Nagy István: Tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon

2021. december 11. 20:36

„Nélkülözhetetlen feladatunk, hogy újra és újra fellépjünk a tisztességtelen vállalkozóval szemben a magyar gazdák érdekében” – fogalmazott az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy Bige László kartellezése mintegy 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

2021. december 11. 20:36
null

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot is – jelentette ki az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban szombaton. Nagy István egy helyi gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

mivel cége piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett.    

„Nélkülözhetetlen feladatunk, hogy újra és újra fellépjünk a tisztességtelen vállalkozóval szemben a magyar gazdák érdekében” – fogalmazott az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy Bige László kartellezése mintegy 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.    

Közölte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megállapította Bige László tisztességtelen piaci magatartását és a kartellezést, amivel a vállalkozó megkárosította a gazdákat. Elmondása szerint az előző évekhez képest négyszeresére emelkedett a műtrágya ára: egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, most azonban már 205-255 ezer forintért tud csak a földjére műtrágyát juttatni.    

Nagy István rámutatott,

a nagyvállalkozó nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett,

amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, mindezt pedig azért, hogy extra profithoz jusson. Ez a túlárazás közvetetten megjelenik a megtermelt termények, valamint az előállított élelmiszerek árában, amivel a gazdák mellett a fogyasztók zsebéből is kivette a pénzt – tette hozzá.    

A miniszter jelezte, a GVH eljárásában 11 magyarországi szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést, a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa 14,1 milliárd forintra bírságolta a kartellezőket. Nagy István szerint Bige László „egy jogi aktust mindenképpen politikai köntösbe akar öltöztetni”, azért, hogy elfedje bűnét.    

Kifejtette, Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a gazdákat, hiszen azt mondta nekik, hogy decemberben csak egy napig szolgálják ki a magyar vevőket. Ezzel a nagyvállakozó felmondta a magyar gazdaság szereplői közötti szolidaritást, és

nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat

– mondta az agrárminiszter. Hozzátette: Bige László jelenleg kihátrálni igyekszik ebből a helyzetből. 

(MTI)

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picnic Niki
2021. december 12. 18:58
IMPORT nem jutott eszébe ezeknek a szerencsétleneknek? vagy esetleg az se lenne olcsóbb, m amennyiért Bige adja?
llnnhegyi
2021. december 12. 12:45
Távozzon a mezőgazdasági minisztérium összes munkatársa. Deszkázzák be a nyílásokat! Menjenek a Puskás stadionba,tegyék karban a kezüket,vegyenek elő pelenka méretű zsebkendőt és sírjanak,szipogjanak, nyafogjanak, könnyezzék meg brutális fizetésüket. Nehogy dolgozzanak véletlenül.
Gyugyu12
2021. december 12. 09:50
Üzenem a sárgaagyúaknak, hogy Lölő 3,6 millió Ft-ért épít 1 méter vasutat, ami világcsúcs. Akkor ki a kurva anyátok NYERÉSZKEDIK?
Robur
2021. december 12. 01:00
Jó kis komcsi vagy. Amúgy miért nem vesztek külföldről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!