Transzparens Újságírásért: Leginkább Karácsony Gergely számára okozott politikai veszteséget a Városháza-gate

2021. december 06. 15:24

A Cseh Katalinnal kapcsolatos médiakampányhoz képest a Városháza-ügy sokkal tudatosabban, sikeresebben lett felépítve – véli a Transzparens Újságírásért Alapítvány kutatásában.

2021. december 06. 15:24
null

A Cseh Katalinnal kapcsolatos médiakampányhoz képest a Városháza-ügy sokkal tudatosabban, sikeresebben lett felépítve. Az egyes bizonyítékok, új információk tudatosan és kitervelt módon lettek beemelve a kampányba. Az ellenzék nem tudott erre jól reagálni. Az időzítés is tökéletes, hiszen a Fővárost vezető pártok éppen a 2022-es választáson való indulásról tárgyalnak, arról, hogy melyik párt hány helyet kapjon majd a közös listán. Az ügy megjelenése egyes politikai szereplőknek kapóra jöhet, hiszen az MSZP-Párbeszéd tárgyalópozícióját rontja leginkább – véli a Transzparens Újságírásrét Alapítvány elemzője, Nagy Károly legújabb, a Városháza-botrányt elemző írásában, 

Márki-Zay Pétert eddig még nem sikerült összekötni az üggyel. Azonban a kormánykritikusnak tartott médiumok is beszámolnak az eseményekről, a vizsgált időszakban napi szinten megjelent a botránnyal kapcsolatos hír ezeken a felületeken” – véli Nagy Károly, aki szerint sokat vet a latba, hogy a botrányt az Index főszerkesztője robbantotta személyesen, ezért sikerült a boztánnyal az ellenzéki oldal médiumait is tematizálni.

Az ellenzék védekezése nem tekinthető sikeresnek 

A titkosszolgálattal kapcsolatos narratíva nem tudott tartósan megmaradni a Városháza-ügyről kapcsolatos híradásokban a kormánykritikusnak tartott sajtó felületein – véli az elelmző, aki szerint az ellenzéki érzelmű szavazók „kritika nélkül fogadják el azokat az állításokat, amelyeket a Telexen, a 444-en olvasnak, míg a kormányt támogató emberek hasonlóan járnak el a Magyar Nemzet, az Origo vagy éppen a Mandinerrel kapcsolatban. Ebben a helyzetben a politika által vezérelt médiakampányokat nagyon nehéz hatékonyan megvalósítani”. 

Hasonlóképpen hiába valósult meg egy felépített médiakampány a Pegasus-üggyel kapcsolatban a kormánypárti médiumokat olvasók ezt nem érezték súlyosnak.  A jobboldal rájött arra, hogy az ellenzéki egységet ott lehet támadni sikeresen, ahol a politikai érdekek nem feltétlenül egy irányba mutatnak. A Városháza és az önkormányzat kedvező terep, hiszen a különböző politikai párthoz tartozó csoportok érdeke általában nem egyezik meg” – írja Nagy Károly.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. december 07. 13:53
Butapesti Polgártársak! Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Magyarországon ilyen böszmeséget még önkormányzat nem csinált, mint, amit mi csináltunk. Meg lehet a városháza eladást magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondtunk és mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl a főváros lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Párbeszéd, a DK és a MASZOP közös kormányzása valaha is megteszi. És közben biciklisáv festésen, méhlegelő nem kaszáláson, rovarhotel építésen, roncsvillamos vásárláson, 50 méteres sínfektetésen és fészbukozáson kívül nem csináltunk semmit. Még a beígért húszezer Forintnyi fűtéstámogatást sem fizettük ki. Semmit nem csináltunk. Nem tudtok mondani olyan jelentős önkormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a még a szarból sem hoztuk vissza a vezetést az év végére. Semmit sem tettünk. Sőt, még hagytuk felépülni a Magyar Zene Házát és a Néprajzi Múzeumot, pedig mennyivel jobb lett volna szemetesen otthagyni a Ligetet. Ha el kell számolni az elvtársaknak, hogy mit csináltunk az elmúlt időszak alatt, akkor mit mondunk?
Abiondi
2021. december 06. 22:36
Nem szép dolog egy politikai hullát rugdosni! De olyan jól esik! :D
aaabbbccc
2021. december 06. 16:52
hatha annyira transzparencia, akkor jo lenne ha vegre KariGeri elszamolna az elovalasztasra elkoltott szazmilliokkal
olajfa1
2021. december 06. 16:22
TRANSZPARENCIÁT!!!! a Budapesti Városháza ügyeiben is!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!