Elhunyt Bitó László

2021. november 15. 17:44

Az író, orvoskutató 87 éves volt.

2021. november 15. 17:44
null

Nyolcvanhét éves korában meghalt Bitó László – írja az Index a hvg alapján.

Mint írják: Bitó László eredetileg orvosnak készült, nevéhez fűződik a 2002-ben az Év Gyógyszerének választott Xalatan, amely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi. Tudományos munkássága mellett íróként is jelentős életművet hagyott hátra.

Az író és kutatóorvos az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjét, majd a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait.

A 90-es évekig az Egyesült Államokban élt, majd hazatelepült szülővárosába, Budapestre, visszavonult a tudományos kutatástól, nagyobb teret engedve írói tevékenységének. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje elismerést. Publicisztikái, esszéi rendszeresen jelentek meg a hazai sajtóban.

Első két kötete 1956-os élményeit dolgozta fel. Jelentős sikert először az Ábrahám és Izsák című bibliai regénye hozott számára, amelyet több nyelvre lefordítottak, illetve Budapesten színpadra is állítottak.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2021. november 16. 08:05
Eggyel kevesebb! Bitó nem érzett magyar szívvel, vagy tán nem is volt neki.... Nem tett neki jót Amerika! Deformálta az agyát....
szerafim
2021. november 16. 07:33
most, hogy bekövetkezett sajnálom, de őszintén azt kívántam neki, hogy az Orbán rendszerben haljon meg. Isten legyen neki irgalmas! hogy mennyire kártékony volt, talán jobb nem is tudni.
Mr.Falafel
2021. november 16. 07:03
A pokol túl enyhe büntetés a számára.
Tapeino
2021. november 15. 20:24
Pont ideje volt már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!