Lengyel lap: Kaczynski számít Orbánra

2022. január 28. 14:11

Parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, és ennek eredménye nemcsak a Duna, hanem a Visztula helyzetét is befolyásolhatja, ilyen például a Helyreállítási Alap jövője is, írja a Wprost.

2022. január 28. 14:11
null

Jaroslaw Kaczynski biztos abban, hogy a közelgő magyarországi parlamenti választások eredménye megváltoztatja a Lengyelország és az Európai Unió között kialakult helyzetet. Áprilisban parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, és ennek eredménye a látszattal ellentétben nemcsak a Duna, hanem a Visztula helyzetét is befolyásolhatja, ilyen például a Helyreállítási Alap jövője is.

A PiS-en belül úgy gondolják, ha Orbán Viktor pártja nyer, akkor a lengyel Helyreállítási Alap uniós forrásait feloldják. A lengyel kormányfő egyik tanácsadója azonban nem ennyire optimista: „A helyzet bonyolult. Én személy szerint tavasszal nem számítanék uniós forrásokra.” Lengyelország azért is van nehéz helyzetben, mert korábban a Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Kamarája miatt összetűzésbe került az Európai Bizottsággal, és az a Fegyelmi Kamara felszámolásától tette függővé az Európai Bizottság a Helyreállítási Alap utalását. Jaroslaw Kaczynski környezete azonban úgy vélte, hogy a helyzeten a magyarországi parlamenti választások eredménye változtathat.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének és Jarosław Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója Varsóban 2021. június 30-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvass
2022. január 28. 23:22
Polak wenger dwa bratanki
llnnhegyi
2022. január 28. 18:25
Számíthatunk egymásra!
Ízisz
2022. január 28. 15:38
Magyarok!!! Mostani választás alkalmával, nagyon nagy felelősség nyomja majd vállunkat... Most nem az a tét, hogy Orbán vagy Gyurcsány... A LÉTünk a tét!!! Hajrá Magyarország!!! Hajrá MAGYARok!!!
Lombi
2022. január 28. 15:30
Igaza van. Az únió kivár. Magyarország és lengyelország támogatja egymást. Egyikkel sem tudnak sokmindent kezdeni, amíg a másik segíti, akár vétójoggal is. De ha az egyik kiesik, könnyebb a másikra rákényszeríteni a mai unió szabályellenes követeléseit. Ha orbán nyer tavasszal, az uniónak továbbra is szabályokhoz kell tartania magát. Ha nem, középeurópának vége. A szlovákokat és a cseheket rátudják venni a hülyeségeikre. Ráadásul a baloldal a v4-et sem tartaná össze. Mindenben kiszolgálná az eu mai fősodrát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!