Ezek a magyar szereplők kerültek a Facebook tiltólistájára

2021. október 13. 15:06

Több mint négyezer személyt és szervezetet tiltottak ki terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt a platformról.

2021. október 13. 15:06
null

26 magyar oldal is van a Facebook tiltólistáján, amin több mint négyezer személyt és szervezetet tiltottak ki terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt a platformról, írja a Gizmodo az Intercept által megszerzett lista alapján.

A Facebook három kategóriába sorolja a listán szereplőket, attól függően, hogy mennyire veszélyesek:

  • az első és egyben legsúlyosabb kategóriába tartoznak azok a személyek és oldalak, akik „súlyos offline károkozás” miatt kerültek ide, vagyis civilek elleni erőszakos cselekmények, szervezett bűnözéssel való összejátszás, illetve védett tulajdonságokon alapuló károkozásért mellett való kiállás miatt, tehát lényegében a terroristák és terrorszervezetek,
  • a második kategóriába tartoznak az „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők”, mint a szír polgárháború lázadói,
  • a harmadik, legenyhébb kategóriába pedig olyan szervezetek és személyek kerültek, amelyekről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

A magyar letiltottak mind a harmadik kategóriába tartoznak. Összességében a listán szereplők 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül.

A magyar letiltottak között vannak zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kurucinfo is, de megtalálható a listán a Nyilaskeresztes Párt is. A letiltott zenekarok többsége – többek között a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – „szkinhedzenekarként” ismert.

Fotó: CHRIS DELMAS / AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2021. október 14. 19:03
Valahogyan a vörös náci Hétköznapi Csalódásokat nem látom. a Terrorista új harcra készül, Antal józsef bekapta a faszomat, ha győzünk újra verjük a kulákot, stb nem mondható gyűlöletkeltésnek. Hej Faszombuk, Faszombuk!
vtznmnksr
2021. október 14. 17:01
Van aki meglepődött?
Karbantartó9
2021. október 14. 07:41
Éljen a szólásszabadság! A facebook a legrosszabb kommunista diktatúrát idézi. Bojkottáljátok!
Gonda László
2021. október 14. 00:36
Engem aug. 9-én fenyegetett meg a facebook, hogy 30 nap után végleg törölnek, kb. 13 év után véglegesen letiltanak! Miért? Mert az ATV-n nyilatkozott Toroczkai László a fb elleni, 100 milliós peréről, amit feltettem az oldalamra, kommentár nélkül! Nem fogadtam el, erre küldtek egy SMS-kódot, amivel elfogadta a nyilvánvalóan algoritmussal vezérelt rendszer. Ezután párszor próbáltam belépni, mivel nem jelentkeztem ki, ekkor kértek egy személyi dokumentumot. Ez kb. 7-szer ismétlődött, amikor is a válasz szöveg azonos volt; normális körülmények között egy nap alatt megvizsgáljuk, de Covid-19 miatt ez hosszabb ideig tart... Majd szept. 9-én azt írta, hogy kifogásom elkésett... 13 év fényképeit, írásaimat, anyagaimat ellopták... Majd 3000 "ismerősöm", több olyan akivel más kapcsolatom nem volt, "elvesztek"... Toroczkait kb. 200.000 ismerősével, hívével törölték nem sokkal az EU's választás előtt... VÉRLÁZÍTÓ! Így épül majd ki a DIGITÁLIS DIKTATÚRA! Ez még semmi ahhoz képest ami még vár ránk!!! http://www.kuria-birosag.hu/hu/sajto/osszefoglalo-gonda-laszlo-es-tarsai-felpereseknek-budapesti-rendor-fokapitanysag-alperes-ellen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!