Tarlós: A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták

2021. október 21. 11:27

Az 1956-os élményei mellett arról is beszélt a főpolgármester, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a többség akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatja miniszterelnöknek.

2021. október 21. 11:27
null

Interjút adott a Heteknek Tarlós István.

Bárki megválaszthatnak kormányfőnek

Budapest volt főpolgármestere arról beszélt, hogy az előválasztásnak nincs jogi következménye, így ellenzéki győzelem esetén a parlamenti többség tulajdonképpen bárkit megválaszthat kormányfőnek.

Tarlós Márki-Zay Péterrel kapcsolatban leszögezte, hogy ő egy percig se merné azt állítani, hogy ne lenne jobboldali, konzervatív, vagy keresztény, mert ezzel csak ő lehet tisztában. Azt azonban nem tartja igazán életszerűnek, hogy egy balliberális parlamenti többség egy meggyőződéses jobboldali, konzervatív keresztényt válasszon miniszterelnöknek.

Ha meg mégis megtörténik, akkor az a miniszterelnök csak báb lehet, mert ha ő valóban jobboldali, konzervatív és keresztény értékeket akar érvényesíteni, arra pont nem lesz képes” – fogalmazott.

Az előválasztásról úgy vélekedett, hogy „akarva-akaratlanul sok embert becsaptak”, hiszen Magyarországon nem választanak miniszterelnököt. „A miniszterelnököt a leendő parlamenti többség választja, és ebben az előválasztás eredményének semmiféle jogi kötőereje nincsen. Vagyis egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a többség akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatja miniszterelnöknek” – magyarázta.

Névsor és sírás

A volt főpolgármester mesélt 1956-os élményeiről is. „A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták. A Nagy Imre-kormány szinte naponta változó tagjait egy kis vonalas füzetbe írogattam, és mindig frissítettem a névsort” – emlékezett vissza. Azt is elmesélte, hogy a szomszédjukban lakott egy „nagyon rendes kommunista”, akiért viszont rendszeresen jött egy szürke Pobeda. „Gyakran sírva fakadtam, mert azt hittem, hogy az apámért, vagy a nagyapámért jöttek valami okból” – emlékezett gyermekkorára Tarlós.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2021. október 24. 07:00
Ugrált, plusz két ujjszopás közt a csattogós lepkét tologatta igaz antikommunista utcai harcos óvodásként. Mi a faszt tudott ő akkor bármiről is? Komolyan idáig süllyedt ez az ember? Szánalmas. Mindenki igaz rendszerellenes antikomcsi, meg hazafi, meg szabaccságharcos volt, ja :) Pistike is a Mókus örsben :) Úgy nőnek ki a földből, mint a gomba. Ezt a faszságot legfeljebb a narancsnyuggerátus kajálja meg, normális ember nem, a fiatalok sem. Az ilyenek csak tovább hiteltelenítik 1956-ot, és lejáratják a nemzeti eszmét, pláne a moszkovita Putler szopkodása mellett. Olyan hamis és kamu az egész, mint Dózsalaci bá, meg mint a nemváltó óvodások meg a szülő nők története. Tarlós már öreg és mélyen sértett, puffog, ennyi írható "fel" neki.
MayorAnna
2021. október 21. 17:03
.
olajfa1
2021. október 21. 14:35
Érthető! Csak az a baj, hogy "VAN MÁÁSIIIK"! /Mint a kabaréban! csak ez -sem- volt kabaré!/
jánosbácsi
2021. október 21. 14:06
"A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták. " 1956. október 25-én délelőtt bejelentették, hogy a Központi Vezetőség első titkári tisztségéből leváltották, helyébe Kádár János került. Hazudós Pista abban az időben mindössze nyolc éves volt. Nyolc éves gyereknek fogalma sincs arról, hogy mi is az a politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!