Pedagógus szakszervezetek: a sztrájk előírásai „köszönőviszonyban sincsenek a valósággal”

2022. február 12. 15:59

Kiemelték: nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

2022. február 12. 15:59
null

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös közleményben reagáltak a kormány péntek esti rendeletére, amiben a veszélyhelyzet alatti sztrájkok menetét írják elő.

„A kormány 2022. február 11-én este kihirdetett rendelete a szakszervezetek álláspontja szerint alaptörvény-ellenes. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz” – szögezi le a közlemény. A PSZ és a PDSZ szerint a 

„rendelet előírásai egyébiránt köszönőviszonyban sincsenek a valósággal,

azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt, és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra” – emelik ki, hozzátéve, hogy ez a sztrájkhelyzet fő oka.

Úgy látják: ha az iskolai és iskolán kívüli programokban azokat a szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe írtak, nem működnének az intézmények egy percig sem.

„A negyedik és ötödik  járványhullám tetőzésekor a kormány egyáltalán nem figyelt oda ezekre a körülményekre, amelyeket most kizárólag a sztrájk idejére, a sztrájkjog korlátozására akar alkalmazni. A sztrájk alatti tanítás elrendelésének pedig köze nincs a járványhoz – ezt az elsőfokú bíróság megállapította, a másodfokú bíróság pedig jogerősen helybenhagyta” – írják, és kijelentik: a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

Nyitókép: PDSZ Facebook-oldala

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de France
2022. február 13. 10:27
Mindig lehet azzal vigasztalódni, hogy a középmezőnyben vagyunk a nemzetközi adatokban, csakhogy utánunk jobbára csak olyan országok jönnek, mint Costa Rica, Uruguay, Ukrajna.... Amikor egy országnak ilyen rossz eredményei vannak az EU--ban, valamit sürgősen tenni kell, ez egy politikai felelősség. De egyesek szerint minden a legnagyobb rendben van. Akkor meg miért kellene egy reform ? Hej, ráérünk arra meg, mondaná Pató Pál úr. Várjunk ezzel addig amíg a listán alul leszünk. https://www.linternaute.com/actualite/education/1310839-pisa-2022-le-dernier-classement-et-les-resultats-de-la-france-mis-en-perspective/
duhle78
2022. február 12. 19:17
Bíróságra mennek? Töketlenek. Igaz, eddig is azok voltak - ezért tartanak ott a tanárok, ahol... :( Ha lennének annyira tökösek, mint voltak a bkv-sok, máv-osok, vagy most a kanadai teherautó vezetők, akkor a hatalom meghátrálna ("oldaltól" függetlenül). Így csak a tyúkudvar csipog...
Sany Xepi
2022. február 12. 18:48
Így már április háromig nem lehet sztrájk, aztán meg elmegy úgy is a kedvetek Ferivel együtt.
Szles
2022. február 12. 18:32
Tanárnak csak a lusták mennek el. Meg lehet nézni a követelésüket. Kevesebb munka több pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!