Gulyás: November elsejétől a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a maszkviselés

2021. október 28. 10:35

A kormány több intézkedésről is döntött annak érdekében, hogy visszaszorítsák a koronavírus negyedik hullámát.

2021. október 28. 10:35
null

Csütörtök délelőtt került sor ismételten a kormányinfóra, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a kormány legfrissebb döntéseiről.

Oltás előírása, maszk, látogatási tilalom

Gulyás Gergely elmondta: a kormányülésen a járványhelyzetet is megvitatták. 1970 beteget ápolnak kórházban, 204-en vannak lélegeztetőgépen. A negyedik hullámban az előrejelzések alapján – a miniszter elmondása szerint – a fertőzöttek száma meg fog ugrani. 

A kormány ezért úgy döntött az operatív törzs javaslataira támaszkodva: 

  • A cégek és vállalkozások jogot kapnak arra, hogy előírják a védőoltást a dolgozók számára,
  • Közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől a maszkviselés kötelező,
  • A közegészségügyi intézményekben látogatási tilalom lép életbe. A szociális intézményekben a vezetők döntenek a látogatási tilalomról. 

Mint elmondta: ezen intézkedések célja az, hogy nőjön az oltások száma. A fentiekhez hozzátette: a magyar állam, mint munkáltató is elő fogja írni az oltást, az önkormányzatok esetében pedig a polgármesterek dönthetnek arról, élnek-e ezzel a joggal. Kérdésre elmondta: ez az előírás az első két oltásra vonatkozik. Gulyás úgy fogalmazott: ha a munkavállaló megtagadja az oltás felvételét, úgy fizetés nélküli szabadságra kell őt elküldeni, ha pedig egy éven keresztül fenn kell tartani a rendkívüli intézkedést, akkor egy év elteltével el is lehet bocsátani.

Gulyás Gergely bízik benne, hogy az alkotmánybíróság nem fog olyan döntést hozni, miszerint törvénytelen lenne a kötelező oltás a munkaadók esetében. Ha mégis más döntés születik, akkor lehetőség lehet az alkotmánymódosításra.

Újrakezdődött a migrációs vita

A miniszter ezután rátért a migráció témájára. Mint mondta, az afgán, valamint a fehérorosz helyzet miatt a migrációs helyzet 2015 óta a legsúlyosabb. Gulyás elmondta, hogy eddig majdnem százezren próbáltak átjutni a magyar határon. Hozzátette: Európában újrakezdődött a migrációs vita. 

Teljesen elképesztőnek nevezte az Európai Bizottságnak azt az állítását, miszerint migránsok nélkül nem lehetett volna megbirkózni a járvánnyal, és hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra. Ismertette: a magyar kormány levélben fog fordulni az Európai Bizottsághoz, hogy legalább részben térítsék meg a magyar határvédelem költségeit. 

Jó lenne, ha a külső határvédelem pártjára állna az Európai Bizottság

– fogalmazott Gulyás. Kérdésre válaszolva azt mondta: a bizottságnak nem kellene beleszólnia a migráció kérdéséhez. Felidézte, hogy 2016-os népszavazáson soha nem látott mértékben utasították el a migrációt.  

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 885 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. október 29. 08:03
Néhányhete mondta a vezéretek, hogy a maszkviselés értelmetlen. Emlékeztek? Tehát bevezettek egy értelmetlen dolgot. Egyébként a magyarorszagi "kék" maszk tényleg értelmetlen. Értelme egyedül az FFP-2-es maszknak lenne.
Turius
2021. október 28. 22:41
És kérdem én, HOL VAN AZ ELLENZÉK?! A kormány úgy döntött, hogy meg nem választott magánemberek, igazgatók (feudális urak) megmondhatják a dolgozóknak (jobbágy), milyen egészségügyi procedúrának kötelesek magukat alávetni. Na EZ rabszolgatörvény! Gyakorlatilag visszahozza a feudalizmust. Szégyen hogy idáig jutott az ország! A mocskos oligarhák meg röhögnek. Tudjuk, az ellenzék gazdáinak is jó ez a törvény. Hát Karácsony kérte tegnap, Orbán meg megadta ma! Undorító!
Zakar ZoItán BéIa
2021. október 28. 18:32
Biztos voltam benne, hogy megvárják a békemenet végét a szigorításokkal.
ValakiValahonnan
2021. október 28. 17:47
Nem tudom a hülyegyerek oltásfóbok között hány százalékot tesz ki az elhízott, dohányos, cukros, hambugerzabáló, drogfogyasztó és egyéb saját döntése miatt szuperegészséges figura (a nano Bill Gates-et a vakcinába képzelőkről és a korábban már itt járt földönkívüliekben hívőkről már nem is beszélve) ... egy 90 százalékos halálozási rátával rendelkező járvány kellene ... vajon akkor is olyan menő tudós szabadságharcos gyerekek lennének ... vagy egymást taposnák és szidnák az internetes regisztrációs oldalt a tényleges túlterheltség miatti lefagyások miatt ... de ha mégis kemények maradnának, akkor legalább emelkedne a lakosság értelmi szintje ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!