Nézőpont: a magyarok többsége helyesli az orosz gáz vásárlását

2022. március 08. 07:45

Az orosz–ukrán háború ellenére az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) helyesli, hogy Magyarország orosz gázt vásárol – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

2022. március 08. 07:45
null

A Nézőpont Intézet kutatói emlékeztettek arra, az orosz–ukrán háború következményeként napirendre került az Oroszországgal való gázkereskedelem újragondolása.

A legfrissebb kutatásában ezért arra keresték a választ, hogy a magyarok inkább helyesnek vagy inkább helytelennek tartják, hogy Magyarország továbbra is orosz gázt vásárol.

Az eredmények alapján a politikailag aktív magyarok többsége üdvösnek tartja e téren az Oroszországgal való kereskedelmet:

az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) szerint helyes Oroszországtól gázt vásárolni,

s csak minden tizedik (kilenc százalék) választó szerint helytelen.

Amennyiben a politikai szimpátia szerinti bontást vizsgáljuk, kiderül, hogy még a baloldali szavazók között is tízből heten (68 százalék), a háború ellenére is, támogatják az energiakereskedelem fenntartását Oroszországgal, és mindössze 15 százalékuk nem helyesli. A kormánypártok szavazói közül tízből kilencen (88 százalék) támogatják az orosz gáz importját, s mindössze minden huszadik (öt százalék) ellenzi.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2022. február 28. és március 2. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2022. március 08. 09:00
Mivel az ellenzéki prolik nem szeretnek fázni, ki csodálkozik ezen? Az ország normálisai meg tudnak számolni, és két lábbal állnak a valóságban. Ennyi.
villogókékfog
2022. március 08. 08:41
Márkicsány Gyurzaj, tessék figyelni, itt a mai atom a moslékra.
jánosbácsi
2022. március 08. 08:30
Magyarország a gázolaj szükségletének 85 százalékát Oroszországból szerzi be. Ennek köszönhetően kerül 400 forintba egy euró Románia a kőolaj szükségletének mindössze 10 százalékát vásárolja Oroszországból. A lej árfolyama a háború óta változatlan.
nempolitizálok
2022. március 08. 08:28
Én a szankciók kijátszását, az oroszokkal történő kereskedelmet is támogatom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!