„Fasiszta pártállamot” építő Orbán Viktorról beszélt Márki-Zay Brüsszelben

2021. november 10. 08:06

A baloldal miniszterelnök-jelöltjét úgy mutatta be Ujhelyi István a fórumon, mint hazánk leendő miniszterelnökét.

2021. november 10. 08:06
null

A szervezők szerint közel kétszázan voltak kíváncsiak Márki-Zay Péter brüsszeli fórumára, akit az esemény házigazdája, Ujhelyi István EP-képviselő úgy mutatott be, mint „Magyarország leendő miniszterelnöke”. Emlékeztettek: Márki-Zay szűk kétnapos programra érkezett Brüsszelbe, amelynek keretében találkozni fog négy meghatározó EP-frakció vezetőjével, hat uniós biztossal, civil szervezetek, think thankek képviselőivel.

„Megtisztelő és megható hogy itt lehetek” – kezdte mondandóját Márki-Zay egy étterem egyik felében, Brüsszel uniós negyedében, egy EU-s és egy magyar zászló előtt. Elmondta, hogy előtte Erdélyben, a bihari hegyekben járt egy magánprogramon, ezt követően pedig Varsóba utazik. Visszaemlékezett az előválasztásra, amelynek utolsó hetében állítása szerint már számított a későbbi végeredményre, de mégis meglepő eredmény született. Köszönetet mondott riválisainak is, akiket egyben szövetségeseinek is nevezett. Dobrev Klárának például külön tapsot is kért. Azt is elmondta, hogy Bajnai Gordon az előválasztást követő napon küldött neki egy londoni elemzést, amely szerint módosították Orbán Viktor leváltásának az esélyét, addig 20 százalék volt, onnantól pedig 40 százalék.

„Régebben vagyok jobboldali, mint Orbán”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy a 2022-es választásokon olyan alternatívát kell nyújtani, amelyre a Fidesz-szimpatizánsok és a bizonytalanok közül is sokan szavaznak.

– jelentette ki Márki-Zay. Mesélt történeteket arról, hogy sokan megkeresték olyanok, akik korábban Fidesz-szimpatizánsok voltak, most viszont szívesen segítenek neki. Elmondta azt is, hogy 2010-ben még a Fideszre szavazott, de aztán rájött, hogy ez milyen korrupt rendszer, ezért le kell váltani. Ezért is indult a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson – vállalva azt, hogy őt és a családját meghurciolták –, holott teljesen reménytelennek tűnt a győzelem, és ezt meg tudták ismételni 2019 októberében. Ez csodának számított. Csakúgy, mint az, hogy ő lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Itt megtapsoltatta Karácsony Gergelyt is, aki visszalépett a javára, ezért hősnek nevezte a főpolgármestert. Arra külön kitért, hogy mindhárom választáson 57 százalékot ért el.

Az MSZP-re még sosem szavazott

Nem minden kijelentése váltott ki azonban osztatlan sikert. Amikor Orbán Viktor fiának, Gáspárnak vélt melegségére tett utalásokat említette, a közönség soraiból valaki bekiabálta, hogy „azért az nem volt oké”: Márki-Zay szerint azonban éppen ezzel sikerült megállítani a Fidesz melegellenes gyűlöletkampányát. Márki-Zay szólt arról is, hogy Hódmezővásárhelyen a városházán 2018 áprilisában kitettek egy migránsszámlálót, ezzel arra hívták fel a figyelmet, hogy

Soros Györgynek egyetlen migránst sem sikerült betelepítenie Magyarországra,

ellenben Orbán Viktorral, aki sokat behozatott. A következő fél évben meg fogják találni azokat a kampánytémákat, amelynek a segítségével le lehet váltani a Fidesz – állította. Nem fog semmitől zavarba jönni, minden olyan kampánymunkát hajlandó lesz elvégezni, amely a győzelmet segíti elő, jelentette ki. Elismerte, hogy 2018-ban, a parlamenti választáson még amellett kampányolt, hogy ne szavazzanak a Momentumra, mert nem fogják elérni a bejutási küszöböt, de egy évvel később, az európai választáson már a lilákra szavazott. Majd pikírten megjegyezte, hogy az MSZP-re még sohasem voksolt. Ennek ellenére Ujhelyi Istvánt hiteles embernek tartotta és neki is tapsot kért.

