Február 15-től az minősül védettnek, aki három oltást kapott, vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg

2022. január 13. 10:09

Kövesse velünk az év első Kormányinfóját!

2022. január 13. 10:09
null

Január 13-án sor került 2022 első Kormányinfójára, amelyen természetesen szóba került a szerdai nap folyamán bejelentett a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, csirkemellet és a 2,8%-os tehéntejet érintő élelmiszerárstop. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Gulyás Gergely elmondta: elsősorban a járványüggyel foglalkozott a szerdai kormányülésen a kormány. A fertőzések jelentős részét az omikron variáns okozza, és a fertőzésszám megemelkedésével kell számolni. Hozzátette a miniszter ugyanakkor, hogy az omikron enyhébb tüneteket produkál az oltottaknál. Kórházi kapacitások tekintetében jól áll az ország, az ágyak 75 százaléka szabad a koronavírusos betegek számára. Hangsúlyozta: a védekezéshez szükséges feltételek adottak, és az oltás is rendelkezésre áll. A januári oltási akciós napokat a kormány sikeresnek ítéli.

Oltási igazolvány, rövidebb karanténkötelezettség, negyedik oltás

A miniszter bejelentette: a védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul, ami azt jelenti, hogy immár nem a betegségen való átesés fogja jelenteni a védettséget, hanem az oltás megléte. 

Február 15-től az minősül oltottnak, aki a harmadik oltást is megkapta, vagy aki a második oltást 6 hónapon belül megkapta

Hét napra csökken felnőtteknél a karantén ideje, de öt nap után negatív teszttel el lehet hagyni a karantént. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak – mondta Gulyás Gergely. 

Negyedik oltást orvossal való konzultáció révén bárki kaphat, és az erről szóló rendelet még a héten meg fog jelenni – mondta egy másik kérdésre a miniszter

Gazdaság, benzinár, élelmiszerárstop

A kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét is. Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, rég voltak ilyen jó a helyzet Gulyás szerint 6,5-7 százalékos növekedést tudott a magyar gazdaság 2021-ben elérni, úgy, hogy chiphiány volt, és a járvány miatt az autóipar sem tudott száz százalékosan teljesíteni.

A benzinár plafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. A kamatstop is bevált Gulyás szerint.

Hat élelmiszer árát az október 15-i szinten rögzítették – ismételte meg Orbán Viktor szerdai bejelentését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így szerinte ahhoz nem lehetett érdemben nyúlni.

Szentesi sportcsarnok, kompenzáció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy a Szentesen leégett sportcsarnokot a kormány újjáépíti, és biztosítja a forrásokat. Az 5000 lakos alatti települések kompenzációt kapnak, mert emelkedett a polgármesterek fizetése. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 470 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ssdsd
2022. január 15. 22:56
"A fertőzöttséget, ha az nem hat hónapon túli, ugyanúgy el kellene fogadni, mint a hat hónapon belüli második, vagy a harmadik oltást." Köszi, részemről -1 szavazat áprilisban.
gabor7th
2022. január 13. 23:40
Mostmár egyre kevésbé tisztelt Fidesz! Hallom hogy az átesettség fogalma az omikron után mást fog jelenteni, mint előtte, csak az oltás jelent védettséget... Megint egy aljas lépés. Még Karikó Katalin is elmondta és pontosan tudjuk az omikron immunitást ad oltás nélkül... Maguk viszont valamiért mindenáron be akarnak valamit fecskendezni az emberekbe. Sokba, hisz rendeltek több mint 9 millió adagot. Az égvilágon semmi se indokolja, tehát jó szándék nem állhat mögötte. Eddig is sok bullhit volt e vírus és kezelés körül, most itt az újabb. Alapból eddig mindig elmondták, hogy egy új gyógyszert sokáig, évekig kell tesztelni mielőtt forgalomba kerülhet, ez mindig így volt. Most ez el volt felejtve egy viszonylag enyhe vírusnál és most is látszik, hogy nem az emberek védelme számít, hanem, hogy mindenáron bejutassanak valamit beléjük... És persze a parlamenti képviselők itt is kivételek mint a többi durva oltási szabályokat követő országokba. Ilyen pártra mint a maguké nem lehet szavazni. Egy gonosz nemzetközi ügynek vagytok ti is a részesei.
Mr.Woof
2022. január 13. 21:56
12 év fantasztikus kormányzás után eljutottunk oda hogy hatósági árassá kell tenni a csirkefarhátat, hogy legalább a választásokig ne haljanak éhen a fidesz szavazók. És még a nyugat az ami hanyatlik.
Dicsértessék
2022. január 13. 21:53
Ez most nem segítette a szavazási hajlandóságomat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!