Fideszes képviselő: Márki-Zay nem törődik Hódmezővásárhellyel, kezd lepusztulni a város

2021. december 04. 20:00

Benkő Zsolt szerint még azok is kezdenek kiábrándulni a polgármesterből, akik pár évvel ezelőtt még bíztak benne. Ma már ők is látják, rossz polgármester, csak a duma van, a megosztás, érdemi munkát nem végez a városért.

2021. december 04. 20:00
null
Almási B. Csaba

Márki-Zay Péter egész embert kívánó feladatra vállalkozott, amikor elindult az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán, s azóta, hogy megnyerte, még több és még nehezebb feladata van: hat, egymással számos kérdésben ellenkező álláspontot képviselő pártot kellene elnavigálni a választásokig, és ott győzelemre vezetni. Neki is gyürkőzött alaposan a feladatnak, a gond csupán az, hogy emellett egy 43 ezres megyei jogú várost is kellene irányítania, ami önmagában hatalmas munka. S nagyon úgy tűnik, Hódmezővásárhely áldozata lett Márki-Zay országos politikai ambícióinak.

Saját haverjából csinált alpolgármestert

(Fotó: Benkő Zsolt fideszes önkormányzati képviselő az október 23-i Békemeneten, Facebook)

„Márki-Zay Péter korábban is a város érdekei, fejlődése elé helyezte a saját politikai előmenetelét, karrierét, az előválasztás lezárultát követően azonban végleg elengedte a polgármesteri feladatokat ” – mondta a Mandinernek Benkő Zsolt fideszes önkormányzati képviselő, aki azt állítja, hogy a polgármester a saját haverjából – egy áruházi dolgozóból – Szabó Jánosból csinált milliós fizetéssel alpolgármestert. Szabó nem tagja a közgyűlésnek, külsősként – soha, senki nem választotta meg – pottyant a városvezetői székbe, ehhez képest Márki-Zay rábízta a város vezetését. Benkő szerint a polgármester az előválasztást követően Hódmezővásárhelyre kizárólag hátországként tekint, amely a politikai tevékenységének pénzügyi és egyéb hátterét biztosítja.

A fideszes politikus szerint a korábban kiszámíthatóan, terv szerint működő közgyűléseket rendszertelenül  hívja össze, a képviselők az utolsó percekben kapnak meg olyan anyagokat, amelyeket alaposan át kellene nézniük, s Márki-Zay csak olyan programokon, közéleti eseményeken vesz részt, amelyekből politikai népszerűséget remél.. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy Márki-Zay Péter polgármestersége alatt megállt a város fejlődése,

soha nem látott mértékű veszteségek érték a települést,

amely évtizedes lemaradást eredményezett – jelenti ki Benkő.

Az elmúlt három és fél évben csaknem 15 milliárd forint már megnyert, megítélt fejlesztési forrást veszített el a Hódmezővásárhely. Márki-Zay elődje, a fideszes Almási István a Megyei Jogú Városokat felújító kormányzati program, a Modern Városok Program keretében mintegy 170 milliárd forintnyi, több mint 20 beruházási elemből álló fejlesztési csomagról kötött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel. Almási halála után megválasztott Márki-Zay Péter azonban képtelen volt a beruházásokhoz szükséges városházi munkát megszervezni – jelentette ki Benkő Zsolt.

Tiszta a lelkiismerete

„Ennek eredményeként a város két gimnáziumának fejlesztése és kibővítése elmaradt, ahogyan az új könyvtár és tudásközpont építése is. Diákok ezreitől vette el a lehetőséget, hogy korszerűbb, komfortosabb és jobb feltételekkel tanulhassanak. És ez csupán a jéghegy csúcsa” – fogalmazott.

