Cseh Katalin-ügy nincsen, viszont hologram-ügy lehetséges

2021. december 16. 15:41

Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a hologramos pályázatok rendben voltak. Interjú.

2021. december 16. 15:41
null
Hadházy Ákos
Hadházy Ákos

„Konkrétan a Cseh Katalin elleni támadásokat vagy a Városháza-ügyet megfelelően kezelte az ellenzék?
Szerintem mindkét esetben hibás stratégia a teljes tagadás, ez maximum akkor működhetne, ha nekünk is lenne egy olyan propagandamédiánk, mint a Fidesznek, ami csettintésre hallgatna ezekről az ügyekről és csettintésre kreálna néhányat a másik oldalon. Hál’ istennek ilyennel nem rendelkezünk, az elmúlt évek egyik pozitív fejleménye, hogy a kormánytól független média egy jó része abban az értelemben is független lett, hogy a közösségi finanszírozás miatt egy következő kormány akkor sem tudná sakkban tartani a hirdetésekkel, ha akarná. Remélem, hogy Márki-Zay Péter és az én személyem erős garanciát jelent arra, hogy egy következő kormány alatt máshogy mennek majd a dolgok, hogy minden korrupciós ügynek és próbálkozásnak lesz következménye. De a legfontosabb, rajtunk kívül álló garancia éppen a független média: az újságírók akkor sem engednék, hogy eltussoljunk ügyeket, ha ez lenne a szándékunk.

Visszatérve a Cseh Katalin-ügyre és a Városházára-ügyre, ezek bizonyos elemeit én is kivizsgáltatnám a megfelelő bűnüldöző szervekkel, bár az ellenzéki politikusok érintettsége a propaganda fantáziájának szüleménye. Cseh Katalin-ügy nincsen, viszont hologram-ügy lehetséges, innovációs ügy pedig egészen biztosan van, én is bemutattam rengeteg olyan uniós projektet, ahol innovációra hivatkozva vettek fel százmilliókat, milliárdokat, miközben a valódi innovációt egy percig sem gondolta komolyan senki. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a hologramos pályázatok rendben voltak ebből a szempontból. Az ugyanakkor biztosan kijelenthető, hogy Cseh Katalin egyetlen 60 milliós pályázat beadásáig volt az egyik érintett cég tulajdonosa; amikor döntöttek a pályázatról, már semmi köze nem volt a céghez, és értelemszerűen a megvalósításban sem lehetett szerepe. Jogi felelősség tehát egyértelműen nem terheli, politikai felelőssége akkor lehetne, ha megpróbálná gátolni a vizsgálatokat, de ennek az ellenkezője történik, mindig azt nyilatkozza, hogy áll a vizsgálatok elébe.

A Városháza-ügyben az első Fidesz-kormány egyik gazdasági vezetője fogalmaz meg zavarba ejtő vádakat, és ezek leginkább egy Tarlós István által kinevezett fővárosi cégvezető, Barts Balázs érintettségét vetik fel. Facebook-posztban is elmondtam, hogy az állítások valóságtartalmának utána kell járni, de ezeket el kell választani a Városháza eladási szándékáról szóló hazugságoktól - ez persze nem gátolta meg a propagandát abban, hogy azt írja, hallgatok a kérdésben. Ugyanezt nekik is elmondtam, csak nem hozták le.

A Momentum előválasztási kampányának fontos ígérete volt, hogy kormányváltás esetén ön lenne a politikai felelőse az elszámoltatásnak, Márki-Zay Péter pedig arról beszélt, hogy a Korrupcióellenes Ügynökség vezetését bízná önre. Hogy képzeli el a saját szerepét egy új kormányban?
Megtisztel a miniszterelnök-jelölt úr felkérése és a Momentum jelölése, de a konkrét pozíciók osztogatását még korainak tartom. Az biztos, hogy csak akkor vállalok ilyen szerepet és felelősséget, ha ehhez megfelelő jogosultságokat, infrastruktúrát, stábot kapok. Az elszámoltatás szót sem fogom használni, mert aki elszámoltatást ígért az elmúlt 30 évben, az utána mindig csak még többet lopott.

Jogi felelősségre vonást szeretnék, és azt, hogy hozzunk a lopást az új kormány éhes emberei számára is megnehezítő törvényeket.

Ebben gyorsan kell látványos eredményeket felmutatnunk, különben pillanatok alatt elsöpörhetik az ország vezetését egyébként is rendkívül nehéz helyzetben átvevő következő kormányt.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2021. december 18. 14:11
"a közösségi finanszírozás miatt" - MUHAHAHA!
Jaja
2021. december 18. 07:32
Lófaszházi! Takarodj az anyádba.
BPeter1978
2021. december 17. 12:20
Inkább foglalkozz az állatokkal... Szerinted csak jobboldali korrupció van?
gxcapril
2021. december 17. 07:32
És a mint tudjuk a föld is lapos. Punktum ez így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!