Gulyás Gergely: Alaptörvény-módosítást kezdeményez a kormány, a háború miatt is lehet veszélyhelyzet a jövőben

2022. április 21. 10:16

Nem lesz önálló egészségügyi minisztérium, és egyelőre nem tervezi a kormány az önkormányzati törvény módosítását – jelentette be a miniszter a Kormányinfón.

2022. április 21. 10:16
null

A Kormányinfón Gulyás Gergely először is köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson. Három kiemelkedően magas részvétel volt 1990 óta, és mindhárom esetben polgári kormányzás volt: 2002-ben, 2018-ban és 2022-ben a választók 70 százaléka vett részt. Az új kormány erős legitimációval rendelkezik Gulyás Gergely szerint, aki külön köszönetet mondott annak a több mint 3 millió embernek, akik a kormánypártra voksoltak.

Soha egyetlen pártszövetség sem kapott ennyi szavazatot

– mondta. 

A május 16-i héten alakulhat meg az új kormány, ekkor fogadhatják el az új kormányzati szerkezetet is – mondta Gulyás. Kocsis Máté lehet ismét a Fidesz frakcióvezetője.

Vészhelyzet, háború, járvány

Jelentősen csökkent a súlyos koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt időszakban – mondta Gulyás. Hangsúlyozta: a koronavírus továbbra is velünk van, a betegség intenzitása azonban csökkent.

A miniszter kifejtette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-el megszűnik. A kormány viszont az Alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért kiegészítenék a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Meglátják, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessenek.

Több mint 600 ezer menekült érkezett eddig,

és a kormány mindent megtesz, hogy aki itt akar maradni, az tudjon új életet kezdeni – mondta a miniszter. A déli határ védelmére 600 milliárd forintot költött a kormány, és 40 milliárd forintot költött a kabinet az ukrajnai menekültekre. Az utóbbi összeg 2 százalékát fizette ki eddig az Európai Unió a miniszter ismertetése szerint. Az ukrán menekültekkel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra arról beszélt: a civilek nagyon komoly segítséget adnak az ukrajnai menekülteknek. Az összes menedékes kérelem 17 ezer volt, és 100 ezren kértek 30 napos tartózkodást – tette hozzá.  A Híd Kárpátaljáért összefogás keretében több mint egymilliárd forint érkezett , a BOK-csarnokban több mint 24 ezer ember fordult meg.

Árstop

A magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll – mondta Gulyás. Minden árstopnál döntést hoz majd a kormány, mi legyen a sorsuk, de alapvetően beváltak szerintük, az inflációt mérsékelték. 13% lenne az árstopok nélkül az infláció, ami most 8,6%. A rezsicsökkentés 2, az üzemanyag 1,5%-kal például. Gulyás szerint kormányzati intézkedésekkel továbbra is mérsékelni kell az inflációt. 2022 őszén várható, hogy csökkenni fog az infláció. Kérdésre válaszolva kijelentette, a költségvetés módosítására szükség van, már csupán az infláció miatt is.

Az új kormányzati struktúra most van kialakulóban,Orbán Viktor már megkezdte a tárgyalásokat erről, illetve a leendő tárcavezetőkről, de ennél sokkal többet nem árult el a miniszter, mondván, erről majd a miniszterelnök fogja tájékoztatni a közvéleményt, ha időszerű lesz. Azt azonban többször kijelentette Gulyás Gergely, hogy nem lesz önálló egészségügyi minisztérium. 

Gulyás: „Tőlem egész nyugodtan maradhat Márki-Zay Péter a kapitány”

A Mandiner megkérdezte, tervezi-e a kormány az önkormányzati törvény módosítását, s ha igen, várható-e, hogy módosul az önkormányzatok feladatköre, illetve a kétszintű fővárosi rendszer. Gulyás Gergely kijelentette, egyelőre nem tervezik a törvény módosítását, nincs ilyen javaslat, de szerinte most egyébként sem ez a legsürgősebb feladat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor folytatódhat a Liget-projekt (a miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztatóján ugyanis nemrég arról beszélt, a választási eredmények felhatalmazása alapján folytatódnak majd a felfüggesztett építkezések). a miniszter azt válaszolta, hogy mivel jogerős építési engedéllyel rendelkezik a beruházás, bármikor folytatódhatnak a munkák, de ebben sincs még kormányzati döntés. A Mandiner azt is megkérdezte Gulyás Gergelytől, hogy szerinte maradhat-e Kapitány Márki-Zay Péter. „Tőlem egész nyugodtan maradhat” – hangzott a lakonikus felelet.

A miniszter arra a felvetésre, hogy a jogállamisági mechanizmus ügyében számít-e fordulatra a kormány, azt állította,

Brüsszellel nem jogállamisági, hanem politikai viták vannak.

Majd kérdésre válaszolva arról beszélt, az Európai Unió sok szempontból nem demokratikusan működik, Magyarországon viszont demokrácia van, ezt bizonyítják a választási és a népszavazási eredmények. A miniszter szerint a helyreállítási alapról megtörtént a megállapodás az Európai Bizottsággal, de Brüsszel a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt visszalépett, ezért nincs még aláírva. 

Gulyás kijelentette, a kormány továbbra is támogatja a fővárost, bár helyi iparűzési adóból több pénz folyik be a kasszájukba, mint amire számítottak. A családtámogatási rendszerekkel kapcsolatban elmondta, a kormánynak az a szándéka, hogy családtámogatásra Európában – GDP-arányosan – továbbra is a legtöbbet költse Magyarország.

Kárpátaljáról azt mondta a miniszter, magyarellenes hangulatkeltés folyik, annak ellenére, hogy humanitárius segítséget nyújt a magyar kormány Ukrajnának. A menekültként ideérkezőkkel kapcsolatban kijelentette, attól függ, hogy mennyien maradnak Magyarországon, hogy mennyien találnak itt munkát. Jelenleg néhány 10 ezer szabad munkahely van.

 

 

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik