Politico: a V4 valójában csak V2+2

2022. január 07. 13:26

Nem annyira fantasztikus a négyes a balliberális lap szerint, bár az immár liberális demokráciának számító Csehországban és Szlovákiában vannak előremutató fejlemények.

2022. január 07. 13:26
null

Hosszabb elemzést közölt a visegrádi együttműködés jelenéről „Nem annyira fantasztikus négyes” címmel a Politico európai kiadása. A lap szerint a visegrádi négyek egyre megosztottabbak, s az egész együttműködés lassan inkább V2+2 lesz, nem V4.

Szlovákiának és Csehországnak olyan kormányai lettek, amik „visszavezetik őket az EU-s mainstreambe”

A megosztottság okát a szerzők – Bayer Lili és Jan Cienksi – abban látják, hogy

miközben Szlovákiának és Csehországnak olyan kormányai lettek, amik „visszavezetik őket az EU-s mainstreambe”. A cikk idézi az új cseh Európa-miniszter, Mikuláš Bek e héten tett nyilatkozatát, ami szerint hazánk és Lengyelország egyre súlyosabb vitákba bonyolódik az Európai Unió többi tagállamával, de Csehország és Szlovákia nem ebből a kottából játszik.

„Vannak még közös területek, de a románcnak már rég vége van”

A szerzők elismerik ugyan, hogy sok olyan ügy van, ami összetartja a visegrádi négyeket, de egyre több a megosztó kérdés is. Ilyen például az országok Oroszország- és Kína-politikája és a jogállamisági kérdés is a lap szerint. „Egyre nagyobb a politikai és kulturális széttartás az országok között” – állítja a lapnak nyilatkozó lengyel szakértő, aki szerint „vannak még közös területek, de a románcnak már rég vége van”.

A Politico szerzői szerint ennek leginkább az az oka, hogy Prágában és Pozsonyban megváltozott a politikai széljárás. A cikk szerint

amivel Szlovákia sokáig egyedül maradt a csoporton belül, de amióta Petr Fiala vezetésével új kormány alakult Csehországban, Prága is inkább a nyugat felé fordulna.

„Vannak nézeteltérések a csoporton belül”

A cikk szerint a V4-en belül a jogállamisági ügyben van a legtöbb nézeteltérés.

– állítja egy, a Politicónak nyilatkozó, meg nem nevezett szlovák tisztviselő. Szerinte a csehek most végre felvállalják azt, amit Babiš alatt elhallgattak. A szerzők úgy látják, hogy a visegrádi csoport fontos diplomáciai eszköz Magyarország és Lengyelország számára „egy olyan időszakban, amikor a két főváros [Budapest és Varsó] egyre elszigeteltebb”. Azt ugyanakkor a V4-ek is elismerik a cikk szerint, hogy vannak nézeteltérések a csoporton belül.

„Magyarország és Lengyelország teljesen máshogy áll Oroszország kérdéséhez is”

A Politico idézi Orbán Viktor egyik nyilatkozatát is, amiben a magyar miniszterelnök arra utalt, hogy Szlovákia az euró bevezetése óta más utat jár, mint a maradék három visegrádi ország, ezért a kapcsolata is teljesen eltérő Németországgal és Brüsszellel. A lap azt is felidézi, hogy Magyarország és Lengyelország – bár „szoros szövetségben állnak az EU erőfeszítéseivel szemben, amik a demokratikus visszaesésük miatt büntetnék őket” – teljesen máshogy áll Oroszország kérdéséhez is.

A Politico értékelése szerint Magyarország oroszbarátsága Csehország számára is új mozgástereket nyit meg. A lapnak nyilatkozó cseh EP-képviselő, Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL; kereszténydemokraták) szerint

Magyarország emiatt el fog szigetelődni a V4-en belül.

Zdechovský szerint hazánk nimbuszát az is megtépázta Prágában, hogy Orbán Viktor nyíltan támogatta Andrej Babiš miniszterelnöki kampányát. Az EP-képviselő szerint „ez súlyos hiba volt”. A cseh politikus a Politicónak azt mondta, hogy Prága inkább a Varsóval és a Pozsonnyal ápolt kapcsolata szorosabbra fűzésén fog dolgozni, és Ausztria és Németország társaságát is keresni fogja.

A cseh Európa-miniszter, Mikuláš Bek szerint összességében nagyon meggyengült a visegrádi együttműködés alapja. A cseh kormány most abban reménykedik, hogy az idei magyarországi és a jövő évi lengyelországi választás eredménye változást hozhat a visegrádi csoporton belül is.

Fotó: Ludovic MARIN / AFP

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. január 09. 07:51
Tévedni emberi dolog. Egyébként meg mi a szar az a politico ?
antioxi
2022. január 08. 16:36
WISH FULL THINKING
rókabácsi
2022. január 08. 11:44
de az unió is csak egy szarzárvány!
Jámbortalan
2022. január 08. 07:52
Feltéve, de meg nem engedve, hogy az áprilisi hazai választásokat követően a mostani ellenzék kerülne hatalomra, azok a V4 egészét sem tudnák értelmezni. Részünkről akkor az egész okafogyottá válna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!