S miután Márki-Zay gyakori vendég Budapesten, folyamatosan járja az országot, ráadásul időnként külföldre is utazik, joggal vetődik fel a kérdés, hogy honnan van erre ideje és főleg szabadsága. Még az előválasztási kampány kellős közepén, szeptember elején azt nyilatkozta erről a Mandinernek, hogy neki tiszta a lelkiismerete, bőven ledolgozza a napi nyolc órát, sőt, alig volt ebben az évben szabadságon, de akkor is intézte Hódmezővásárhely ügyeit, ha kellett. Az aláírásgyűjtésre két hét szabadságot vett ki, egyébként pedig általában este vagy a hétvégén foglalkozik az országos kampánnyal. „Ráadásul olyan jó és megbízható munkatársaim vannak, akikre nyugodtan rá merem bízni a várost, amelyet nagyon szeretek” – fogalmazott. De azóta még több dolga van, sokkal elfoglaltabb.

Ám a fideszes önkormányzati képviselők nem tudják, hogy idén eddig mennyi szabadságot vett ki és mennyi van még neki, holott erről elvileg a közgyűlésnek tudnia kellene. „Az önkormányzatnál Márki-Zay Péter tevékenysége alatt

állítja Benkő. Az átláthatóság hiánya azonban ennél sokkal fontosabb kérdésekben is megnyilvánul. A fideszes politikus emlékeztet arra, hogy míg a korábbi városvezetés minden szerződést, így az 5 millió forint alattiakat is elérhetővé tette a város honlapján, ezzel szemben nemrég országos visszhangot kapott, hogy most azokat sem teszik közzé, amelyek a törvény szerint nyilvánosak, ezt egyébként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is szóvá tette.

„A hazudozást és a titkolózást mi sem mutatja jobban, mint hogy nem hozták nyilvánosságra Jovány Gyula, helyi buszos vállalkozó 100 milliós szerződését sem” – állítja Benkő. Az ország legtöbb városa mellett a Hódmezővásárhelyen is szolgáltató Volánbusz Zrt.től Márki-Zay Péter elvette a korábbi közgyűlés által neki megítélt jogot, hogy működtesse a közösségi közlekedést a városban – állítja a fideszes politikus, aki azt is elmondta, hogy ezt az évi 100 millió forint összegű szolgáltatást egy helyi buszos vállalkozónak, Jovány Gyulának adta, aki maga készítette az általa megnyert közbeszerzési kiírás szakmai tartalmát.

A városvezetői tevékenységét átszövi a korrupció

„Jovány Gyula tehát Márki-Zay megbízásából meghatározta a szolgáltatás paramétereit, ami alapján az önkormányzat kiírta a közbeszerzési eljárást, majd Jovány meg is nyerte az általa meghatározott paraméterekkel kiírt közbeszerzést. Talán az sem mellékes, hogy a mai napig ő szállítja Márki-Zay Pétert és támogatóit a polgármester miniszterelnök-jelölti kampányára az ország különböző pontjaira” – mondja a kormánypárti képviselő. Mindez tömegközlekedési káoszt is teremt, hiszen a város a Volánbusszal nem tudta rendezni a kapcsolatát. Így most országosan is példátlan helyzet alakult ki, a 44 ezres településen egyszerre két buszszolgáltató körözteti a buszait mindennap, a Jovány-járatok azonban lényegében üresen járnak egész nap, állítja Benkő, aki szerint Márki-Zay Péter városvezetői tevékenységét átszövi a korrupció, s ez a közbeszerzéseket is érintette. Az imént említett ügy mellett több ilyenről is be tud számolni Benkő az elmúlt három és fél évből.

