HVG-s főszerkesztő a Die Pressének: Orbán elszámolta magát szövetségesei tekintetében

2022. január 19. 14:50

Az osztrák lap vendégszerzője szerint nincsen már patthelyzet, mert a baloldali és Európa-párti erők mostanra több fontos országban is fölénybe kerültek.

2022. január 19. 14:50
null

A Die Presse közölte Gergely Márton, a HVG főszerkesztőjének vendégkommentárját, amelyben arról írt, hogy Orbán Viktor nem számított a németországi kormányváltásra, sem a szövetségesei közötti nézeteltérésekre. A Fidesz vezetője öt évvel ezelőtt a lázadás évét jósolta, azonban most elfelejt számot vetni róla – írta a szerző. A Merkelhez intézett búcsú szavai során azonban világossá vált, hogy a 2015-ös menekültválság óta eltelt időt nem a remélt jobbra fordulásként éli meg, hanem inkább céltalan sodródásként a nyílt tengeren. Gergely szerint

nincsen már patthelyzet,

mert a baloldali és Európa-párti erők mostanra több fontos országban is fölénybe kerültek: húsz év után Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia élén baloldali miniszterelnök áll. Ausztriában pedig a Zöldek vannak hatalmon, mert a konzervatívok a korrupciós botrányok miatt elvesztették a frontemberüket.

Orbán Viktor bízott abban, hogy a francia elnökválasztás első fordulójában, amelyet 2022-ben a magyar parlamenti választásokkal egy időben tartanak, Le Pen Macronnal kerül a második fordulóba. Le Pen és Orbán októberi találkozója óta azonban a szélsőjobboldali szélsőséges Éric Zemmour egyre több radikálist vonz át – hívta fel a figyelmet Gergely. Ez pedig

rossz hír a magyar miniszterelnöknek,

aki öt éve hiába várja, hogy legalább az egyik domináns uniós tagállamot valamelyik politikai szövetségese vezesse.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Varsóban 2021. december 4-én. Orbán Viktor európai konzervatív pártvezetők munkaülésén vesz részt a lengyel fővárosban.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. január 20. 17:52
Hát, az tényleg rejtély, hogy az európai választópolgárok többsége miért az emberi társadalom ellenségeit bízza meg a hatalomgyakorlással.
zolizolizoltan
2022. január 20. 17:15
Európa középre tart, nem pedig jobbszélre vagy balszélre. Attól, hogy Orbán kinevezte a centrumot baloldalnak, ettől a centrum centrum marad.
zolizolizoltan
2022. január 20. 16:45
Orbán csak itthon tudja felméretni a közvéleményt, igaz rengeteg pénzzel. Orbán pénz nélkül olyan, mint a lovas ló nélkül.
Dr. Emmet
2022. január 20. 16:39
"Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!