Az alapjövedelem bevezetését szorgalmazza a munka ünnepén a Párbeszéd

2022. május 01. 14:13

Tordai Bence párbeszédes politikus jelezte, hogy pártja már 7 éve képviseli ezt a koncepciót.

2022. május 01. 14:13
null

A jóformán mérhetetlen támogatottsággal bíró baloldali párt május 1-jén, a munka ünnepén állt elő ismét az alapjövedelemről szóló elképzelésével, amelynek részleteit a közösségi oldalukon ismertették.

Bejegyzésükben hangsúlyozták, hogy bár „május 1-jét gyakran nevezik a »munka ünnepének«, nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor a dolgozó emberek előtt kell tisztelegni”. Kiemelték:

Majd kitértek arra, hogy „hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mindenkinek jár/járna a méltóságteli élet. De ez ma sajnos nincs így”.

„A munka világában ma is dominál a kizsákmányolás, az elnyomás, az igazságtalanság és az egyenlőtlenség. Mindez különösen igaz az Orbán-kormányra” – húzták alá.

„Az Alapjövedelem olyan járandóság, amely mindenkinek jár, egyszerűen azért, mert ember!

Ez egy olyan országban, ahol milliók élnek a létminimum alatt, óriási előrelépés lenne” – magyarázták a posztban.

Az Alapjövedelem véleményük szerint:

  • felszámolja a létbizonytalanságot;
  • véget vet a kiszolgáltatottságnak;
  • megteremti a jövedelembiztonságot;
  • növeli a nagy többség keresetét;
  • radikálisan csökkenti a jövedelmi szegénységet, vagyis senki sem kell a létminimum alatt élnie;
  • a segítségével felszámolható az éhezés;
  • jelentősen csökken az emberek közötti egyenlőtlenség;
  • ösztönzi a munkavállalást és a legális foglalkoztatást;
  • megállítja a magyar társadalom széthullását, történelmi fordulatot eredményez a társadalmi integrációban;

A Párbeszéd úgy véli, ezáltal majd „a történelmünkben először megszűnik Magyarországon a nincstelenség.”  Magukra pedig úgy hivatkoznak, mint az egyetlen olyan magyar pártra, „amely kidolgozott Alapjövedelem-koncepcióval rendelkezik”. 

„Mi mást kívánhatnánk május 1-jén, mint az Alapjövedelem minél előbbi bevezetését” – zárta a bejegyzését a párt. 

Tordai: A munka ünnepén nem a munkakényszert ünnepeljük

Tordai Bence, a párt képviselője is ráerősített Facebook-oldalán a Párbeszéd elképzelésére.

„A munka ünnepén a legkevésbé sem a munkakényszert ünnepeljük, ami a legtöbb dolgozó ember életét meghatározza; sokkal inkább

– szólította meg követőit Tordai.

„Ennek a gondolkodásnak az egyik eredménye az Alapjövedelem programja, amit a Párbeszéd Magyarországért immár 7 éve következetesen képvisel” – erősített rá a képviselő.

 

Nyitókép: Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldala

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. május 02. 14:58
Kiterjesztett segélyre, alapjövedelemre meg hasonlókra akkor lesz kénytelen fanyalodni a fejlett világ, ha a-munkahelyeket-pusztító innováció nagyon elhúz a munkahelyeket építő innováció előtt. Reméljük ez nem fog bekövetkezni, mert a tétlenség a sátán munkaadója..
Reszelő Aladár
2022. május 02. 07:11
Alapjövedelem? Remek ötlet, de csak egyfélképpen: fogod az összes állami transzfert meg a hozzá tartzó bürokrácia összes költségét és szétosztod a 9,8 millió ember között. Ekkor kap minden ember kb 35 ezer forintot. Majd elmagyarázod, hogy bár feltétlen alapjövedelemnek szántátok, nem elég igazságos, hogy Mészáros Lőrinc is kapja. Ha kevés az összeg, akkor bele lehet vonni a nyugellátásra, infrastruktúrára és oktatásegészségügyre szánt pénzt is. Ekkor a céh felmegy ugyan 100 ropi fölé, csak majd fizetni kell mindenért. Ekkor majd előjöttök együtt újabb tervel, ami majd az alapjövedelmi szegénység felszámolását tűzi zászlóra. Eközben a 4,6 millió emberből már csak 3,2 akar dolgozni, ami miatt a 100 ropi lemegy 60-ra. De ekkor meg nincs mit tenni, mert azok a munkahelyek már megszűntek. De van még egy megfontolandó ötletem. Felejtsétek el az egészet és örüljetek, hogy a párt minden tagja képviselő lehet.
Pathfinder76
2022. május 02. 06:32
Pénzt kapni munka nélkül... A Párbeszéd politikusainál évek óta működik a dolog..
Biivisz
2022. május 02. 05:28
Az alapjövedelem bevezetését szorgalmazza ... a Párbeszéd ... már 7 éve. A kétfarkúak pedig már 16 éve ingyen adnák a sört. (És akkor az örök életet még nem is említettem.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!