Csökkent a fiatalok elvándorlási kedve Magyarországról

2021. december 16. 19:31

Bár 2016-ig növekedő volt a tendencia, azóta a fiatalok sokkal inkább úgy érzik, hogy itthon is képesek boldogulni – írja az Index.

2021. december 16. 19:31
null

A hazai adminisztratív nyilvántartások (KSH) adatai szerint 2010-től a legalább egy évet külföldön eltöltő magyar állampolgárok száma exponenciálisan nőtt egészen 2015-ig (2010-ben 7 ezer fő, 2015-ben mintegy 33 ezer fő) – írta meg az Index az MCC Szociológiai Műhely kutatójának, Kiss-Kozma Georginának a cikkében. 

A lap szerzője szerint a kivándorlási hullámok intenzitását részben a nyugat-európai országok munkaerőpiaci nyitása, részben a világgazdasági válság befolyíásolták, ám az évtized elejétől tapasztalható elvándorlási trendben 2016-ban fordulat következett be, és innentől már csak mintegy 29 ezer fő döntött a külföldre költözés mellett. Számuk 2020-ig folyamatosan csökkent, a tavalyi évben pedig már csak körülbelül 19 ezer fő hagyta el Magyarországot – írja a lap. 

2010 óta egyre jellemzőbb az elvándoroltak visszatérése

Amíg 2010-ben 1500 Magyarországon született személy tért vissza hazánkba, 2018-tól már minden évben több mint 23 ezer fő dönt a hazatérés mellett – áll az Index cikkében. Az elmúlt két évben már több Magyarországon született állampolgár tért vissza, mint amennyi elhagyta az országot (2019-ben több mint 1200 fővel, 2020-ban pedig majd 4000 fővel többen tértek haza, mint ahányan kivándoroltak) – áll a statisztikákban. A tükörstatisztikák szerint is csökkenő tendencia figyelhető meg az elvándorlás tekintetében 2016 után, még akkor is, ha a hazai adatforrások eredményei jelentősen elmaradnak a tükörstatisztikák adataitól – állítja az írás. 

Kevesebben akarnak elmenni az országból

A 2020 őszén készült nagymintás ifjúságkutatás során 8000, 15–29 éves magyarországi fiatalt kérdeztek meg az élet számos területéről, köztük a migrációs terveikről is – számol be a cikk.  A fiatalok elvándorlási hajlandóságát tekintve a tényleges kivándorlást jelző adatokhoz hasonlóan csökkenő tendencia figyelhető meg. A rövidtávú emigrációs tervekkel rendelkezők aránya nem változott, de a hosszútávú, több éves munkavállalást tervezők aránya 6 százalékkal, a külföldön végleges letelepedést tervezők aránya pedig 4 százalékkal csökkent.

Nem mutatkozik nagy eltérés a kormáníypárti és ellentzéki érzelmű fiatalok között

A kutatás szerint a pro és kontra érveket vizsgálták azon személyek körében, akik mindennek ellenére a kivándorlást fontolgatják.  A motivációk tekintetében túl nagy különbség a fiatalok pártpreferenciái alapján nem mutatkozik, hiszen az első három leggyakoribb ok mind a kormánypárti, mind az ellenzékkel szimpatizáló fiatalok motivációi mögött a jobb megélhetés kérdése (38–44 százalék), a családi okok (26–33 százalék), valamint az itthoni lehetőségek hiánya (25–25 százalék) – áll a kutatásban. 

A maradásra ösztönző tényezők közül a családhoz való ragaszkodás (31 százalék), az itthoni helyzettel való elégedettség érzése (itthon is boldogul: 26 százalék, nem akarja feladni itthoni életét, karrierjét: 20 százalék), valamint a félelem (fél az idegen környezettől: 18 százalék, fél a sikertelenségtől: 15 százalék,) játszik erős szerepet, ha a fiatalok végül inkább a maradás mellett döntenek. Az itthon maradásra ösztönző tényezők esetében nincs statisztikai értelemben vett különbség a kormánypárti és az ellenzékkel szimpatizáló fiatalok között.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2021. december 17. 07:29
Ez eldönthetetlen. Vannak akik mennek, de jönnek is. Sok a naponta ingázó is. Vannak akik szerint már olcsóbb az élet nyugaton mások meg ide jönnek mert szerintük itt olcsóbb az élet Van olyan aki azt a munkát amit kint végez itthon is csinálhatná mégis kint van más meg itthonról dolgozik nyugati cégeknek és euróban kapja a fizuját is Van aki kicsit kint dolgozik, aztán visszajön majd megint kimegy egy időre Egyéniség és szerencse kérdése Én sose szerettem külföldiek közt sokáig lenni és sok olyan nagyszülőről tudok aki támogatja hogy a gyereke kint éljen, de sírva fakad mert az unokája nem beszél magyarul de olyat is tudok aki emiatt megtanult asszem franciául
Cassi
2021. december 17. 07:20
Még ebből a csökkenő elvándorlásból is le kell vonni azokat, akiknek a távozása közérdek, mint például a Schilling házaspár.
Vallasz Vilmos
2021. december 17. 07:03
Az elmebeteg korlátozások miatt kiakarna Ausztriaban, Németországban, Ausztráliában vagy éppen Új-Zélandon élni? Az USA belül is megkezdődött ez elvándorlás a megzavarodott elméjű covid diktátorok miatt, pl. Kalifornia.
Bástyaelvtárs
2021. december 17. 06:55
Parasztvakítás, birkatáp. Minden közép és kelet európai ország beismeri, sőt jelentős támogatásokat ad, hogy ne vandoroljanak ki a fiatalok. Mi vagyunk az egyetlen, ahol ez a tetves kormány összevissza hazudozik, hülyítik jonépet, hogy már hazafelé jönnek és egyre kevesebb megy külföldre. Meg, hogy a Nyugat már nem vonzó a fiataloknak. A legostobabb ócska propaganda.... Ez a mocskos maffia legalább ebben ne hazudozna! A fiatalok több mint harmada külföldre készül és kinn is marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!