Évtizedek óta nem volt akkora RSV-járvány Magyarországon, mint idén

2021. december 08. 08:12

A légúti óriássejtes vírus (RSV) elsősorban a kétévesnél fiatalabb gyerekekre veszélyes, az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel kezelt kisgyerekek száma.

2021. december 08. 08:12
null

Szabó Attila, az SE Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke elmondta: az RSV (respiratory syncytial virus) egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem okozott akkora járványt, mint az idén. Hozzátette:

a megbetegedés főként a koraszülöttekre és az újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt,

esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása (bronchiolitis), vagy akár tüdőgyulladás is, amely akadályozza az oxigénfelvételt.

A gyors terjedésének kedvez a hosszú lappangási időszak

Az RSV-fertőzés szezonja a késő őszi, még inkább a téli hónapokra esik, idén azonban ebben is változást látnak, mert az egyetem I. számú gyermekgyógyászati klinikáján már október elejétől nagy volt a betegforgalom az RSV miatt – mondta. Szabó Attila kitért arra, hogy a kórokozó gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely az első tünetek megjelenéséig, átlagosan 4-5 napig tart.

A már megfertőződött ember ez idő alatt is átadhatja a kórokozót a környezetében lévőknek.

A betegség óvodás- és iskoláskorban, nagyobb gyermekek vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, jellemzően orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság (egyszerű nátha) képében jelentkezik, ezért ők elsősorban a vírus terjesztése szempontjából jelentenek magas kockázatot.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Veres Nándor


 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ValakiValahonnan
2021. december 08. 12:01
Remélhetőleg nincsenek olyanok, akik valami ehhez hasonlót gondolnak: Na persze, egy újabb vírus ... rettegésben akarnak tartani minket, hogy az oltásokkal átvehessék az irányítást ... érdekes, hogy pont most terjed amikor pénzügyi bajok vannak ... biztos jól jön nekik a sokmilliárdos vakcinabiznisz ... vegye észre mindenki, RNS és RSV, nem szúr szemet senkinek a következetlen elnevezés?
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. december 08. 10:18
Rettegj!!!!! Rettegj!!!!!!
Kompenzátor
2021. december 08. 09:27
Ez egészen olyan, mintha általánosan gyengülne az emberek immunrendszere. Ha így van, vajon mitől lehet?
merkur
2021. december 08. 09:04
Tímea, ez a cikk nem erről szól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!