Die Welt: Orbán Viktor támogatja a boszniai szerbek elszakadási törekvéseit

2022. január 19. 15:50

Egy politikai elemző a német lapnak azt mondta, „riasztónak” tartja, hogy „egy EU- és NATO-állam aktívan hozzájárul egy súlyos délkelet-európai biztonsági válság kialakulásának veszélyéhez”.

2022. január 19. 15:50
null

A Die Welt a mai lapszámban is közölte azt a cikket, amely nemrég az online felületükön volt olvasható. Magyarország – az EU és a NATO tagállama – támogatja a boszniai szerbek elszakadási törekvéseit. Orbán Viktor magyar miniszterelnök novemberben találkozott Milorad Dodikkal, a boszniai elnökség szerb tagjával, ami után Dodik egyik embere azt mondta: „Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar állam teljes támogatását élvezzük”. Jasmin Mujanović politikai elemző és Balkán-szakértő a lapnak elmondta, hogy „riasztónak” tartja, hogy „egy olyan EU- és NATO-állammal állunk szemben, amely aktívan hozzájárul egy nagyon súlyos délkelet-európai biztonsági válság kialakulásának veszélyéhez”. Mujanović szerint se a NATO, se az EU nem engedhet meg magának egy

A cikk szerint Orbán nemcsak 100 millió euróval támogatja Dodikot, hanem meg akarja akadályozni, hogy az EU szankciókat szabjon ki rá. A magyar miniszterelnök ugyanakkor számít az EU bővítésére is: elsősorban olyan államok felvételére számít, amelyek „támogatják és előmozdítják az ő illiberális koalícióját az EU-n belül”. A cikk kitért Várhelyi Olivérre, az EU bővítési biztosára is, aki Orbánék „fontos cinkosa” az EU Bizottságában. A cikk szerint kétségek merültek fel annak kapcsán, hogy Várhelyi a saját országának malmára hajtja a vizet, és nem a közösség érdekeit tartja szem előtt. Egy hivatalos uniós dokumentum a Várhelyi és a Szerb Köztársaság szakadár hatóságai közötti „rendkívüli mértékű koordinációról” tanúskodik. Romeo Franz európai parlamenti képviselő és a Parlament boszniai küldöttségének vezetője azt mondta: „Ami Várhelyi urat illeti, megkérdőjelezem a biztosi megbízatását”.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfőt fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja Banja Lukában 2021. november 6-án. A magyar kormányfő munkaebéden fog tárgyalást folytatni Milorad Dodikkal.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antiochia
2022. január 20. 06:27
Nem arról volt szó, hogy mennyire nincs befolyása Orbánnak semmire? Aztán kiderül, hogy lassan mi vagyunk Közép-Kelet- Európa vezető hatalma és lassan már fingani sem lehet nélkülünk. :))))
vajda
2022. január 20. 06:18
A 2021. április 30. napján közzétett „Az ég kék, a fű zöld, Czeglédy Csaba (...)” című online cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Czeglédy Csabát zsarolás bűntettével vádolja az ügyészség. Czeglédy Csabától ezért bocsánatot kérünk. https://888.hu/889/bocsanatkeres-2-4346277/
Newman
2022. január 20. 01:47
Már elnézést!!! Az elszakadást, a Germán zöld elvtársak forszírozzák ezerrel!!!
B_kanya
2022. január 19. 21:33
Csak nem azt akarja a büdös fritz, hogy besároz minket a bosnyákoknál, majd mosakodás közben a szerbeknél is mószerol? Az nagyon ronda lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!