A két oltás már nem mindenkinek nyújt védelmet, állítja az ELTE-s immonológus

2021. október 30. 10:22

Kacskovics Imre szerint 4-6 hónappal a második oltás után mindenkinek be kellene adatnia a harmadikat.

2021. október 30. 10:22
null

Azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szombaton az M1 aktuális csatornán.

Az immunológus hangsúlyozta, ezért javasolják a szakemberek, hogy 4-6 hónap után mindenki adassa be a harmadik oltást. A szakértő rendkívül jó döntésnek nevezte, hogy Magyarországon – Európában elsőként – még a nyáron bevezették a harmadik oltás felvételének lehetőségét. Kérdésre elmondta: a harmadik oltásnál azt kell szem előtt tartani, hogy

ha lehet, akkor vektorvakcinára (mint például a Szputnyik) ne egy újabb vektorvakcinát kérjenek az emberek,

mert ezek bizonyos esetekben „kiolthatják egymást”. Hozzátette, a harmadik oltás előtt felesleges PCR-tesztet vagy antitest vizsgálatot végeztetni. Az utóbbinak inkább akkor lehet értelme, ha később, már jóval az oltás után ellenőrzik az ellenanyag szintjét – mondta Kacskovics Imre.      

Felhívta a figyelmet, hogy a harmadik vakcinának köszönhetően jelentősen erősödhet az immunválasz a vírus ellen, de nemcsak az ellenanyag szintje, hanem a minősége is javulhat. „Tehát a harmadik védőoltás – ha már eltelt 4-6 hónap , újra visszaállítja, sőt sok esetben magasabb szintre emeli az antitest-szintet és a védettséget” – fogalmazott az immunológus.

(MTI, fotó: MTI/Kollányi Péter)

Összesen 317 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ata
2021. október 31. 21:02
Na figyelj: a Pfizer 2. negyedéves jövedelme a tavalyihoz volt hasonlítva. A többi oltást és gyógyszert nem a tavaly óta kezdte a cég gyártani, a növekedést a szép lassan kötelezővé tett covid-oltás hozta a cégnek. Én is megkaptam a hagyományos oltásokat, a gyerekeim is, viszont ezt a hirtelen piacra dobott mRNS oltást nem szeretném kipróbálni, lévén, hogy megszereztem a természetes immunitást. Egy dolog teljesen biztos: a covid-őrület legnagyobb nyertesei gyógyszeripari cégek. Láss csodát, a hagyományos kínai oltás, vagy az orosz már nem jó a németek által uralt Uniós vezetésnek, fő hogy a pénz "jó helyre kerüljön".
eldugult szívcsakra
2021. október 31. 05:28
Könnyebb az embert hibára kényszeríteni, mint arra, hogy elismerje a hibás döntését. A vakcinakérdés kapcsán ez fasizálódó társadalmak kialakulásának egyik kulcsa. Világszerte. Oszd meg és uralkodj! A "megosztottaknak" csak annyit mondanék, hogy használják a józan eszüket és nézzenek a dolgok mélyére, mielőtt magukra nézve súlyos döntéseket hoznak!
Gyikó István
2021. október 30. 22:12
És a harmadik?,mert tegnap a délhír-oldalon olvastam,hogy a pancsovai kórházban,mint menthetetlen kovidos neghalt egy 27-éves,előtte 3.-szor beoltott fogorvosnő,akinek nemsokkal előtte volt az eljegyzése!..de tényleg,akkor miről is beszélünk?. mondim én,aki a 2.pfizer után a nov.04.-re valamilyen 3.-ra regisztrálva lehettem.,,.
Gyikó István
2021. október 30. 21:48
Hááát!...igeen!...,én a két pfizerután,a nov.4..i ,3.oltásra időpontotkapottként azért?....tegnap olvasva a délhí-rek-et,hogy a pancsovai kórházban menthetetlen-ként elment egy 27-éves,3.-szor oltott fogorvosnő,a nemré-geni eljegyzése után.... detényleg?akár az ő kivétele is erősíti a szabályt?....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!