The New York Times: Trump támogatja a „szélsőjobboldali” Orbánt

2022. január 04. 09:46

A lap azt írja, hogy „agresszív akcióinak” köszönhetően a magyar miniszterelnök a konzervatív amerikai politikai körökben is híressé vált.

2022. január 04. 09:46
null

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn hivatalosan is „teljes támogatásáról” biztosította azt a szélsőjobboldali Orbán Viktort, aki Magyarországot „illiberális demokráciává” alakította – írta a The New York Times cikke. A cikk kritikus hangnemben jegyezte meg, hogy Orbán és pártja azzal szilárdította meg a hatalmát, hogy gyengítette az ország független és demokratikus intézményeit: átírta a választási törvényeket, korlátozta a sajtószabadságot,

átalakította az ország alkotmányát

és megváltoztatta az igazságszolgáltatás tagjainak összetételét.

A lap rámutatott, hogy agresszív akcióinak köszönhetően Orbán a konzervatív amerikai politikai körökben is híressé vált: Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője egy hétig sugárzott Budapestről, Mike Pence volt alelnök pedig tavaly a konzervatív értékekről szóló konferenciára Magyarországra látogatott. A lap említést tett Trump és Orbán tradicionálisan jó kapcsolatáról és arról, hogy 2016 óta kölcsönösen támogatták egymást.

A cikk szerint hétfőn Trump

aki „hatalmas és csodálatos munkát végzett Magyarország védelmében, az illegális bevándorlás megállításában, munkahelyek teremtésben, a kereskedelemben, és a közelgő választáson meg kell engedni, hogy ezt továbbra is folytathassa”. A lap rámutatott, hogy a Fehér Ház elhagyása óta ez már a második alkalom, amikor Trump egy külföldi vezetőt támogat: tavaly Jair Bolsonarót, Brazília elnökét.

(Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án.MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2022. január 04. 20:18
Azt hiszik hogy az itthoni bizonytalanok akiket mindenképpen meg akarnak szólítani beveszik ez a "jobboldali" Jelzőt.. Európában mindenki tudja mi az a szélsőjobb még azt is mi az a szelsobal
fogas paduc
2022. január 04. 13:38
Erre mondják, hogy sokkalta fontosabb az, hogy ki mondja, mint az, amit mond.
Aerion
2022. január 04. 12:35
A helyzet az, ha ma élne Helmuth Kohl kancellár ugyanolyan szélsőjobboldali lenne a nyújorktájmsz tisztelt publicistájának ítéletében, mint Orbán Viktor. És eljön az a nap, nem is olyan sokára, amikor merkel asszonyság is legalább annyira széljobbos lesz, mint Orbán, és Kohl. Mármint, ha azt a szép napot a nyújorktájmszosok megélik.
vérgőz
2022. január 04. 12:26
a NYT es a demokratak pedig egy szarkupacca alakitottak Amerikat. gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!