Legkésőbb ősszel népszavazás lehet Karácsonyék két kérdésében

2022. március 09. 18:50

Mindkét kérdés esetében összegyűlt a szükséges 200 ezer aláírás.

2022. március 09. 18:50
null

A Nemzeti Választási Bizottság délutáni ülésén hivatalosan is kihirdette a döntést: a Fudan Egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás - írja a hvg.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester mindezt a Facebook-oldalán úgy kommentálta: „több ideig számolták az aláírásokat, mint amennyi idő alatt összegyűjtötték őket, amit nehéz nem időhúzásként látni.”

Ahogy arról korábban portálunk többször is beszámolt, Karácsony más ellenzéki politikusokkal január 21-én adta le a két kérdéshez az összegyűlt aláírásokat, összesen mintegy 470 ezret, az Nemzeti Választási Iroda pedig január 27-én kezdte meg ezek tételes ellenőrzését, és most végeztek vele.

Már az új Országgyűlés fog dönteni a referendumról

Az ellenzék szerette volna, hogy az általuk „rendszerváltónak” nevezett referendum két kérdéséről még az április 3-i országgyűlési választással, illetve a kormány ezzel együtt tartott gyermekvédelmi népszavazásával egyidőben lehessen véleményt mondani. Azonban a különféle eljárási és jogorvoslati határidők miatt erről a lehetőségről az ellenzék már akkor lecsúszott, mikor leadta a 470 ezer szignót.

Ha minden határidőt maximálisan kimerítenek, akkor október második hetében lehet az ellenzéki népszavazás, de legjobb esetben is csak valamikor augusztusban. De ez nagyban függ a választástól is, hiszen vélhetően már éppen az új összetételű Országgyűlésnek kellene elrendelnie a népszavazást, amely várhatóan csak májusban ül majd össze – olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. március 11. 10:35
nem csak ísszeszámolni kell hanem ellenőrizni az adatokat hülyegyerek... egyébként meg pénzkidobás az egész....
ptrfarkas43
2022. március 10. 18:56
Addigra kiderül, hogy az eu-nak a gatyája, becsülete is ráment a szankciókra.
marica61
2022. március 10. 10:48
bizok benne,hogy a jozanul gondolkodo magyar ember nem veszt rész ezen az áll népszavazáson és igy érvénytelen lesz
A Hatos
2022. március 09. 22:25
Amúgy a kommentek számából látszik, hogy mennyire érdekfeszítő a téma. Így lesz a népszavazáson is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!