Így ívelt a pályája a baloldal régi-új kultúrmindenesének

2022. február 09. 14:22

A kultúrkáder című írásában Békés felvázolja Inkei pályaívét a későkádári technokráciától a balliberális kabineteken át a Soros-hálózatig.

2022. február 09. 14:22
null

Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a Látószög blogon megjelent írásában mutatja be Inkei Pétert, akit a magyarországi ellenzék kulturális szakpolitikai vezetőjének kérte fel személyesen Márki-Zay Péter.

A kultúrkáder című írásában Békés felvázolja Inkei pályaívét a későkádári technokráciától a balliberális kabineteken át a Soros-hálózatig.

A kutató felhívj a figyelmet arra, hogy Inkei mostanában csak kormányellenes hangvételű Népszava-interjúkkal és kultúrafinanszírozással kapcsolatos Magyar Narancs-publicisztikákkal mutatkozott a magyar közéletben. Ez alapján szerinte kevesen sejtették, hogy „a ’80-as évek végén viselt hivatalából kifolyólag könyvügyi »főcenzorként« ismert Inkei neve még komolyan előkerülhet napjainkban”.

Kifejti azonban, hogy a teljes pályáját elnézve nem csodálkozhatunk, hiszen „a (poszt)kommunista–liberális komplexum kipróbált kulturális káderéről van szó”. Békés szerint ez nem jelent mást, mint hogy a baloldal „egyszerre vállalja az 1989 előtti örökséget, az MSZP–SZDSZ-kormányokkal való kontinuitást és a progresszív hálózatok kiszolgálását”.

Leírja, hogy Inkei pályája elején az MTA pedagógiakutatója volt, később feljebb lépett, így lett a késő Kádár-kori oktatásügyi technokratából a rendszerváltoztatás idejére a hazai könyvkiadás és -forgalmazás magánosításának levezénylője. Ezek után sem szakadt el a könyvpiactól, hiszen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alapító-igazgatójaként dolgozott. Innen került a Magyar Bálint-féle kultusztárcához, ahol helyettes államtitkárként dolgozott pár évig. A 2000-es években a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) könyvkiadójához szegődött, valamint az újabb balliberális kormányzatban Bozóki András jobbkezeként dolgozott. Magánintézménye, a Budapesti Kulturális Obszervatórium az utóbbi két évtizedben fontos szerepet töltött be a liberális kulturális hálózatok csomópontjaként, kapcsolatrendszere, jelentései, információs bázisa és a Soros-hálózatba való beépülése miatt.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. február 17. 12:45
Urbi papa és a haverok.
anna bolena
2022. február 10. 00:17
"Magánintézménye, a Budapesti Kulturális Obszervatórium". Rövidítve BUKÓ. Reméljük, a gazdája is az lesz.
lemez
2022. február 09. 19:53
Ezek a szarban kotorásznak.
Félix74
2022. február 09. 19:51
Miért nem arról írsz , hogy a Felcsúti főnököd, barátainak , rokonainak, hogyan ívelt felfelé a karrierjük, 12-év alatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!