Teljesen mindegy, hogy ezt a most folyó ádáz küzdelmet ki nyeri meg

2021. október 14. 12:39

Aki az előválasztáson nyer mint miniszterelnök-jelölt, nem biztos, hogy miniszterelnök lesz.

2021. október 14. 12:39
null
Varga-Damm Andrea

„Aki félrevezeti a kormányváltást vágyó embereket, az lesz a felelős, ha nem lesz kormányváltás, vagy nem az teljesül, amit az emberek elvártak.

Amikor az előválasztás feltételeinek megismerését követően elmondtam, hogy ennek az előválasztásnak semmiféle jogi kötőereje nincs, azzal támadtak, hogy gyengítem az összefogást, pedig csak az igazat mondtam.

Most, hogy ilyen sajátossá vált a miniszterelnök-jelöltek előválasztásának helyzete, milyen érdekes, egyre több ismert ember, akik egyébként támogatták az előválasztást, kezdik azt mondani, amit én egy évvel ezelőtt is mondtam, miszerint aki elnyeri az előválasztás során a miniszterelnök-jelölti lehetőséget, akkor sem biztos, hogy miniszterelnök lesz, ha a kormánypártok elvesztik a választást.

A legjobb választási eredményt elérő szervezet vezetőjét kéri fel a köztársasági elnök kormányalakításra, s kéri, hogy jelölje ki a miniszterelnök-jelöltet. Attól függ tehát akkor az, hogy ki lesz a miniszterelnök, ha lesz 100 parlamenti képviselő, aki ugyanazt a személyt hajlandó megválasztani miniszterelnöknek. Ha az első jelöléstől számított 40 nap alatt nem sikerül megválasztani a miniszterelnököt, a köztársasági elnök a választások egyidejű kitűzésével feloszlathatja az Országgyűlést.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. október 14. 23:16
"Aki az előválasztáson nyer mint miniszterelnök-jelölt, nem biztos, hogy miniszterelnök lesz." Zseniális! És ez a nő volt képviselő a Parlamentben!
Gyéressy Károly
2021. október 14. 18:54
Bundás Andinak itt és most teljesen igaza van.
KBA98
2021. október 14. 17:32
Milyen küzdelemről hablagyolsz? Le vannak osztva a lapok!
Akitlosz
2021. október 14. 15:20
A korábbi választásokon is szoktak a pártok "miniszterelnök-jelölteket" megnevezni. Annak sem volt soha jogi kötőereje. A magyarországi jogrendben nem létezik olyan, hogy miniszterelnök-jelölt. Miniszterelnököt nem enged a hatalom választani. A miniszterelnököt a parlament nevezi ki, teljes mértékben a saját hatáskörében. Eddig sem volt más a politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!