A Belváros szerint ferdítenek Karácsonyék, felesleges az újabb vizsgálóbizottság

2022. február 04. 15:00

Minden, az elővásárláshoz szükséges információt megkapott a főváros az V. kerülettől azokról az ingatlanokról, amelyek eladása kapcsán most vizsgálóbizottságot állított fel – állítja Belváros-Lipótváros Önkormányzata. A Fidesz szerint Karácsony Gergelyék csak saját zűrös ügyeikről szeretnék elterelni a figyelmet, ráadásul nincs is legitim kompetenciájuk kerületi önkormányzatok bármely ügyét vizsgálgatni.

2022. február 04. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Cáfolta lapunknak az V. kerületi Önkormányzat a Főváros vezetésének állításait azon belvárosi ingatlanok eladásáról, amelyek kapcsán a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége vizsgálóbizottságot állított fel a múlt héten. A Főváros a kerület ingatlanértékesítési gyakorlatában akar kutakodni, konkrétan abban, hogy a közelmúltban megvalósult ingatlaneladások pályáztatása törvényesen zajlott-e és hogy a kerület megfelelően biztosította-e a Főváros elővásárlási jogát.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata ugyanakkor lapunkkal azt közölte, hogy

a kerület az ingatlanértékesítések során mindig a működésére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával jár el,

ami igaz az elővásárlási jogosultakkal szemben fennálló kötelezettségeinek teljesítésére is.

A kerület szerint a Karácsony Gergely állításaival szemben minden feltétel adott volt a Fővárosi Önkormányzat számára, hogy a rendelkezésére álló határidőben éljen az elővásárlás lehetőségével. Az V. kerület 2021. november 4-én hívta fel a Fővárosi Önkormányzatot, hogy nyilatkozzon, akar-e élni ezen jogával, tájékoztatva őket az ehhez szükséges, lényegesnek minősített feltételekről. A nyilatkozattételre harminc nap állt rendelkezésére.

Lényegtelen információk és lejárt határidő

A Főváros azonban annak ellenére, hogy a megfelelő információk birtokában volt, levelezést kezdeményezett kerülettel, utóbbiak állítása szerint különféle, lényegtelen információk beszerzése érdekében. Közben azonban lejárt a harminc napos határidő.

Karácsony Gergely azonban csupán a múlt héten nyújtotta be a közgyűlés elé az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő előterjesztést, pedig ezt akár a tavaly november 24-én tartott ülésen is megtehette volna – a határidő letelte előtt. Ráadásul az előterjesztés a már 2021. november hónapban is rendelkezésre álló, a kerületi önkormányzat által közölt lényeges feltételek ismeretén alapult, mintegy igazolva, hogy ezen feltételek ismerete elegendő, illetve elégséges a joggyakorlás felőli döntéshez – érvelt lapunknak a Belváros.

A kerület közlése szerint mindez arra mutat rá, hogy

a Főváros célja nem a joggyakorlás volt, hanem, hogy politikai kampánytémává tegye Belváros ingatlanértékesítését,

elterelve ezzel a figyelmet többek közt a Városháza-botrányról.

Ezzel együtt a Közgyűlés baloldali többsége múlt héten arról is határozott, hogy a tavaly év végén az V. kerület által értékesített nyolc ingatlan esetében így utólag is élni kíván elővásárlási jogával.

Az előterjesztésről szóló vitában Láng Zsolt a Fidesz-KDNP frakció vezetője feltette a kérdést: van-e az ingatlanok megvételére most egy milliárd forintja a Fővárosnak és egyáltalán miért ilyen fontosak ezek az ingatlanok? Arra is rámutatott, hogy ezekből a Földhivatal már többet bejegyzett az új tulajdonosok javára, tehát jogi perekre kell számítani, ha ezeket vissza akarják szerezni. Ennek fényében nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez megvalósul-e, és nem bukik-e végül rajta a Fővárosi Önkormányzat – mondta a frakcióvezető.

Karácsony Gergely főpolgármester a múlt heti a vitában azt mondta, hogy az V. került mindent elkövetett, hogy a Főváros ne tudja mérlegelni, éljen-e elő az elővásárlási jogával. Szerinte szó sincs arról, hogy ők mulasztottak volna.

Hogy egyébként mit is kezdene a Főváros a nevezett ingatlanokkal,

azzal kapcsolatban még a baloldal is önellentmondásba került,

hiszen míg V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere arról beszélt, hogy amikor bármilyen önkormányzat él az elővásárlási jogával, az elsősorban nem a pénzről, hanem értékmegőrzésről, értékteremtésről szó, addig Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes feketén-fehéren elmondta, hogy ezeket az ingatlanokat megveszik, majd rögtön el is adják, még ebben az évben. Tehát szós sincs értékmegőrzésről.

Szentgyörgyvölgyi: Ez csak elterelés

Az eladásokat vizsgáló bizottság létrehozásával Szentgyörvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere szerint a Főváros csak a saját zűrös ügyeiről akarja elterelni a figyelmet. A Fidesz-KDNP szerint megkérdőjelezhető az is, hogy a Fővárosnak van-e jogosítványa egy szuverén önkormányzat belügyeit vizsgálni. Ahogy Láng Zsolt is feltette a kérdést: mit akar játszani a Főváros, rendőrséget, ügyészséget vagy kormányhivatalt

„Elkezdhetünk akár országos és nemzetközi ügyekben vagy űrkutatásban is vizsgálóbizottságokat felállítani” – jegyezte meg a frakcióvezető.

Jogászok szerint is abszurditás az, hogy a Fővárosi Önkormányzat bármely kerületi önkormányzat bármely ügyében, akár bizottsági, akár egyéb formában vizsgálódjék.

Az önkormányzatok ugyanis nem egymás alá és fölérendeltségében működnek. Erre tekintettel a fővárosnak nincs legitim kompetenciája a szóban forgó vizsgálóbizottság felállítására.

Nyitókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ülésén (fotó:MTI: Bruzák Noémi)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mamarizsa
2022. február 05. 07:49
Orbán Viktor miniszterelnök-jelöl, vajon lesz elég bátor kiállni a vitára?
Vakfolt
2022. február 05. 00:18
Hitt valaki olyasmiben, hogy ilyen bizgáló vizsottság majd valami érdemit fog adni? Mert akkor haha.
Gyűlölködjünk együtt
2022. február 04. 23:11
Ez az az ügy amikor a Rogán Antal eladta a fél belvárost a barátainak?
nyugalom
2022. február 04. 20:41
Hugyosgeli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!