A világhírű idegsebész szerint csak politikai termék Márki-Zay katolikussága

2022. január 31. 09:33

„Egy igaz hívő soha nem alázza meg békés embertársait, és nem áll össze az egyházgyűlölő szélsőbaloldal vezetőivel” – fogalmaz Csókay András.

2022. január 31. 09:33
null

„Pár napja az ellenzék vezéralakja nyilatkozott, és elmondta, hogy ő sokgyerekes, mélyen katolikus hívő” – kezdi Magyar Nemzeten megjelent írását Csókay András. A világhírű idegsebész felidézi, Márki-Zay Péter kritizálta a jelenlegi hazai állapotokat és a Szolzsenyicin által leírt Gulag-szigetekhez, a borzalmas kommunista diktatúrához hasonlította hazánkat.

„Ilyen szabadság, mint nálunk, semmilyen nyugat-európai országban nincs”

Csókay kiemelte azt is, szerinte Márki-Zay „éltette az európai demokráciát, jogállamot, ahol megbüntetik azokat a lelkipásztorokat, akik ki merik mondani, hogy az Isten az embert nőnek és férfinak teremtette”.

Utána, gondolom, hazament és elégedetten megnézte a híradót, szabadon teázgatva este a családjával” – teszi hozzá az idegsebész. Ilyen szabadság, mint nálunk, semmilyen nyugat-európai országban nincs, hogy bemenve bármelyik tévébe hazugságokkal traktálhatják akár a három közjogi méltóságot is egyszerre.

Egy ember kereszténysége mennyire valódi?

Azonban mint az idegsebész fogalmaz: „a kereszténység elsősorban nem tanítást, tanokat hirdet, hanem a történelem során élt konkrét személyt, a názáreti Jézust, aki megszületett Máriától, itt élt köztünk, keresztre feszítették és harmadnapra feltámadt”. Csókay szerint

amióta a közéletben egyre több a magát hívő kereszténynek valló, de a valóságban az evangéliumi tanítással köszönőviszonyban sem álló politikus, nagyon könnyen félrevezethetnek minket,

ha nem Jézus Krisztus bennünk élő személyére koncentrálunk, aki mindig a teljes igazságot láttatja velünk.

Miért fontos mindez a választások előtt? Azért, mert nem szabad bedőlni az egyéni sértettségeknek, amikor a nemzetünk sorsáról van szó. Ilyenek vagyunk mi, emberek, hamar leszünk hálátlanok, elfelejtjük a nagy és jó dolgokat, amik megtörténtek, az óriási fejlődést, ami gazdasági és morális értelemben végbement a nemzet 2010-es állapota óta.

Komolyan vehető-e a baloldal vezéralakjának a katolikussága, amivel bizony sok hívőt félrevezet?

Csókay szerint „a leglényegesebb ismérve a hamis politikus csábításának, hogy sokszor még az egek felett ülő, távol lévő Istenre is hivatkozik, ezzel generálja a hiszékenységet, hogy megtéveszthetővé váljunk, hivatkozva egyéni sérelmeinkre. A hamis próféták mindig óvakodnak bűneiknek és annak megvallásától, hogyan tudtak bűnbánatban meggyógyulni, ha tudtak”.

„Ez a viselkedés eleve kizárja, hogy őt igaz kereszténynek tartsuk; egy igaz hívő soha nem alázza meg békés embertársait, és nem áll össze az egyházgyűlölő szélsőbaloldal vezetőivel; egy igaz hívő nem keresi ateista liberálisok barátságát, akik gyalázatos módon beszélnek a kereszténység szakrális tárgyairól” – összegzi gondolatait az idegsebész.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

 

 

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. február 02. 09:40
AKKOR LEHET(-NE) MÁRKY-ZAY PÉTER HIVŐ KATOLIKUS, HA AZOK AZ--ÁLLITÓLAGOS-- HIVŐTÁRSAI, AKIKKEL EGYÜTT JÁR MINDEN VASÁRNAP A HÚDMEZŐVÁSÁRHELYI NAGYTEMPLOMBA--HÉTRŐL-HÉTRE MISÉT HALLGATNI ÉS RÉSZESÜLNI A SZENTÁLDOZÁS KEGYELMI AJÁNDÉKAIBAN--MAJD TANÚSITJÁK-FÖLEMLEGETVÉN HOGY: "EZ A PÉTER MILYEN TISZTESSÉGES KATOLIKUS MAGYAR EMBER" ÉS 'ERRE A PLÉBÁNOS ÚR HELYESLŐLEG RÁBÓLOGAT. ILYESMIRŐ AZONBAN MESSZE NEM HALLANI, NEM TUDNI ...SEMMIT!
nagytibor8889
2022. február 01. 15:26
Akár igaza is lehet Csókaynak. De senki nem azért fog MZP-re szavazni, mert keresztény, ez legyen mindenki magánügye, pl. Csókayé is... Itt ismét protest szavazás készülődik, ha fidesz veszít, csak magának köszönheti. Még a legelvetümeltebb fideszeseknek is elege van a mértéktelen lopásból, és nem a száz milliókról beszélek, itt már 1000 milliárdokról van szó, miközben 130-150 e. ft egy kezdő pedagógus fizetése, akiket most megaláznak, még sztrájkolni sem engedik őket? Őket, akikre bízzuk a gyerekeinket. Ez a családbarát kormány? Hányinger. Senki nem kívánja Gyurcsányt, se MZPt. De ebből is elég, ezért alakul szépen a protest szavazás, bárki, csak ne ők. Ismét ide jutottunk.
M.Lajos
2022. február 01. 12:26
Tisztázandó: ki Marki-Zay Péter és ki Dr. Csókay András!
Aranykor
2022. február 01. 10:30
Márki-Zaj és Perentfalvi Rita ún. "progresszív" katolikusok. Nálunk ez a jelenség még kevésbé ismert, de Nyugaton nagyon erős áramlat. Az olasz sajtó már évek óta egyházszakadást rebesget a konzervatív és "haladó" katolikusok miatt. A progresszív katolikusok pl. folyamatosan támadják a cölibátust éppen úgy, ahogy nálunk Perentfalvi. Márky-Zaj ezért mondja mindig, hogy ő katolikus. A nyugati progresszív katolikusok is a baloldallal vannak szövetségben. Az olasz jobboldal vezetői ezért is nem gyakorló katolikusok. Matteo Salvini pl. nem templomba járó hívő, és Giorgia Meloni sem. De jobban védik a kereszténységet pl. a migráció tekintetében mint maga az Olasz Püspöki Konferencia. Márki-Zay valószínűleg Amerikában szívta magába az általa képviselt katolikusságot, ami nekünk elborzasztóan nem katolikus és keresztény. Ő a libsi keresztény mintapéldánya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!