Így kampányolt Márki-Zay az antiszemita Bíró László mellett

2022. február 19. 10:31

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyszerűen megkérte a választókat, hogy Bíró Lászlót támogassák, „mindannyiunk érdekében".

2022. február 19. 10:31
null

A baloldal jelöltje korábban támogatott korrupciós ügyekbe keveredett, antiszemita jelöltet is, írja az Origo. 2020 nyarán Bíró László mellett kampányolt, aki egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi választáson indult (majd kikapott) a baloldal jelöltjeként. Bíró amellett, hogy korrupciós botrányba keveredett, zsidózott is nyilvános posztokban.

Márki-Zay Péter korábban arról beszélt, amikor Bige László baloldali milliárdossal való kapcsolatáról kérdezték, hogy

Bíró Lászlót támogatta Márki-Zay

Emlékezetes, hogy a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc 2020 nyarán egy tragikus közúti balesetben meghalt, emiatt időközi országgyűlési választásra került sor. A kormánypártok a néhai képviselő lányát, Koncz Zsófiát indították. Koncz Zsófia kihívója Bíró László volt, a Jobbik antiszemita politikusa, aki mögött kiállt az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is. Hangsúlyozták:

személyesen Karácsony Gergely is kampányolt neki.

Bíró László antiszemita kijelentései régóta ismertek voltak helyben, ám országos nyilvánosságot csak a kampány alatt kaptak. A Facebookon például „tetűcsúszdásoknak” nevezett zsidó turistákat, és Budapestet „Judapestként” emlegette.

Bíró László azzal magyarázta gyalázkodását, írják, hogy a 2018-as vereség miatt rosszkedvű volt. Mint mondta, apátiája miatt lett antiszemita, vagyis rosszkedvében zsidózott. A baloldali média nem nagyon firtatta a témát, írja az Origo, mint ahogyan a jelölt korrupciós ügyeit sem. Bíró ugyanis korábban egy varrodát működtetett, amely gyanús körülmények között csődbe jutott, több varrónő pedig sosem jutott hozzá jogos béréhez.

Márki-Zay Péter is kiállt Bíró László mellett, amelyről egy 2020. augusztusi videója is tanúskodik.

Márki-Zay egy vasárnapi bejelentkezése alkalmával Bíró László botrányáról is szót ejtett.

„Ebben a feladványban én

Arra kérem a cigány honfitársaimat is, hogy igenis a jobbikos képviselőjelöltet támogassák, mindannyiunk érdekében.” 

Márki-Zay Péter ezek után még nyomatékosította, hogy az antiszemita jelölt közös jelölt, akit minden baloldali párt támogat. „Én azt gondolom, hogy ha más nem, ez mindenképpen kell, hogy egy megnyugtató biztosítékot adjon a zsidók és cigányok számára is, hogy a parlamentbe Bíró László parlamenti munkájával őket is szolgálni fogja, és semmilyen hátrányuk nem fog származni Bíró László megválasztásával” – mondta Márki-Zay. Úgy tűnik, a választókat nem nyugtatta meg a baloldal által adott „garancia”, Bíró László végül elvesztette a választást.

Nyitókép: Facebook

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zovirax
2022. február 20. 08:58
Legalább konzekvens...most is hangoztatja, hogy a komonistákat és a fasisztákat képviseli...
Rocktoberi
2022. február 19. 19:16
Fel vörösök proletárok Harcra moslékos fasiszták.....
dr Justice
2022. február 19. 17:55
"Megfontolt emberek, mielőtt állást foglalnak, mérlegelik, hogy mi módon használják fel a hatalmat; kiváltképp olyankor, amikor új hatalmat ruháznak új személyekre, akiknek eszméit, jellemét és képességeit illetően alig van, vagy egyáltalán nincs tapasztalatuk, s olyan helyzetekben, amelyekben valószínűleg nem azok a valódi irányítók, akik a színen a legizgágábbnak tűnnek." Edmund Burke: Töprengések a francia forradalomról
nanemáne
2022. február 19. 14:25
A Mazsihisz meg kussol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!