Továbbra is beleférhet a Molnak a benzinárstop

2022. április 12. 17:42

Az olcsó orosz olaj miatti nyereség bőven kiegyenlíti azt a napi egymilliárd forintot, amit a benzinárstop miatt elbukik Magyarországon a Mol.

2022. április 12. 17:42
null

Április közepére tovább nőtt a Brent és az Urál típusú kőolaj ára közötti különbség, ami jó hírt jelenthet a leginkább orosz olajjal foglalkozó Mol-finomítók számára – írja a Világgazdaság.

Az Urál típusú olaj ma hordónként harmincöt dollárral kerül kevesebbe, mint a Brent, amit az Északi-tengeren található lelőhelyeken hoznak a felszínre. Az orosz olaj egyébként is olcsóbb, de az ukrajnai háború miatt tovább csökkent a világpiaci ára.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemző szerint

a Mol naponta 3,5 milliárd forint körüli összeget nyer azzal, hogy Urál típusú olajat finomít.

Mivel most erős a gázolajkereslet is, a magyar olajvállalat még nyereségesebben működhet.

A szakértő szerint a Mol ma körülbelül napi egymilliárd forintot bukik a magyarországi kis- és nagykereskedelmi árstopon, de ezt ki tudja egyensúlyozni az Urál olajon keletkező nyereség.

Ez várhatóan nem fog örökké tartani, de egy ideig még biztosan kitart majd. A szakértő szerint tovább már nem fog nőni a Brent és az Urál közötti árkülönbség, ráadásul a csökkenő orosz termelés miatt a kínálat is csökkenni fog.

A nyitóképen a Dunai Finomító. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2022. április 12. 19:22
Jé,van mozgástér. Nem kötelező kizárólag a részvényeseket tömni. Csak akarni kell.
zuriktodor
2022. április 12. 19:21
Az utóbbi időben rengeteg pénzt helyeztünk ki Oroszországban működő magyar érdekeltségekbe. Ezek hazai stratégiai célok megvalósítása miatt történtek. Csak egy példa : aszfaltgyártás. Az uniós környezetvédelmi előírások nagy mértékben drágítják az előállítást, komoly előnyt jelent, hogy máshol dolgozzuk fel az olajipari szemetet és az elhasznált járműabroncsokat. Ez többszörösen hasznos biznisz, aminek a fenntartásához komoly érdek fűződik. És ez csak mellékes az olajbiznisz mellett, amiben szintén vastagon benne vagyunk. Amikor arról van szó, hogy tiltakozunk az olaj-és gázembargó ellen, a jövőnkért futjuk a köröket. Ez nekünk állam -és nemzeti érdek, olyan súlyos deficitet okozna a dolgok másképpen alakulása, ami katasztrofális következményekkel járna a társadalmunk számára. Értem, hogy a Putyin nem egy matyóhímzés, de ebből nem ugorhatunk ki. Ez a háború nem tart örökké, Ukrajna is lesz, de Oroszország is. Fél kell nőni oda, hogy az érdekeink fontosságát össztársadalmi szintén fogjuk fel. Ez most nem belpolitikai ügy, érdek vagy a kormány iránti érzelem, vagy a nyugatos elkötelezettség mentén eldönthető dolog, hanem olyan fontosságú létkérdés, ami hosszú távon meghatározza a boldogulásunkat, méghozzá pártállástól függetlenül. Itt mi most különutas pályán vagyunk.
RasPutin
2022. április 12. 19:11
A MOL hány bezárt töltő állomás kezelését vette át? Mintha erről nem lenne hír.
RasPutin
2022. április 12. 18:14
Jól nyomja a dumát a MOL csak hogy....... https://g7.hu/vallalat/20191104/gigantikus-olajmezobe-vasarolta-be-magat-a-mol-azerbajdzsanban/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!