Népszavazás: január közepe van, de még mindig minimum 30 ezer aláírás hiányzik az ellenzéknek

2022. január 14. 11:33

Karácsony Gergely szerint minden aláírás egy újabb szög az Orbán-rendszer koporsójába.

2022. január 14. 11:33
null

„170 ezer aláírásnál tartunk országosan, napokon belül össze fog jönni a szükséges aláírások száma” – jelentette be péntek reggel az ellenzék közös sajtótájékoztatóján Orosz Anna az Index tudósítása szerint.

Ismert: az ellenzék pont egy hónapja kezdte el gyűjteni a népszavazás elrendeléséhez szükséges 200 aláírást két kérdésben. Az egyik az álláskeresési járadék meghosszabbítása, másik a Fudan Egyetem budapesti campusának megakadályozása. Az eredeti tervek szerint újévre összegyűlt volna a szükséges mennyiség, majd január közepére módosították a határidőt. 

„A kérdés elvisz minket a kormányváltásig […] Hamarosan le fogjuk adni az íveket, vegye ki mindenki a részét, ugyanis minden aláírás egy újabb szög az Orbán-rendszer koporsójába” – mondta Karácsony Gergely.

Egyébként nagy valószínűséggel már most késő van a baloldal számára ahhoz, hogy április 3-án, a választásokkal egyidőben meg lehessen tartani a népszavazásukat. Mint azt Szánthó Miklós elmagyarázta,

egész egyszerűen kifutottak az időből.

Erre a referendumra leghamarabb nyáron, de inkább ősszel vagy legkésőbb jövő tavasszal kerülhetne sor. Gondoljunk csak bele, hogy a korábbi szociális népszavazást a Fidesz 2006 októberében kezdeményezte, a szavazás maga azonban csak 2008 márciusában volt! A baloldalnak mindenekelőtt össze kell gyűjtenie minimum 200 ezer aláírást, erre 120 napjuk van, a saját, időközben sokszor korrigált céldátumuk január közepe. Ezt követően a választási szerveknek ellenőrizniük kell az aláírásokat, hogy azok valódiak, érvényesek-e. Erre 60 nap áll rendelkezésre, de 30 napot minimum igénybe szokott venni” – emlékeztetett a szakértő. Megjegyezte: Az NVB ezen döntése ellen jogorvoslattal lehet élni, ami az eddigi összes hasonló magyarországi népszavazási kezdeményezésnél meg is szokott történni. A bíróság nagyon rövid időn belül dönt általában ilyen ügyekben, és ha zöld lámpát kap a kezdeményezés, arról az NVB tájékoztatja az Országgyűlés elnökét,

de ekkor már nagy valószínűséggel március közepét fogunk írni, az is lehet, hogy májust.

„A parlamentnek ilyenkor pár napon belül el kell rendelnie a népszavazást, már ha ülésezik, de a választási kampány miatt ilyenkor nem szokott, ezért rendkívüli ülést kellene összehívni, vagy adott esetben már az új Országgyűlés hozza meg a döntést. Ha ez megszületik, akkor még azt is meg lehet támadni az Alkotmánybíróságon és támogató állásfoglalás esetén csak azt követően, leghamarabb áprilisban, de inkább június-júliusban tudja kitűzni a népszavazás időpontját a köztársasági elnök és ezen időpont a kitűzéstől számított 70-90 nap között lehet” – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ igazgatója.

Nyitókép: Facebook

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2022. január 15. 04:02
még azt is el tudom képzelni, direkt úgy adják le, hogy ne legyen meg az érvényes 200e. az ajvékolás, hogy a kormány megakadályozta, többet hoz nekik, mint az egész elfuserált ötlet, amivel már az időből is kifutottak.
Ronee
2022. január 14. 18:41
Kabaré...nem tudnak össze szedni 200.000 szektást egy hónapja?? Pontosan mutatja az ellenzék támogatottságát. És ez nem 1 párt hanem 6+ a kicsi messiás. Balfaszok, saját magukat nyírták ki, ezzel az ideológiával, hogy mindenki mindenkivel összeállt. Na az lenne poén ha 14%-kal be sem jutnának :)))))
szarcsi1
2022. január 14. 16:48
Alig három hónappal a választások előtt a moslékellenzéknek nincs programja, nincs közös listája, nincs gazdaságpolitikai stratégiája, de van egy teljesen leszerepelt, elmebeteg miniszterelnöke.
hátakkor
2022. január 14. 15:08
Ez mindent elmond az előválasztási részvételről. Is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!