Jövőre már lehet jelentkezni a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola képzéseire

2021. november 02. 10:53

A Honvédelmi Minisztérium 2030-ig mintegy tíz honvéd középiskola és kollégium elindítását tervezi.

2021. november 02. 10:53
null

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a 2022/2023-as tanévben honvéd kadét ágazati szakképzés – gépjármű mechatronikai technikus, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmairány –, valamint honvéd kadét közismereti képzés indul. Az intézménybe a nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárásban jelentkezhetnek.

A diákoknak nem kötelező katonai pályát választaniuk

Kiemelték: a Magyar Honvédség és a HM tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy tíz honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon. Az 1992-ben alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok száma először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült.

A diákok nem kapnak katonai kiképzést, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező katonai pályát választaniuk. A középiskolai tanulmányaik befejezése után a kadétok is felvételizhetnek civil felsőoktatási intézményekbe – olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitóképen: Honvéd kadét akadályfutó versenyen, Bánk 2021. május 28./ MTI/Máthé Zoltán

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!