Több mint egy éve áll a bál Márki-Zay és Gyurcsány embere között

2022. február 04. 07:00

Abszurd helyzet Szigetszentmiklóson: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter állásfoglalására is vár a bomladozó szivárványkoalíció. Nagy János polgármester és csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy egykori szövetségese, Jószai Attila alpolgármester ne kapja vissza a teljes illetményét.

2022. február 04. 07:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Több mint egy éve áll a bál a szigetszentmiklósi polgármester és helyettese között, miután Márki-Zay Péter bizalmasa, Nagy János indoklás nélkül kirúgta Gyurcsány Ferenc helyi emberét, a DK országgyűlési képviselőjelöltjének férjét, Jószai Attilát. A helyzet annyiban konszolidálódott, hogy az alpolgármestert visszahelyezték pozíciójába,

fizetése azonban jelentősen lecsökkent, hiszen a városvezető minden feladatot elvont egykori „szövetségesétől”.

Munkavégzés helyett bohóckodás

Mint korábban írtuk, Jószai ezt követően kezdett el rohanni hivatali illetményéért – bár korábban azt is megígérte: ha visszakapja a székét, azonnal lemond posztjáról, mivel a gesztus csak erkölcsi elégtétel lenne számára. A DK-s politikus járandósága ügyében rendkívüli testületi ülést tartottak még tavaly novemberben, politikai konszenzus nem született.

Ezt követően Jószai kérdéssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, hogy megtudja: mi a hivatal álláspontja a kialakult helyzetről. Csakhogy időközben a polgármester buzdítására a képviselő-testület is a hivatalhoz fordult állásfoglalásért, és ugyan választ mind a két fél kapott, úgy látják, az abban szerepelő jogi érvelés az ő álláspontjukat támasztja alá.

A legutóbbi ülésen ismét szóba került a járandósági kérdés, a politikai vita ezúttal sem maradt el. Az egyik napirenden lévő előterjesztés alapján Nagy János fizetéséről kellett dönteni. 2021. decemberében módosult az ezt szabályozó törvény, amelynek értelmében Márki-Zay emberének illetménye 2022. január 1-től – költségtérítéssel együtt – bruttó 1,3 millió forintra emelkedne. Erre egyébként a Mandiner.hu rá is kérdezett korábban a városvezetőnél, élni kíván-e a béremeléssel, de választ nem kaptunk. Illetve kaptunk, de csupán az ülésen, ahol a polgármester jelezte, felveszi a megemelt illetményt, ám annak egy részét szociális célokra fogja fordítani. A grémium végül elfogadta a fizetésemelésről szóló előterjesztést.

Hamar megromlott a viszony Jószai Attila és Nagy János között (Forrás: Facebook)
Hamar megromlott a viszony Jószai Attila és Nagy János között (Forrás: Facebook)

Az alpolgármesterek járandóságáról szóló napirendi pontnál Vántsa Botond, a Fidesz önkormányzati képviselője rákérdezett: a döntés kiterjed mind a két helyettesre, az LMP-s Jaksa-Ladányi Emmára, valamint a DK-s Jószai Attilára? A jegyző, Szilágyi Anita válaszában jelezte, hogy mivel a gyurcsányista politikusnak továbbra sincs feladata, ezért a helyetteseket illető emelés csupán a zöldpárti politikusra vonatkozik.

Több sem kellett Jószainak, és bejelentette a testület előtt, hogy ismételten a kormányhivatalhoz fordult felügyeleti intézkedést kérve. Erre pedig a város jegyzője közölte:

a Miniszterelnökséghez fordultak, hogy immáron a tárca is foglaljon állást a DK-s alpolgármester járandósága ügyében.

Információink szerint be is fog futni Szigetszentmiklósra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter válasza.

Bohóckodás mellett pozícióosztogatás

A baloldali vezetésű negyvenezres pest megyei településen egyértelműen patthelyzet alakult ki, hiszen érdemi munka helyett politikai viaskodás, pozícióosztogatás zajlik.

Kiderült ugyanis, hogy ismét bővült a polgármester kabinetje. Nagy János ezt a feladatok növekedésével magyarázta, de hogy mik is ezek, nem derült ki pontosan. Ezért ismételten a polgármesterhez és a jegyzőhöz fordultunk a következő kérdésekkel: Hány fővel bővült legutóbb, mekkora létszámmal dolgozik jelenleg a polgármesteri kabinet? Mit lehet tudni az ott dolgozók illetményéről és végzettségéről? Válaszokat ezúttal sem kaptunk.

Úgy tudjuk, az önkormányzati hivatalban közel 170 fő dolgozik, ami kiemelkedő létszám egy negyvenezres településhez képest.

Nagy János kabinetjét egyébként az a Szentgyörgyi József vezeti, aki a legutóbbi önkormányzati választásokig a szomszédos Halásztelek polgármestere volt.

Regnálása alatt jelentős adósságot halmozott fel a település. Korábban a testvérével közös, majd a már csak az ő tulajdonában álló SZTJ Kft.-vel végeztette az önkormányzat és intézményeinek informatikai szolgáltatásait, számitástechnikai beszerzéseit. Unokatestvére, Szentgyörgyi Károly éveken keresztül vezette a döntően önkormányzati támogatásokból működő Hate Nonprofit Kft.-t, amely a városi intézmények működtetéséért felel.

Nyitókép: Facebook

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DBZ22
2022. február 05. 02:30
Csinálhat itt Orbán vagy Fidesz vagy az ellenzék bármit , szerintem a polgármesterekkel van a baj .Szerintem a parlamentnek ( nem csak a Fidesznek ) nagyon kevés infója van arról hogy mit is csinálnak ezek a "vezetők " ( tisztelet a kivételnek ? ) .Felvásárolják a komplett településeket : ingatlanokat majd béreltetik üzleteknek , közterületre magántulajdon építése amit az önkormányzattól bérelnek nevetséges összegekért , üzletek pl: ABC üzemeltetés a konkurencia teljes kizárásával .Itt már annyira pofátlan a " független " főni hogy még az 500 -as merci is PGU rendszámú . Ezeket kellene valahogy megfogni .
csjanos
2022. február 04. 12:46
...én ..balga..azt hittem hogy a libsi-komcsik csak angyalok lehetnek...
Imike1975
2022. február 04. 11:02
A Nagy Összefosás. Pár forintért ölik egymást a büdös komcsi gyökerek.
Csakegycsicska
2022. február 04. 10:27
Most akkor MZP mégsem a Fletó embere? Nem értem... 1x az 1x nem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!