Saját bukására játszik a baloldal?

2022. január 22. 15:23

Szinte mindenki elsiklott afelett, hogy a baloldali pártok ismét kikosarazták Márki-Zay Pétert.

2022. január 22. 15:23
null
Kaszab Zoltán

„Szinte mindenki elsiklott a hét egyik legfontosabb információja felett, amely arról szólt, hogy a baloldali pártok ismét kikosarazták Márki-Zay Pétert. Ezúttal miniszterelnök-jelöltjük azon kérését utasították el, amely arról szólt, hogy a lista befutó helyén szerepljen három roma politikus. A hír lényege mégsem az elutasítás volt, hanem egy abban megbújó másik információ, amely szerint a pártok 45 listás befutó helyre számítanak.

Számoljunk egy kicsit, hogy ez mit is jelent! Az Országgyűlésbe 199 képviselőt juttatunk be április 3-án, ebből 106-ot választunk meg az egyéni körzetekből, vagyis közvetlenül. A másik 93 tagja pedig – leegyszerűsítve – úgy jön össze az parlamentnek, hogy a pártokra leadott szavazatok arányában szétosztják a mandátumokat az általuk állított listák között. Ezért nem mindegy, hogy ki hányadik helyen szerepel azon a bizonyos listán, hiszen az 50–60. hely már szinte biztos kívülmaradást jelent majd áprilisban.

A leírtak fényében különösen érdekes az, hogy a baloldal 45 listás hellyel számol a 93-ból, hiszen ez azt jelenti, hogy saját számításaik szerint sem szerzik meg a lehetséges székek felét, vagyis áttételesen ez arról is szól, hogy

a baloldali pártok nem számítanak arra, hogy képesek lesznek a bejutást érő szavazatok felét megszerezni, vagyis maguk is azzal számolnak, hogy kikapnak a Fidesz–KDNP-től.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sasszem
2022. január 23. 08:53
Az is sok!
hátakkor
2022. január 22. 20:36
Ember emberének farkasa..
THL86
2022. január 22. 18:19
92 listás hellyel érdemes számolni, mivel a 93-ból egy eleve jó eséllyel a német nemzetiséghez fog kerülni.
Szittya66
2022. január 22. 17:31
A bukméker irodák oddsai mindent elárulnak. Mivel ők a saját pénzüket kockáztatják, ezért sokkal megbízhatóbbak az előrejelzéseik, mint a közvélemény kutatóknak. Ott már beárazták az ellenzéki győzelmet: Fidesz győzelem 1,4. ellenzéki győzelem 3,00. Esélyük nincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!