Közvélemény-kutatás: közel egymillióan mennének el az országból, ha átterjedne a háború

2022. május 27. 13:24

Csupán a magyarok ötöde harcolna az ország megvédéséért, ha megtámadnák Magyarországot.

2022. május 27. 13:24
null

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő kutatást rendelt a Závecz Researchtől, amit az Index publikált. A reprezentatív 1000 fős minta alapján készült kutatás szerint a magyarok mindössze ötöde harcolna csak biztosan az ország megvédéséért, ha megtámadnák Magyarországot. 

A magyar lakosság 40 százaléka szerint vissza kéne állítani a kötelező sorkatonaságot.

Emellett a magyarok csaknem kétharmada tartja a háborút orosz agressziónak, a lakosság 13 százaléka tartja a nagyhatalom védekezésének, míg 22 százalék bizonytalan a kérdésben.

Mi lenne ha belekeverednénk a háborúba

A lakosság csaknem hattizede (58 százalék) gondolkodik vagy legalábbis gondolkodott már azon, hogy mit csinálna, ha Magyarországon is háborús helyzet alakulna ki. Az emberek 10 százalékának van is határozott terve ilyen esetre, míg 48 százalékuknak nincsen, ők konkrét elképzelésekkel nem rendelkeznek. Határozott terve főként a fiataloknak, a diplomásoknak van. A háborús helyzetben való cselekvésről – konkrét tervek nélkül – főleg az alacsony iskolázottságúak és a nők gondolkodnak (54-55 százalékuk).

Összességében, a lakosság 14 százaléka gondolkodik menekülésben.

Fegyverbe?

A magyarok ötöde gondolja úgy, hogy biztosan harcolna az ország megvédéséért (katonaként vagy más módon segítve a hadsereg munkáját), ha megtámadnák Magyarországot.

További 30 százalék válaszolta, hogy valószínűleg harcolna ilyen esetben.

Az ország védelmében inkább a férfiak vállalnának aktív szerepet (59 százalékuk), de a nők körében is jelentős azok aránya, akik így gondolkodnak: 44 százalék.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. május 28. 00:53
Szerencsétlen migránsokon is megesik azért a szívem. Összegyűjti a család otthon a sok pénzt. lehet, hogy hitelt is felvesz, és akkor a legkisebb fiú, akire ezt ráköltötték, hirtelen rájön, hogy az egész egy átverés, minden pénz, amit eddig kifizetett a családja egy feneketlen zsákba hullt. Hogy menjen így viszont haza? Antinépmese. Köszönjük libsik, köszönjük Soros György.
brekker
2022. május 27. 23:55
Közben gondolkoztam. A mai bírósággal életveszély bármi fegyvert birtokolni. Elmeszelnek, mert nem vagy alattvaló.
Reszelő Aladár
2022. május 27. 23:42
20% biztosan harcolna, 30% valószínűleg. Ez közel sem rossz szám. Sőt. Ha ebből a megközelítésből nézzük, akkor igenis érthető az ukránok hozzáállása, más kérdés, hogy a vezetésük elkövette az elsőszámú hibát, miszerint a háborút úgy lehet átvészelni, ha nem keveredsz bele. Ehhez pedig olyan politikát kell folytatni. Ukrajna a Majdan óta nem ilyen politikát folytat. De mi nem. A dolgok jelen állása szerint ha a ruszkik nyugat felé is törnének, ott csak NATO országot találnak, akikkel meg nem okos szarakodni. Ha ez lenne a menet, akkor sem a Kárpát medencét céloznák. Jelen tudásunk szerint itt nincs semmi olyan, amiért megérne háborúzni.
europész
2022. május 27. 23:28
Egy esetleges háborús támadás esetén én szembe szállnék bármilyen Magyarországra támadóval szemben. Értek a gyalogsági taposóaknától kezdve az összes gyalogsági lőfegyver kezeléséhez.Harckocsi aknák telepítéséhez egyéb robbantási feladatok végrehajtásához.Értek robbanó és más földi csapdák készítéséhez.(esetleg az újabb gyalogsági fegyverek némi tanulmányozást igényelnének)Én még bízom a harctéri találékonyságomban is.Magyarországra én egyszer felesküdtem és ehhez tartanám magam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!