Hosszú és rövid távú megfigyelőket egyaránt küld az EBESZ a választásokra

2022. február 10. 08:33

A misszió vezetője és a központi csapat Budapesten fog dolgozni, a hosszú távú megfigyelők pedig szerte az országban követik majd a választás előkészületeit.

2022. február 10. 08:33
null

Beszámoltunk róla, hogy teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az áprilisi magyar parlamenti választásra. Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) most részleteket is közölt az RTL-lel: a misszió vezetője és

a központi csapat Budapesten fog dolgozni, a hosszú távú megfigyelők pedig szerte az országban követik majd a választás előkészületeit.

Katya Andrusz szóvivő elmondta: figyelemmel kísérik majd a törvényi feltételek teljesülését, a szavazók és a jelöltek regisztrációját, és a szabad kampányolás lehetőségét is és már hetekkel korábban elkezdenek dolgozni. A teljes megfigyelés azt jelenti, hogy néhány nappal a választás előtt rövid távú megfigyelők is érkeznek hazánkba, ők a szavazás napján a szavazókörökben figyelik majd, hogy mi történik.

Előzetes felmérés

Az EBESZ január 17-e és 22-e között Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására már előzetes felmérést folytattak. Andrusz elmondása szerint a külügyminisztérium mellett jártak a az Igazságügyi Minisztériumban, a Nemzeti Választási Irodánál, a Nemzeti Választási Bizottságnál, az Alkotmánybíróságnál, a Legfelsőbb Bíróságon és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál.

A látogatásról szóló jelentés szerint több aggály is felmerült:

  • sokan – különösen vidéken – nem férnek hozzá a független médiához, és csak elfogult kampánytudósításokkal találkoznak;
  • a választásokkal egy időben tartott népszavazás miatt a kormányzati és a kormánypárti kommunikáció összecsúszhat;
  • az ellenzéknek – például a plakáthelyekhez való hozzáférés miatt – szűkebbek a lehetőségei a kampányolásban; 
  • kétségek merülnek fel a kampányfinanszírozással kapcsolatban;
  • a civilek nem nagyon bíznak a szavazatszámláló bizottságok függetlenségében, különösen vidéken.

Fotó: SERGEI GAPON / AFP

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. február 23. 17:33
Szóval jön a libsi-komcsi-fasiszta megrendelésre a 200 gyilkos külföldi náci gyilkos féreg, hogy beavatkozzon a választásokba!
hakos
2022. február 11. 11:21
- Ha eladási számaik csökkenek, akkor a hatásuk és befolyásolási képességük is csökken, nem? Gondolom a Magyar Nemzet példányszáma is csökkenik függetlenül az auditálástól. A lényeg az, hogy a "sajtószabadság korlátozásaként" egyre kevésbé releváns felhozni a napilapokat, amikor a napi hírekről egyre inkább online tájékozódnak az emberek... - ha a bevételi forrásuk a kormányzati hirdetések, akkor tekintsd ezt állami munkahelytámogatásnak, mivel lehetőséget ad ujságíróknak és nyomdászoknak, hogy eltartsák családjaikat... :)
hakos
2022. február 10. 10:20
Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet! Na erről ez jutott eszembe ..
Kemenesfalvi
2022. február 10. 10:03
Egyértelmű, hogy azért jönnek, hogy segítsék az ellenzék csalását. Hosszútávú megfigyelők, ja, ahha! Független médiához sehol a világon nem lehet hozzáférni, mert nincs olyan. Mondogathatják, hogy a FOS a független, de nem. Maximum a valóságtól. A szijájés ügynök javaslatára lesz egy időben a választással a népszavazás. Szavazatszámlálás gondolom akkor lenne független, ha csak ellenzékiek számolnák, ugye, civilek? VAjh kik lehetnek ezek az aggódó civilek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!