Elmarasztaltak egy magyar munkáltatót, mert nem engedte transznemű dolgozóját a női mosdóba

2021. november 25. 15:21

Az alapvető jogok biztosa szerint megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a munkáltató.

2021. november 25. 15:21
null

Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az a munkáltató, amely nem biztosította egy transznemű munkatárs számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot – áll a Háttér Társaság szerdai közleményében. 

A társaság szerint Petra már több éve dolgozott a munkahelyén, amikor transzneműként coming outolt, majd később nemváltoztató műtéteken is átesett. A Háttér Társaság információi szerint a transznemű dolgozó ettől kezdve többször kérte munkaadóját, hogy használhassa a női öltözőt és mosdót. 

A munkáltató szavazást kezdeményezett a női munkavállalók körében arról, hogy hozzájárulnak-e ehhez. A munkatársak többsége  ezt leszavazta.

Ezt követően a transznemű munkatárs a Háttér Társaság segítségével az  Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságához fordult, ahol megállapították, hogy a transznemű nő hátrányt szenvedett el munkahelyén. 

A határozatban elrendelték a jogsértő állapot megszüntetését, és kötelezte a munkáltatót, hogy valamilyen módon biztosítsa a transznemű munkavállalója számára a nemi identitását figyelembe vevő öltöző- és mellékhelyiség-használatot. 

Nyitókép: Michele Spatari / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salátás
2021. november 28. 11:08
Nálunk aztán oly mindegy,hogy az árok bal vagy jobb oldalába kíván menni a dolgát végezni az uborkaszedés közben.
korty
2021. november 26. 11:48
Dr. Kozma Ákos - az alapvető jogok biztosa: 1998.07. – 2000.02. Miniszteri Kabinetfőnök, Igazságügyi Minisztérium Dávid Ibolya..
DrPepper
2021. november 26. 11:40
Megvan a South Park vonatkozó epizódja, amikor Carman elhatározza hogy transznemes lesz? A végén külön budit kap saját szökőkúttal. https://jobbmintatv.hu/online/South_Park/18_evad/3_resz/
masikhozzaszolo
2021. november 26. 11:16
Van erre megoldás. A cég bérel egy Toytoy wc-t, és lerakják a telephely túlsó sarkába. És megbízzák a munkaköri leírásban a hóeltakarítással, sózással a munkavállalót. Úgyis ő jár oda. -10. Lehetőleg a bejárattal átellenes oldalon, hogy meg kelljen kerülni az épületet. Ott a határozat, hogy valamilyen módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik