti időszakban a civódás teszi ki a nagyját: az elszakadáshoz

a kamasz az ellentétes nemű szülőjével vívja meg a felnövekvés harcát, s csak a harag révén tud elszakadni, de a vitákban fejlődik ki a kompromisszumkészség is. A közöny viszont a leghalottabb állapot. A szülőtől való oldódás megkerülhetetlen, és évek is eltelhetnek, míg a kamaszból lett fiatal újra kötődik, de addig, amíg ez a szülőktől való elszakadás nem jön létre, nem tud az ember felnőtt sem lenni.

Az elszakadás természetes folyamata ellenére a szülőnek mindig ott kell lenni, ha szükség van rá. Mint a klinikai szakpszichológus fogalmaz, önmagától kell megvédeni a gyermeket, ehhez márpedig nagy szülői türelemre, és következetességre van szükség. Bagdy szerint elengedhetetlen a határszabás, és megegyezések rögzítése, ellenkező esetben eluralkodik a káoszt okozó szabadosság, a kamaszban kialakul a „bármit tehetek következmények nélkül”-érzés. Emiatt Bagdy Emőke szerint

fontos támpontokat adni, különben a kamasz is elbizonytalanodik.

A pszichológia egyetlen büntetést fogad el, a valami pozitív dologtól való megvonást. Kamaszkorban megkérdezhetjük bátran a gyermektől, ő mit vonna el magától, ha nem tartotta be a megegyezést.

Bagdy Emőke rámutat: a következő igen szenzitív időszak a morális világkép felépítésének kora, ami 14-18 év közötti korra tehető. Ekkor alakul ki a kamaszban annak igénye, hogy mindenben benne legyen, az infóáramlás csatornái nyitottak, a cybervilág picire zsugorította a glóbuszt: pár kattintással minden elérhető. Elképesztően sok az információ, a gyerekekben pedig ott az igény, hogy ezt és magát a világot is elrendezzék. Ha valaki ebben az időszakban nem mutatja meg, hogy merre tartson a kamasz, az még inkább el lesz bizonytalanodva, anyátlanodva. A befolyásolás pedig óriási: minden kortárscsoportban kirajzolódnak a deviáns csoportok. Mint Bagdy hangsúlyozza,

nagyon sok a bolyongó, önsértő, szorongó, elmagányosodott fiatal,

aki igyekezne csökkenteni a saját feszültségét, de hiányoznak a támpontok, az autentikus személyek. A helyzetet nehezíti, hogy a rossz és a jó határai összemosódnak. Mindemellett mindent ural a legyél toleráns parancsa, ebben az időszakban a lányok olykor kipróbálják a lányokat, a fiúk pedig a fiúkat.

A család tekintetében nagyon fontos a közös étkezés – a rágás egyébként is feszültségcsökkentő –, kutatásokkal igazolt, hogy azok az egyének, akik gyakran ünnepelnek közösen a családdal, sokkal jobb stresszmutatókkal rendelkeznek, és sokkal jobban működik a családi összefogás is náluk. Emellett Bagdy hangsúlyozta még, hogy a szemkontaktus óriási jelentőséggel bír, egyfajta energiacsere, amelyben a felek megértik egymás érzelmi állapotát.

Ez leginkább a karantén idején nyert bizonyítást. Megvizsgálták, hogy miért van olyan következménye, hogy az emberek fáradékonyabbak, alacsonyabb a munkateljesítményük. Hát azért, mert össze vagyunk zárva, és az a kevés szempár, ami otthon van, nem elég: szükségünk van közösségben mozgásra.

Összességében tehát Bagdy Emőke szerint elengedhetetlen, hogy a szülők kifinomult kommunikációra tanítsák a gyerekeiket, hogy megértő módon tudjanak kommunikálni. Emellett elengedhetetlen az értékhatárok kialakítása, mert nagyok az ördögi hatások, ami ellen biztonsággal úgy tudjuk őket megvédeni, ha a gyerek tudja, a családban mindig van helye, bármit is tesz, biztonságban van otthon. Márpedig a biztonság a legalapvetőbb, még a szeretetnél is alapvetőbb, húzza alá.

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ted NER-Killer
2022. június 02. 20:52
Bagdi állításához még annyit: A "biztonság", az egy ÁLLAPOTFÜGGVÉNY, és "ESEMÉNYTÉR" is egyben. És mint ilyen, PILLANATONKÉNT "pulzál" az alig elviselhető függvény-minimum biztonsági szintjétől a legmagasabb biztonsági szintig (függvény-maximumig) bezárólag. Méghozzá olyan állapotfüggvény és eseménytér, amely... a) ...több-paraméterű (több, rajtunk kívül álló és/vagy tőlünk függő tényezővel jellemezhető) függvényállapottal írható csak le. Továbbá... b) ...amely állapotfüggvénynek és eseménytérnek INFLEXIÓS PONTJA(I) van(nak). Olyan "jeles" események tehát, amelyek ÁTFORDÍTHATJÁK az eseménytér függvény-"görbéjét" egy másik (kedvezőbb, de inkább kedvezőtlenebb...) állapotba. A biztonság tehát, nem lehet elsődleges - mint "igényszint" -, hiszen állandó "fluktuációban" van. (Szélsőséges esetben pedig nem is létezik, akármennyire is szeretnénk megteremteni...) És a legelkeserítőbb, hogy leginkább KÉSZ HELYZETKÉNT "teremtődik" meg számunkra! (Beleszületünk, vagy bele-"éljük" magunkat...) A biztonság-"állapotfüggvény" megteremtésének - vagy inkább: befolyásolásának - egyetlen RELEVÁNS "metódusa" viszont, az ALKALMAZKODÁSI KÉSZSÉGÜNK "MŰKÖDÉSBE LÉPTETÉSE"! (Annak mennél magasabb szintű alkalmazási készsége.) Csak ettől függ, hogy milyen mértékben tudunk alkalmazkodni az éppen kialakult biztonsági szinthez, és adott esetben milyen mértékben tudjuk azt a szintet a számunkra kedvező(bb) szintre "emelni"... Voltaképpen tehát, EGÉSZ ÉLETÜNK legfontosabb tényezője az alkalmazkodási készségünk minősége! (Vagyis, NEM a biztonság, mert az vagy van, vagy nincs...) Konklúzió: Biztonság tehát, vagy van, vagy nincs... Az egyetlen, amibe kapaszkodhatunk - akár a legzűrzavarosabb időkben is - a saját MINŐSÉGI alkalmazkodási képességünk! EZ a legfontosabb! Bagdi tehát, A LÉNYEGET nem látja! (Nyilván, nem, hiszen nem ismeri sem az állapotfüggvényeket, sem pedig az eseménytereket...) Sokra menne az elsődlegesnek gondolt és esetlegesen korábban kiharcolt "biztonságával", ha másnap reggel beütne egy társadalmi kataklizma - amire NEM VOLNA "FÜGGVÉNY-ÁLLAPOT" MÓDOSÍTÓ VÁLASZA!... Viszont, nagyobb eséllyel élhetné túl a "sajnálatos eseményeket", ha rendelkezne - a valóban elsődlegesen fontos - MINŐSÉGI alkalmazkodási képességgel... Hát így...
Ödenburger
2022. június 02. 08:25
Komoly probléma, hogy gyerekeinkre kb. 10-12 éves koruktól a jellemzően ballib iskolai közegnek nagyobb hatása van, mint a saját szüleiknek. Az elszakadás/harag/ellentmondás a szűk család ellen irányul sajnos.
Ted NER-Killer
2022. június 01. 20:02
Hangsúlyozva: A létezés alapja tehát, az ALKALMAZKODÁSI KÉPESSÉG! (Minden más, csak duma - süket duma...)
Szilágyi Miklós
2022. június 01. 19:47
A Meseország mindenkié c könyv kapcsán bátor volt, de mit akar jelenteni a zavaros fejtegetés " a kamaszkorban sok fiú kipróbálja a fiúkat sok lány a lányokat"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!