Szili Katalin: El a kezekkel a határon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogától!

2022. február 09. 21:31

A székely identitással kapcsolatos vitáról szóló kérdésre válaszolva kijelentette: „Ha két indián egymás skalpját követeli, a sápadtarcúak örülnek”.

2022. február 09. 21:31
null

A miniszterelnöki megbízott a 2022-es év két fontos eseményének nevezte a romániai népszámlálást és a magyarországi parlamenti választásokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszámlálás önkitöltős szakaszában azok az erdélyi magyarok is kitölthetik az adatlapot, akik külföldön élnek, de kevesebb mint egy éve távoztak, vagy fontolgatják a hazatérést.

Minden magyar számít”

 – ismételte meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) népszámlálási jelszavát Szili Katalin.

A magyarországi választásokról szólva kijelentette: az elmúlt 12 év nemzetpolitikájára építeni lehet a jövőben is, és el lehet végezni e politika „finomhangolását”. Úgy vélte: a határon túli magyarok jogait nem szabad csorbítani, és nem szabad hinni azoknak, akik le akarják választani a szavazati jogot az állampolgárságról.

El a kezekkel a határon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogáról! [...] Nem engedünk a 12 év nemzetpolitikájából. Kérjük, hogy támogassák ezt a nemzetpolitikát”

– jelentette ki a miniszterelnöki megbízott. Azt is megjegyezte, hogy március 9-ig van lehetőségük a határon túli magyar állampolgároknak arra, hogy felvétessék magukat a választói névjegyzékbe.

Arra is kitért, hogy az Európai Uniót – az addigi Európai Közösségekből – létrehozó maastrichti szerződés aláírásának 30. évfordulója újabb alkalom arra, hogy ismét szót emeljenek az Európai Unióban az őshonos nemzeti közösségek jogai mellett. Úgy vélte: Brüsszelnek nemcsak a faji, vallási, nemi kisebbségek ügyeivel kellene foglalkoznia, hanem az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével is. E csoport ugyanis az EU 450 milliós lakosságának a tíz százalékát teszi ki. Sajnálatosnak tartotta, hogy az EU nagyobb figyelmet fordít az öt százalékot kitevő bevándorlók ügyére.

Szili Katalin újságírói kérdésre válaszolva kitért arra a levélre is, amelyben erdélyi magyar önkormányzati vezetők elutasították Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt erdélyi fogadását.

Mindenkinek joga, hogy ebben maga döntsön, de én empatikus vagyok velük. Én sem szívesen fogadnék valakit, aki olyan kijelentéseket tesz, amelyek jogszűkítőek a magyarok számára”

– jelentette ki a politikus.

A székely identitással kapcsolatos vitáról szóló kérdésre válaszolva kijelentette: „Ha két indián egymás skalpját követeli, a sápadtarcúak örülnek”. Tudni vélte, hogy a székely és a magyar identitás népszámlálási vállalásának a problémája megoldódott azzal, hogy a székelyt a magyar alkategóriájaként tüntetik fel a kérdőíven. Hozzátette azonban, hogy az erdélyi magyar közösség több lehetőséget ad a megosztásra, ha széttartó elveket vall.

Szili Katalin elmondta: szerdán Kolozsváron Kató Béla református és Kovács István unitárius püspökkel találkozott, meglátogatta a felújítás alatt lévő Szent Mihály római katolikus plébániatemplomot, és Horváth Annával, az RMDSZ ügyvezető alelnökével is tárgyalt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. február 10. 11:16
Sok színű katóka mrgszólalt! És baromságot! Orbán szavazó gépeitől még ha akarja is senki nem tudja elvenni az állampolgárságot! Már sokszor mondtam, és ki is tartok mellette ők csupán piócák a magyar dolgozó emberek testén!
Valeri Anna
2022. február 10. 09:03
Az egész ellenzékünk paródia, baj csak annyi, hoyg szavazati joguk is van. Csipetnyi diktatúra nem ártana, kormányunk bevezetne néhány korlátozást. Pl. Lehetne névszerinti szavazás, én vállalom nevemmel, és ki hova szavazott úgy adózik, úgy veheti igénybe a rezsicsökkentést /visszautalni, vagy visszafogni 2010től!/ a 13. havit, gyermekek utáni adómentességet stb. Javaslom, de kérdezzetek utána, a szavalólapok hátoldalára lehet vállaltan a nevünket aláírni, így lehetne a csalásukat meghekkelni, mert visszakereshető lenne név alapján,. Nem kell mindenkinek, csak legyen néhány tízezer beazonosíthatóan.
Lajoss
2022. február 10. 08:59
Katika,a fizetett,neres jellemóriás.
Dr. Greta Grünberg
2022. február 10. 08:26
A romániai multikulturalizmus előrébb tart, mint a magyarországi. A dákorománok mellett sok a pannonromán, indusromán, de vannak germanorománok is. Egyszer talán afrorománok is lesznek, kell a munkaerő, ráadásul Románia nagyon szép. A többiekkel is jól ki fognak jönni, az ország példát mutathat érzéketlenebb, maradibb nyugati szomszédja számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik