Márki-Zay és Tóth Bertalan is a családtámogatási rendszert ekézte a baloldali gyermekpolitikai konferencián

2022. február 11. 17:59

Konferencia a baloldal Villányi úti bástyájából: a kormány családtámogatásaival élő Márki-Zay Péter és Tóth Bertalan is azt ecsetelte: változtatni kell a jelenlegi rendszeren. A baloldali miniszerelnök-jelölt például sávos családtámogatási rendszert lengetett be; az MSZP társelnöke viszont a támogatások kibővítésekről beszélt. Karácsony Gergely városvezető csak a végére érkezett meg, Dobrev Klára pedig a gyermekszegénység ügyében is az Európai Egyesült Államokat promotálta. Tudósításunk!

2022. február 11. 17:59
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Gyermekpolitikai konferenciát tartott pénteken a baloldal. Itt mutatták be a gyermekszegénység felszámolásának programját. Az esemény mögött feltűnt az MSZP, a Szociális Demokráciáért Intézet, a Régiók Európai Bizottsága (PES), valamint az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) is.

Felszólalt Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes, Tóth Bertalan szocialista társelnök – azonban csak online tudott csatlakozni a konferenciához Dobrev Klára DK-s európai parlamenti (EP) képviselő, Nicolas Schmit, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa és Márki-Zay Péter miniszterelnök-aspiráns. Utóbbi meglehetősen jól informált volt gyermekei számát illetően. Ugyan Karácsony Gergely főpolgármester már épségben visszatért a síeléséből, hivatalos is volt az eseményre, de valamiért csak a végére futott be. Igaz, angol nyelvű előadások is elhangoztak. Tudósításunk!

***

A konferenciát Harangozó Gábor, a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója és az Ellenzéki Programtanács tagja harangozta be. A regnáló jobboldali kormányt a feudális világrend élharcosaként írta le; szerinte a kizsákmányoló, korrupt rendszerrel szemben a jövő politikájának igazságosabbnak, demokratikusabbnak, felelősebbnek kell lennie. „Zöld és baloldali fordulatra van szükség. A gyermekek egyenlő esélyeiért kell dolgozni, mert ők a kulcsai egy igazságosabb, fenntarthatóbb társadalomnak.” Hozzátette: ma Magyarországon minden negyedik gyermeket érinti a szegénység.

Andor László, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványának főtitkára ennél is tovább ment: szerinte a kormánypártokból hiányzik az akarat, hogy javítsanak a gyermekek szociális helyzetén. Úgy vélte, az elmúlt bő egy évtized bebizonyította, hogy a kormányzati, uniós ajánlások nem elengedőek – feljebb kell lépni. Ezt segítheti a 2017-ben elfogadott Szociális Jogok Európai Pillére c. dokumentum, valamint a jelenleg is kidolgozás alatt álló uniós gyermekgarancia-javaslat.

Márki-Zay Péter épp Villányból Szigetvár felé tartott, amikor bejelentkezett. Elismerő szavakban természetesen nem volt hiány: „nagyra értékelem, hogy ma egy konferenciát szerveznek egy ilyen fontos programnak”. Majd a kormányfőjelölt arról kezdett el beszélni, hogy a nagycsaládosok valóban sok támogatást kaptak az Orbán Viktor vezetésével működő kormányoktól – jómaga is igénybe vette a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, de talán „célszerűbb lenne” a gyermekszegénység problémáját azzal is orvosolni, hogy a szegényebb családokat támogassuk.

Magyarán belengette a támogatások sávosítását, illetve a jövedelemhatár bevezetését.

Az Európai Bizottság biztosa az Andor László által már említett gyermekgarancia-javaslatot promotálta. Nicolas Schmitt jelezte, a végleges csomagnak márciusra kell összeállnia; az EU céljai közt kiemelt helyen áll a gyermekszegénység, a kirekesztettség és az egyenlőtlenség felszámolása. 2030-ig tizenötmillió embert szeretnének kiemelni a szegénységből, köztük ötmillió gyermeket.

Tóth Bertalan MSZP-társelnök amellett, hogy több „jövőbeni” családtámogatási elemet is bemutatott, talán Márki-Zaytól is ellopva a showt ekézte a magyar kormányt. A kormánypártoknak szégyenkeznie kéne a családtámogatási rendszerük miatt – fogalmazott –, „mert fordított Robin Hoodot” játszanak. A tehetősebbeket támogatják, a szegényebbeket nem. „A Fidesznek a kevésbé tehetősek gyermekei kevesebbet érnek. (…)

Ezt követően a kabinet otthonteremtési kedvezményét maga is igénybe vevő Tóth azt ecsetelte, miért rizikós ma itthon gyermeket vállalni. Lakhatási, oktatási, megélhetési válság – sorolta tovább, amelyből – véleménye szerint – csak az ő javaslataikkal gazdagított ellenzéki program lehet a kiút: a családi pótlék megemelése, miközben az adókedvezményeket megtartanák. Ehhez illesztenének egy kiegészítő családi pótlékot, amelyhez ugyancsak értékállóságot vezetnének be. Hangsúlyos elemek lennének a rászoruló családok támogatásai, bérlakásépítési programok elindítása, illetve az esélykiegyenlítő oktatási rendszer kialakítása. „A gyermekszegénység nem a születéssel, hanem a környezet lecsúszásával kezdődik” – jelentette ki.

Dobrev Klára inkább férje, Gyurcsány Ferenc évértékelőjét választotta a rendezvény helyett, de azért küldött egy videóüzenetet a jelenlévőknek. Ebben arról beszélt, miért van szükség demokráciára. Hogy mi is a demokrácia létesszenciája. A DK-s európai parlamenti képviselő szerint a diktatúrákban épp a legszegényebbek hangja nem jut el a nyilvánossághoz. A magyar gyermekek az Orbán-kormányok „brutális” vesztesei. „Elvesztegettünk tizenkét évet, holott pénzbőség, konjunktúra volt a jellemző. A mélyszegénységben lévők száma nem csökkent, sőt, növekedett, hiába trükköznek idehaza a számokkal" – folytatta. „A Fidesz-kormány nem beszél erről a problémáról, de az igazságot nem lehet sokáig titkolni.” Gyurcsány felesége zárásként ismét az Európai Egyesült Államok eszméit hirdette, mert mint mondta:

az uniónak nemcsak a közös piac felett kell őrködnie, hanem az állampolgárairól is gondoskodnia kell.

Göncz Árpád-idézettel kezdte a zárszót Karácsony Gergely. A főpolgármester közölte: itthon ma gyereknek lenni a legrosszabb. És bár valóban rengeteg pénzt költenek családtámogatásokra, még sincs több gyermek, mégis nő a gyermekszegénység, illetve a leszakadás. „Nem az a magyar családok problémája, miként tudnak venni egy hétszemélyes autót. Ez pénzkidobás” – jelentette ki, további problémákat sorolva. Április 3-a után cselekedni kell – folytatta –, és erre egyetlen út van, mégpedig a humántőkébe való befektetés.

A gyerekszegénység elleni politikának kell a zászlóshajónak lennie” – fűzte hozzá. 
A fentiekhez hozzátartozik: az EUROSTAT adatai jelentős csökkenést mutatnak. Egy évtized alatt kevesebb mint a felére, konkrétan 2010 óta ötvenhat százalékkal csökkent a gyermekszegénység mértéke. Míg 2010-ben a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettséggel veszélyeztetett 18 éven aluliak aránya negyven százalék, addig ez az arány 2019-ben már csak majd' tizennyolc százalék volt. Az EUROSTAT felmérése megállapította, Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a gyermekszegénység az Európai Unióban.

Fotók: Mátrai Dávid 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovácslajos1930
2022. február 13. 22:29
Lehet, hogy gazdagodtok orbántermékek, de az agyatok és szívetek a gyűlölettől sorvad
Brandon the great Negro
2022. február 12. 10:33
A szegényebb családoknak nem további anyagi juttatásra van szüksége hanem munkalehetőségre, és beiskolázási támogatásra.
syphax
2022. február 12. 09:10
Ez a Tóth Bertalan egy "tót".
Daily
2022. február 12. 08:51
A fordítás: A baloldal politikája a széleskörű gyermekszegénység elérése amiről konferenciát IS lehet tartani. Hiperpasszívan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!