Három és félszeresére nőtt a migrációs nyomás a déli határon

2021. október 01. 21:59

A legfrissebb statisztikák alapján erős irreguláris migrációs nyomás nehezedik idén Magyarország déli határszakaszára; a 38. hétig 79 ezernél több esetben intézkedtek a hatóságok – hangsúlyozták pénteken az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésükben a Migrációkutató Intézet elemzői.

2021. október 01. 21:59
null

Janik Szabolcs, az intézet igazgatóhelyettese és Gönczi Róbert tudományos segédmunkatárs azt írták, ez a szám csaknem 3,5-szerese a tavalyi időarányos adatnak. Úgy vélik, az emelkedés csak kismértékben hozható összefüggésbe a koronavírus-járvány alakulásával, valószínűleg elsősorban más okok állnak a háttérben.    

A Balkáni útvonal nem kap utánpótlást Görögország felől

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyugat-balkáni útvonal „közel sem kap akkora utánpótlást” Görögország felől, mint az elmúlt években. Az elemzők az élénkülés okai között említették, hogy a korábban érkezett közel-keleti, ázsiai és afrikai migránsok

hogy folytassák útjukat Nyugat-Európa felé. Egy másik, ezzel összefüggő magyarázat az lehet, írták, hogy Magyarország egyre hatékonyabban védi a déli határszakaszt, melynek során „fő szabály szerint” visszakísérik a szerb oldalra az illegálisan érkezőket, akik közül a legtöbben újra próbálkoznak.    

Magyarország továbbra is kulcsszereplő a migráció megfékezésében

„Ezeket figyelembe véve Magyarország továbbra is kulcsfontosságú szerepet tölt majd be az Európai Uniót célzó irreguláris migráció fékezésében, illetve a külső határok megvédésében” – emelték ki.    

Janik Szabolcs és Gönczi Róbert szerint Magyarország számára kihívás, hogy a Nyugat-Balkánon tartózkodó néhány tízezer ember határsértési kísérleteit hatékonyan kivédje.

A kormány irreguláris migrációval szembeni fellépése mellett ehhez szükség van az érintett államokkal történő együttműködésre is – jegyezték meg. Ennek kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy európai uniós integrációs törekvéseik miatt a nyugat-balkáni államok többsége szívesen együttműködik, azonban erre sok esetben nincs elegendő erőforrásuk. Másrészt pedig – ha már az illegális határátlépést nem tudják megakadályozni – abban érdekeltek, hogy az érkezők minél előbb távozzanak a területükről – írták.    

Gondot okozhat az afgán migrációs hullám

Az elemzők szerint ezen kihívásokat tovább súlyosbíthatja a jövőben, ha a tálib rezsim elől menekülő afgánok jelentősebb tömege eljut a török-görög határig. Ebben az esetben a nagy kérdés az lenne, hogy onnan hányan jutnának el végül a nyugat-balkáni útvonalra. „Nem csak Görögország, Bulgária vagy éppen Magyarország érdeke, hogy ez ne történjen meg: az egész EU-nak ennek elkerülésére kell törekednie” – írták az elemzők.

(MTI)

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. október 02. 07:58
Még a hüyléknek is világosnak kellene legyen, hogy emögött is ugyanaz a "mechanizmus" van, mint lengyel-lett-litván történetnél: "valakiknek" az ÉRDEKE, hogy ezt a folyamatot fenntartsák és erőltessék. Minden eszközzel ellen kell állni, büntetni, egyre súlyosabbanÍ!
Peppa
2021. október 02. 06:41
A Fidesz 2015 óta riogat a migránsokkal, pedig ez álprobléma. Ja, nem.
Bitrex®
2021. október 01. 22:40
Egyet már seggbe kéne puffantani, aztán a többieknek hamar elmenne a kedve.
nemecsekerno_007
2021. október 01. 22:39
Álprobléma :)))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!