Kiderült milyen maszk véd a legjobban az omikron ellen

2022. január 20. 15:57

Az N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns változata ellen – állítja az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC).

2022. január 20. 15:57
null

A vizsgálatok szerint az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni – írja a Reuters.

Az FFP2-es maszkok is nagyon magas védettséget adnak

Hozzáteszik: az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak, ezek az említett részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki.

A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz. A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket,

legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra.

Az orvosi és szövetmaszkokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy használat esetén minél szorosabban rögzítsük azokat, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben. Közölték továbbá, hogy a textilből készített maszkok és az orvosi maszkok együttes használata sokkal hatékonyabb, így ennek a kombinációját javasolják, ha nem érhetőek el a nagyobb védelmet nyújtó maszktípusok.

A Reuters eredeti, angol nyelvű cikkét ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: VectorStock

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. január 21. 12:31
Brittudósok... Tán csak nóár nem jön rá magától, hogy a szűrős maszk jobb, mint a sebészi, a sebészi meg jobb, mint a házi textil..
Akitlosz
2022. január 21. 12:02
Nem hiszek olyanoknak, akik szerint az omikron következik a delta után a görög ABC-ben.
kozmosz
2022. január 20. 23:34
Téged meg egy villanyoszlopra.
Vakfolt
2022. január 20. 21:42
"A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket, legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra." Haha. Ott van a zsebedben nyár óta, és akkor veszel újat, mikor "a picsába nincsen nálam" élmény megjelenik. Vagy tévedésből kifújod a feleséged által varrtba az orrod és kidobod a kukába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!