„Mély tisztelettel tekintek Orbánra” – Henri Boulad egyiptomi jezsuita szerzetes a Mandinernek

2021. október 14. 10:07

„Nyugat-Európa eladta a lelkét és a szuverenitását Brüsszelnek” – mondja Henri Boulad egyiptomi jezsuita szerzetes, híres lelkiségi író, aki kiáll a magyar kormány migráns- és családpolitikája mellett.

2021. október 14. 10:07
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Nem pusztán pozitív véleményem van az Orbán-kormány család- és migráns-politikájáról, hanem mély tisztelettel tekintek Orbán Viktor személyére, mint azon kevés, kiváló mai államférfi egyikére, aki képes ellenállni a trendeknek” – nyilatkozta Henri Boulad, közismert, Egyiptomban élő jezsuita szerzetes, akit a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs kapcsán kerestünk meg.

Boulad hozzátette: „Orbán migránspolitikája teljesen koherens azzal a kötelességével, hogy megvédje a magyar identitást, amit a Brüsszel és az EU által bátorított tömeges bevándorlás veszélyeztet”.

Henri Boulad 2017 tavaszán magyar állampolgár lett, a jezsuiták budapesti Párbeszéd Házában a miniszterelnök, Orbán Viktor adta át számára az ezt igazoló dokumentumot, a Globalizáció és kereszténység konferencia kezdetén. Boulad atya, akinek a legtöbb művét már lefordították magyarra, azzal indokolta döntését, hogy Magyarország másfajta globalizációt készíthet elő, mint ami jelenleg tapasztalható – írta akkor a Magyar Kurír.  

A melkita rítusú bizánci katolikus Henri Boulad édesapja révén szír, édesanyja révén olasz származású, apai nagyapja a keresztényüldözés áldozataként menekült Damaszkuszból az egyiptomi Alexandriába. A libanoni állampolgársággal is rendelkező szerzetes anyanyelve a francia.

Boulad atya Mandinernek nyilatkozva úgy folytatja: „A család védelme az inkoherens liberális trendekkel szemben – LMBTQ-, gender- és más ügyek – alapvető fontosságú, mivel minden egészséges társadalom egyetlen ép és  biztonságos alapja a család.”

A jezsuita szerint

Nyugat-Európa eladta a lelkét és a szuverenitását Brüsszelnek, és bábbá vált Brüsszel kezében.

„Orbánnak viszont van bátorsága elutasítani az ilyen katasztrofális hozzáállást. A Visegrád-csoporttal és más, hasonló országokkal együtt elutasítja Brüsszel imperializmusát és a katasztrofális globalista politika diktátumait, ami mindeme mögött van.” 

Az atya szerint Nyugat-Európa irányvonala veszélyes, mivel a saját népeinek elárulásán alapszik és öngyilkosságot jelent, ezzel semmivé téve ezer év hősies harcait, amivel az örökségét és identitását védte – tette hozzá.

Boulad megjegyzi: nagy elismerés illeti a Hungary Helps programot, „ami megpróbálja támogatni az üldözött keresztényeket a saját hazájukban. Nagyon nagy szükségünk van olyan baráti országokra, mint Magyarország, akik a mi oldalunkon állnak ebben a harcban.”

Henri Bouladdal a Mandiner előzőleg 2014-ben készített interjút, amikor arról beszélt, hogy

Európa nem veheti magára a világ minden baját.

Mint kifejtette: „Európa nem engedheti be ajtaján a világ összes nyomorúságát. Ha megteszi, össze fog omlani. Sőt, Európa épp összeomlóban van. Európa nem tud befogadni több embert, még humanitárius indokok alapján sem. Akik Európába érkeznek, elutasítják, hogy integrálódjanak. Szerintem, akik nem hajlandóak integrálódni és meg akarják változtatni Európát, azokat haza kell küldeni.”

Mint Boulad 2014-ben mondta portálunknak: „Európa elvesztette spirituális és keresztény gyökereit. A judeo-keresztény örökség része az európai identitásnak. Amikor hivatalosan elutasította az EU, hogy ezt megemlítsék az »európai alkotmányban«, az ennek a gyökérnek az elvágását jelentette, minden realitás és igazság ellenére. Európa három pillére épül: a görög-rómaira, a judeo-keresztényre és a modernitásra. Ez a három örökség formálta Európát. Ha elfelejti a judeo-keresztény örökségét, elveszíti a lelkét.”

Henri Boulad SJ 1931-ben született Alexandriában. Édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus. Boulad 1950-ben lépett be a jezsuita rendbe, Bejrútban szentelték pappá 1963-ban. Franciaországban tanult filozófiát, Libanonban teológiát, a az Amerikai Egyesült Államokban pedig pszichológiát és pedagógiát. Három doktorátust szerzett. Visszatérve Egyiptomba az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott, valamint lelkigyakorlatok vezetője lett. Felkarolta a leprásokat, ezen akciójába bevonta a fiatalokat is. Kalkuttai Teréz anyával egyetértésben szervezkedett a szegényekért Egyiptomban, majd Szudánban. „Teljesen önfeláldozásnak szentelt életéért” megkapta a francia érdemrend tiszti keresztjét. 1985-től a kairói Caritas vezetője, alelnöke a szervezet római központjának. Gyakran tart előadó-körutakat Európában. 2007-ben magánlevélben szorgalmazta az egyház reformját XVI. Benedek pápánál, de miután a levél kiszivárgott, bocsánatot kért az egyházfőtől. Henri Boulad ismert lelkiségi író, számos könyvét fordították le magyarra.         

Fotó: Wikipédia.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. október 14. 13:20
A kiváló teológus-lekiségi író politikailag is világosan lát.
buckafej
2021. október 14. 13:17
Volt alkalmam meghallgatni egy előadását, váltani vele pár szót, és meg is áldott. Kiváló ember.
feux follets
2021. október 14. 12:04
úgy látszik, mindenütt vannak "elhajlók". Még a jezsuiták között is, pedig ők még a moszad-nál is lényegesen jobban szervezetttek. Érdekes lenne tudni, hogy vajon mit gondol Henri Boulad a saját fönökéről. Természeten nem mint egy, a Péter trónját bitorló Francisco-rol, - mert az számára ebben a státuszában nem hogy nem főnőke, de tudja, hogy még fehér pápa sem lehetne - hanem a Bergoglio-rol, a jezsuita generálisról.
Erdőmester
2021. október 14. 11:54
Talán mélyen el kellene gondolkodni a baloldalon ennek a jezsuita szerzetesnek a szavain. Nehogy már Ő is Orbánbérenc legyen! Vannak megkérdőjelezhetetlen értékek, amelyek az emberi civilizációval egyidős természeti és társadalmi törvényeken alapulnak. Ezzel szembemenni elkerülhetetlen súlyos következményeket von maga után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!