Kormányinfó: május elsejéig érvényes a kétoltásos védettségi igazolvány

2022. február 03. 07:00

Gulyás Gergely elmondta, a szakemberek szerint az ötödik hullám csúcsa közelében járhatunk. A miniszter jogosnak tartja a pedagógusok béremelési igényét, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy szakszervezet törvénytelen sztrájkra buzdítja a tanárokat.

2022. február 03. 07:00
null

 

 

Bár a balliberális sajtó és egyes ellenzék politikusok szerint a kormány fél, ezért nem volt hajlandó kiállni az újságírók elé, az elmúlt hetekben, Szentkirályi Alexandra szerda délután bejelentette, hogy február első csütörtökjén is állnak a sajtó rendelkezésére – Gulyás Gergely miniszterrel egyetemben.

Bejöttek az omikronos előrejelzések

A hónap első sajtótájákoztatója kissé szokatlan időpontban, reggel 7 órakor kezdődött. Mint kiderült, az időpontnak Gulyás Gergely sűrű programja az oka.

A miniszter a vírusüggyel kezdte: elmondta, a virológusok szerint a járvány csúcsa körül vagyunk. Hozzátette: bejöttek az omikronnal kapcsolatos előrejelzések, sokkal több megbetegedés, de kevesebb a súlyos eset.

A kormány arra jutott, hogy mivel az Unióban a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nem vezettek be szigorításokat, és ezért a kormány úgy döntött, hogy

két oltással az oltási igazolványok május 1-ig érvényesek lesznek. 

„Gulyás arról is beszélt, hogy mindenki oltassa be magát, mert a fertőzés súlyos tünetei ellen véd a vakcina. Nyugati és keleti vakcinák több mint 8 millió adagban állnak rendelkezésre” – tette hozzá. „Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amit az Európai Bizottság indított a magas kockázatú betegek érdekében” – mondta Szentkirályi Alexandra. 50 ezer kezelésnek megfelelő Pax Covid gyógyszert szerez be Magyarország. 

Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés sem

A következő téma az oroszországi tárgyalások voltak. Gulyás elmondta: Magyarország és Európa érdeke is a dialógus fenntartása az oroszokkal, de persze – tette hozzá – mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében. A miniszter leszögezte: az orosz kapcsolatok nem függetleníthetőek a hazai energiabiztonságtól. A magyar kormányfő és az orosz elnök abban maradt, hogy az orosz fél nyitott az egymilliárd köbméteres pluszszállításra. „Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés” – tette hozzá. Kérdésre elmondta, hogy a megállapodás biztosítja, hogy a lehető legkedvezőbb áron tudjunk földgázt vásárolni. Ennél olcsóbban me nem lehet ma a piacon földgázhoz jutni – tette hozzá. Egy kérdésre válaszolva elmondta: ha megszűnnének a rezsicsökkentést lehetővé tevő intézkedések – amire az ellenzék ígéretet tett – az évente fél millió forintos plusz terhet jelentene minden magyar családnak.

Gulyás elmondta, hogy a kormány áttekintette a februárban meghozott lépések végrehajtását.2021-ben közel 7 százalékos növekedés volt, ilyenre még nem volt korábban példa. „A baloldal elvette, míg most visszaadják a 13. havi nyugdíjat, a gyermekesek visszakapják a tavaly befizetett adójukat, a 25 éven aluliaknak nem kell szja-t fizetnie” – ismertette a miniszter. „A megemelt béreket is februáran fizetik ki – tette hozzá. „Mindezzel párhuzamosan 2022-ben nem lesz nagyobb 5 százaléknál a hiány” – ismertette a miniszter. 

Gulyás Gergely  az is bejelentette: felmérik a viharkárokat, és a kormány pluszforrásokat hoz létre a károsultak rendelkezésre. „Jövő hét elejére derül ki a károk mértéke, és néhány héten belűl megtörténhetnek a kifizetések” – tette hozzá.Valószínűleg többmilliárdos kárigénnyel kell szembesülni. 

Továbbra sincs megállapodás a helyreállítási alapról

A miniszter kijelentette: a kormány teljesen jogosnak tartja a pedagógusok igényét, hogy több pénzt keressenek, ugyanakkor 

a hétfői sztrájk egyértelműen politikai célzatúnak és törvénytelennek tekinthető,

hiszen nem született jogerős bírósági döntés a munkabeszüntetés törvényességéről. A miniszter jelezte: elfogadhatatlan egy szakszervezettől, hogy törvénytelen sztrájkra buzdít.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásban, a magyar kormány által az Európai Bizottságnak tegnap elküldött válaszról a Mandiner kérdésére elmondta: ez egy hosszú tudományos munka, ami több szempontból is megvilágítja azt, hogy a magyar gyermekvédelmi szabályozás helyes, nem is teljesen egyedi Európában, és ami a legfontosabb, hogy ez a téma az alapjogi charta és az uniós szerződések alapján tagállami hatáskörbe tartozik.

Szintén a Mandiner kérdésére közölte: nincs előrelépés a helyreállítási alapról szóló tárgyalásokban. Tárgyalunk, de továbbra is az a helyzet, de Brüsszel a választásokig nem fogja aláírni a megállapodást. De ennek nem tartalmai okai vannak. Ők is, bár fogyatkozó reményekkel , de úgy gondolják, hogy Márki-Zay Péter valóban főnyeremény lenne nekik – tette hozzá. 

Arról, hogy Didier Reynders uniós igazságügyi biztos aggódik a magyar választások tisztasága miatt és minél több nemzetközi megfigyelőt küldene hazánkba, Gulyás azt mondta: „mi minden megfigyelőt örömmel látunk, azt pedig soroljuk a bizottság tagjaihoz méltatlan politikai megnyilvánuláshoz, ami a biztos nyilatkozatában szerepel”.

A miniszter elmondta azt is, hogy nem látja értelmét egy miniszterelnök-jelölti vitának, már csak azért sem, mert Márki-Zay Péter általában össze-vissza beszél. 

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2022. február 03. 14:31
Ennél undorítóbb és átlátszóbb választási fogást nehéz lenne kitalálni.
Reszelő Aladár
2022. február 03. 14:06
Okos húzás az oltási igazolvány nem szigorítása - egyrészt nem szigorítanak, mert nincs miért. Május 1 pedig még messze van, ki tudja, hogy lesz-e még ez a szar. Szerintem lesz valami újabb verzió. - már be voltak készítve a cikkek a FOS-ban, ahol szerencsétlen emberek nem ihatnak vegán szójalattét, mert elvesztették a védettségijüket - politikai döntés volt? Persze, ezt csinálják a politikusok. Feltehetően rosszul döntöttek, de még időben visszavonták, így senkinek sem lett hátránya belőle. Aki pedig emiatt beoltatta magát, az helyesen tette. - benne volt némi szavazatvesztés? Persze, de mivel nem következik be, így következménye sem lesz egyátalán.
Sorted87
2022. február 03. 13:21
Akkor bazdmeg élvezetből azt a narkós kurva anyádat te törpe cigány! Kíváncsi leszek hogy ezt meddig tudod eljátszani a birkáidal. Majd a 10. Oltás körül?
CharlieM
2022. február 03. 12:15
Részeredmény. Ha jogosnak tartják a sztrájkolók igényeit, akkor foglalkozhatnának akár a probléma kezelésével, az oktatás színvonalának javításával is a sztrájk bejelentésének határidejét érintő fosfaragó tojásfejű jogászkodás helyett. Ugyanis előbbi egy picit fontosabb.. Már persze ha tényleg családbarát ország vagyunk, ahol a gyerek az első.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!