Cseh lap: Orbán és a kazah elnök beszélgetése felkavarta az érzelmeket Prágában

2022. január 14. 11:30

A széles körű ellenzéki koalíció úgy indul a választáson, hogy a tét a „magyar demokrácia megőrzése” – írja a balliberális Aktualne.

2022. január 14. 11:30
null

A balliberális Aktualne.cz cikke kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tokajev kazah elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felkavarta az érzelmeket a cseh politikai színtéren. Orbán azt követően fejezte ki szolidaritását Tokajevnek, hogy a kazah hadsereg és rendőrség a helyi zavargásokat tömegbe lövéssel és több mint tízezer ember letartóztatásával nyomta el.

A cikk emlékeztetett, hogy Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök szerint Orbán de facto támogatta a kazah állampolgárok elleni lövöldözést. Néhány nappal korábban a házelnök a Facebookon arról írt, hogy a magyaroknak a közelgő választásokon

el kellene űzniük Orbánt,

hasonlóan ahhoz, ahogy a csehek elűzték Andrej Babist. Pekarová Adamová kijelentése nem tetszett például Radek Vondárcek előző házelnöknek. Petr Fiala (cseh miniszterelnök) Pekarová Adamová szavait közvetlenül nem kommentálta, Magyarország egyelőre hivatalosan nem reagált.

A cikk ezt követően rátért a közelgő választásokra, ismertetve annak időpontját is. A széles körű ellenzéki koalíció úgy indul a választáson, hogy a tét a „magyar demokrácia megőrzése”. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az egyesült ellenzéket nehéz feladat várja. A Medián által közzétett pártpreferencia felmérés szerint Orbán konzervatív Fidesze 39 százalékkal nyerne, míg a hat pártból álló ellenzéki koalícióra öt százalékkal kevesebben szavaznának. Az eddigi legfrissebb felmérést a Nézőpont kutatóközpont készítette, amely szerint a

Fidesz a szavazatok 50 százalékát szerezné meg, az ellenzék pedig 43 százalékot.

A cikk beszámolt a kormány elmúlt hónapokban hozott intézkedéseiről, köztük a nyugdíj- és a minimálbér emelésről, valamint a szerdán bejelentett, bizonyos élelmiszerek árának csökkentéséről is. Az egyesült ellenzék hat pártból áll: a baloldaltól kezdve, a liberálisokon át az egykori szélsőjobboldali Jobbokig bezárólag. Az ellenzék vezetője a konzervatív és mélyen hívő katolikus, Márki-Zay Péter.

(Fotó: A kazah elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök beszél a parlament ülésén Nur-Szultánban 2022. január 11-én. MTI/EPA/Kazah elnöki sajtószolgálat.)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2022. január 15. 18:33
Igen
Isten jobb keze
2022. január 14. 18:57
Egy normális európai politikus szóba nem álvelük! De a retkes nyakú Orbán igen..
Szerencse
2022. január 14. 18:34
Miért éreznek mindenhonnan késztetést a magyar belpolitikába, választásokba való beavatkozásra? 1. Nincs hálózat? Dehogy nincs 2. A Zóbán el van szigetelve, de ugyanakkor mindenki vele foglalkozik, és nagyon az ellen/ség/zéket akarják győztesnek kihozni.
Highlander07
2022. január 14. 18:00
"Orbán és a kazah elnök beszélgetése felkavarta az érzelmeket Prágában" - és mégis ki a f/szt érdekel, hogy a cseh liberálfasisztákat mi zavarja?????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!