Ezt követően arról beszélt, hogyan változott Orbán Viktor, aki korábban liberális, Európa-párti és Putyin-ellenes volt, most magát konzervatívnak tartja, Európa-ellenes és Putyin-párti lett.

„Fasiszta pártállamot építő korrupt Orbán Viktor” – így jellemezte a mostani magyar kormányzást, amelyre szerinte sokan azért szavaztak, mert nincs alternatíva. Az ellenzéki pártok néhány dologban nem értenek egyet, de összeköti őket a demokrácia, a jogállam, a piacpártiság és az európai integráció tisztelete. S szólt arról is, hogy a Fidesz a saját maga által meghozott Alaptörvényt sem tartja be.

„Most azonban van kire szavazni: rám” – foglalta össze a választók teendőjét. Az ország nemzetközi szerepével kapcsolatos elképzelései közül a következőket említette meg:

  • amint lehet, be kell vezetni az eurót,   
  • csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez,   
  • Magyarország lojális tagja lesz a NATO-nak és az EU-nak is.

„Több Európa, katasztrófa az egészségügyben”

Hozzátette, hogy nem gyengébb és kevesebb, hanem

erősebb és több Európa kell.

A magyarországi ügyekről szólva Márki-Zay Péter szerint az oltási kampány „kudarca” annak köszönhető, „mert a magyar emberek nem bíznak a kormányban”. Közönsége előtt az oktatást és az egészségügyet katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította. Szólt arról is, hogy a lélegeztetőgépek beszerzése is korrupció volt, Magyarország ugyanis gépenként 4,5 millió forinttal drágábban, 17,2 millióért – összesen 300 milliárd forintért – vette meg ugyanazokat a berendezéseket, mint Szlovénia kormánya, amely egyébként belebukott ebbe a tranzakcióba, mert a déli szomszédunk is túl drágán szerezte ezeket be. Azt is elmondta, a világon egyedül hazánkban adtak be 60 éven felülieknek Sinopharm-vakcinákat.

Magyarország 2005 óta romló eredményeket mutat az oktatás területén – állította –, nem a tehetségtől és a szorgalomtől függ, hogy mi lehet egy gyerekből, s ezen is változtatni kell. Szabad tankönyvválasztást, innovációt kell bevezetni, meg kell állítani a tanárok elvándorlását. Márki-Zay jelezte, hogy van ellenzéki program, de még finomítják a részleteket.

Majd kijelentette, abból a gödörből, amelybe Orbán Viktor juttatta Magyarországot, a kijárat nem balra vagy nem jobbra van, hanem felfelé, „Hajrá Magyarország, hajrá Brüsszel!” – búcsúzott.

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. november 13. 15:33
Most néztem bele a videóba, mármint elkezdtem. Ezek ott az elején pont olyanok, mint itt Kun Béláék: https://neb.hu/asset/phpTcef0h.png . (Forrás: https://neb.hu/hu/ii-a-kezdetek)
bagira
2021. november 12. 20:54
„Fasiszta pártállamot” épít Márki-Zay Brüsszelben Eus vezérek támogatással.
youngboy
2021. november 12. 11:40
Makizaj (azok nyelvén akik a nyakunkra küldték: Lemur Noise) részéről ez a "fasisztázás" annak felel meg, mint amikor úgy zay-ongnak a makik, mintha ugatnának. Emellett néha mintha nyávognának, néha meg kotkodácsolnának -- olyan rugalmasak, mint a mi kis Duce képű zajos makink. (Meghallgatható és -nézhető a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=cCaaUVAcVBo.)
Sulammit
2021. november 10. 16:50
Orbán nem egy pukkancs ez nem igaz, az viszont igaz, hogy nem olyan langyos férfi, mint a férjed. És most nem a melegségére gondolok, amit itt írnak többen. Orbán egy macsó! Te viszont egy hadonászó hiperaktív vagy, amit pszichológussal kezeltetned kellene, hogy könnyebb legyen az életed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!