Önálló környezetvédelmi minisztérium felállítását szorgalmazza 180 civil szervezet

2022. május 03. 13:03

A szervezetek úgy vélik, egy külön tárca az egyedüli garancia arra, hogy a kormányzati működésben a fenntarthatóság elve teljességgel érvényesüljön.

2022. május 03. 13:03
null

A civil szervezetek nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz azzal a kéréssel, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje.

A következő kormányzati ciklusban olyan veszélyekkel kell szembenéznie az országnak, mint az ukrajnai háború, a gazdasági és energiaválság, vagy a biodiverzitás- és klímaválság, és nem zárható ki újabb járványveszély sem. Ilyen körülmények között a felelős politikának a kormányzati stratégiában jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére a többi között azzal, hogy a természeti erőforrások védelmének és megőrzésének szempontjait minden gazdasági és társadalmi ágazat döntései során figyelembe veszi – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország keddi, az MTI-hez elküldött közleményében.

A három szervezet felidézte, hogy

a Föld napján felhívták a figyelmet a környezet- és klímavédelem nemzetbiztonsági jelentőségére és az alakuló új kormány felelősségére.

Nyílt levelet is útjára indítottak, amelyhez 180, a környezet- és klímavédelem iránt elkötelezett civil szervezet csatlakozott.

A nyílt levélben a civil szervezetek olyan kormányzás szükségességére hívják fel a figyelmet, ami amellett, hogy ápolja és megóvja a Kárpát-medence környezeti értékeit, biztosítja a természeti erőforrások védelmét és megőrzését a jövő nemzedékek számára. Fontos, hogy ez minden ágazati politikát áthasson, legyen az energiapolitika, mezőgazdasági és vidékpolitika, ipar- és fejlesztéspolitika vagy oktatás- és társadalompolitika – hangsúlyozták a közleményben.

A civil szervezetek úgy látják, hogy a jelen és a jövő nemzedékek létfeltételeinek biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a környezet védelmére erős felhatalmazású, önálló tárca alakuljon, összefogva a környezet- és természetvédelem, a víz-, illetve vízgyűjtő-gazdálkodás, a körforgásos gazdaság, az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás területeit.

Az önálló környezetvédelmi tárca az egyedüli garancia arra, hogy a kormányzati működésben a fenntarthatóság elve teljességgel és gazdasági érdekektől függetlenül érvényesüljön,

ezért az aláíró szervezetek arra kérik a kormányfőt, hogy a környezet védelmét önálló minisztérium szolgálja az újonnan megalakuló kormányzati struktúrában – írták a közleményben.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naten
2022. május 03. 17:43
Ehhez nem kell önálló minisztérium. Ott van az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), már most is rengeteg energetikai projekttel foglalkoznak, "zöld" projekteket is beleértve. Szerintem ennyi bőven elengendő egy ekkora méretű országhoz.
TOM66
2022. május 03. 17:25
180 civil szervezet? Az egész világ velünk van elfoglalva?:-)))
falcatus
2022. május 03. 15:16
.. a klímaharc lesz utolsó sorscsapás rájuk. Gyakorlatilag 1998 óta lassú lehűlési periódusban vagyunk, most már nemcsak műszerrel, de markánsan, "tapinthatóan" is észlelhető lesz... és ezzel az IPCC is tisztában van. Sietniük kell, mielőtt szabad szemmel is látható lesz, ahogy elválik az anyagcsere termék a májától
bölcsbagoly
2022. május 03. 15:00
Amikor alapból az ember akaratától és szándékától független éghajlatváltozással akarnak szélmalomharcot vívni, már komolytalanná válnak a céljaik, következtetéseik, jóslataik s ergo, a védekezésük is. Minden cselekvésüknek több a kára mint a haszna, mivel az előbbi hosszútávú, az utóbbi meg csak rövid ideig érvényesül. A probléma az, hogy rengeteg ezen a téren képzett diplomást is prostituálni tudnak. S akkor mit mondjunk a hiszékeny, tájékozatlan laikusokról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!