Az egyik ilyen, hogy közbeszerzést megkerülő megbízásokat adott a saját tanácsadójának. Két szabálytalan informatikai szerződés miatt is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt, ugyanis – a döntések szerint – a Cyber Services Zrt-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást. A hatóság ezért összesen

13 millió forint bírságot szabott ki,

és semmissé tette az érintett megállapodásokat. A cégek ahhoz a személyhez kötődnek, aki Márki-Zay tanácsadója volt, és akit önkormányzati cégvezetővé is megtett Hódmezővásárhelyen – mondja a fideszes politikus. Márki-Zay sógora pedig egy belvárosi út felújításának a tervezésére kiírt közbeszerzést nyert meg. A többmillió forintos tervezési díj mellett az egyébként hibátlan állapotban lévő út átépítésére 100 milliós fejlesztési hitelt vesz fel a város. Benkő szerint tehát a sógor alkotta meg a terveket, amely a közbeszerzés alapját jelentette, amelyet végül maga a sógor nyert meg.

A fideszes képviselő szerint Márki-Zay kevés dolgot tett Hódmezővásárhelyen, egyet viszont alaposan menedzselt: mindent kiszervezett, amit csak lehetett. A gyermekek közétkeztetését egy csaknem 200 kilométerre lévő, Pest megyei (Péteriben van bejegyezve) vállalkozásnak privatizálta. Hódmezővásárhely teljes intézményi közétkeztetése, évi 1,6 millió adag étel elkészítése 600 milliós üzlet a cégnek, méghozzá 7+3 évre.

A kampányszervezők az önkormányzattól kapják a fizetésüket

Benkő azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy Márki-Zay legfontosabb kampányszervezőit vásárhelyi adóforintokból pénzelik, ugyanis a hódmezővásárhelyi önkormányzattól kapják a – némely esetben milliós összegű – fizetésüket. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az előválasztás második fordulójának esti sajtótájékoztatóján maga is megnevezte ezeket az embereket: Szabó János alpolgármestert, Olasz Dénest a Városháza informatikusát, aki a közösségi médiás kampányát segíti, Jovány Gyulát, aki a rendezvényekre szállítja a támogatóit, valamint Kis Jánost, a polgármesteri hivatal kabinetfőnökét – mondta.

A kormánypárti képviselő azt is nagyon szomorúnak tartja, hogy a hódmezővásárhelyiek átoltottsága relatíve alacsony az országos átlaghoz képest. Ezt azzal magyarázza, hogy Márki-Zay Péter rendszeresen támadja a kormány védekezési programját, korábban pedig többször a keleti vakcinák ellen is beszélt az ellenzék számos tagjához hasonlóan. Ez pedig szerinte bizonytalanságot szül a lakosságban.

Még azok is kezdenek kiábrándulni Márki-Zay Péterből, akik pár évvel ezelőtt még nagy reményeket fűztek hozzá és bíztak benne. Ma már ők is látják, hogy rossz polgármester. Pár év alatt kiderült, hogy csak a duma van, a megosztás, a gyűlöletkeltés, de semmilyen érdemi munkát nem végez a városért” – állítja Benkő Zsolt.

Nyitókép: Márki-Zay Péter

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eFhlsanzláólénv
2021. december 05. 19:06
Ahha... kár, hogy ez szinte 0%ban tartalmaz igazságot. Dehát nem is ez a cél. Az ezt olvasók 0.1%-a helybéli kb, szóval ez így rendben is van. Ez olyan, mintha azt írnám le, hogy Kengyelen micsoda rosszul mennek a dolgok... aztán az olvasónak úgy kellene kikeresnie a térképen, hogy hol van, de jobb híján elhinné, mert köze nincs hozzá. Röviden, ha nem MZP lenne most a jelölt, hanem akárki más, akkor ezt itt le se szarná senki.
rókabácsi
2021. december 05. 11:39
lehet, hogy márki észelvonó gombát etetett a hódmezővásárhelyiekkel? úgy kell nekik!
petike21
2021. december 05. 11:24
Az a jobbik eset hogy nem törődik vele, mert ha törődne akkor csak károkat okoz. Politika Mekkmestere.
petike21
2021. december 05. 11:24
Az a jobbik eset hogy nem törődik vele, mert ha törődne akkor csak károkat okoz. Politika Mekkmestere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!