Gyurcsánnyal közösen fogunk győzni – Molnár Zsolt a Mandinernek

2021. október 22. 21:00

Szomorúságot és fájdalmat okozott Karácsony Gergely visszalépése, de megértettük a döntését – mondta lapunknak az MSZP budapesti elnöke, országgyűlési képviselője. Márki-Zay Péter győzelme nem az ellenzékváltó hangulat jele? Mit tud hozzátenni a programhoz az MSZP? Molnár Zsolt írásban válaszolt kérdéseinkre.

2021. október 22. 21:00
null
Maráczi Tamás

***

Az MSZP eredetileg Karácsony Gergelyt támogatta, ő azonban a végén kész tényként közölte a visszalépését. Neheztelnek rá?

Megértettük Karácsony Gergely döntését, bár okozott szomorúságot.

Egy demokratikus közösségben ilyen döntéseknek helye van, még akkor is, ha ez pillanatnyilag fájdalmat is okoz. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, teljes mellszélességgel támogatjuk a jövőben is.

Mely tényezők miatt kerekedhetett felül Márki-Zay Péter?

Márki-Zay Péter és Karácsony közösen fogalmaztak meg egy világos utat: egy másként működő ország lehetőségét. Világos a kontraszt a mai magyar realitás, a kormányzat mindent uralni akaró, autokrata hajlamai, az uralkodó szellemű államvezetés és a szabadság ajánlata között. Péter ennek az ajánlatnak a jelöltjeként állt a második fordulóban, és miként az első fordulóban is többségben volt ez az akarat, úgy a második fordulóban is ez történt.

Van ellenzékváltó hangulat? Márki-Zay Péter győzelme a fő értelmezés szerint azt mutatja, hogy az ellenzéki szavazók jelentős része nemcsak kormány-, de elitváltást is akar. Az MSZP hagyományosan a régi elit része.

Vannak, akik szeretnék, ha ez lenne a magyarázat, de az ok sokkal mélyebbre megy. Nem ellenzéket vagy kormányt, hanem politikai kultúraváltást támogattak azok, akik eljöttek az előválasztásra. Nem ugyanannak a folytatására, hanem egy emberközpontú politikára adták támogatásukat az emberek. 

Több politikusuk is Dobrev Klára mellett állt ki, az MSZP elnöksége az utolsó pillanatban mégis Márki-Zay mellett tette le a voksát. Felfogható ez úgy, hogy a szocialista párt szintén a régi elitviták lezárásában és egy új politikai viszonyrendszerben látja a kitörési pontját?

Az MSZP egy emberközpontú, szolidáris országban látja a jövőt. Olyan jelöltet támogattunk a második fordulóban,

akiről a lehetőségek között úgy láttuk, erre nagyobb eséllyel tud felhatalmazást szerezni 2022 áprilisában.

Büszkék vagyunk rá, hogy közel milliós nagyságrendben tudtunk valós demokráciát szervezni: egy igazi kétfordulós rendszert, ahol lehetőség van valós, racionális döntésre. 

Gyurcsány Ferenccel is van esélye győzni a baloldalnak? 

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, és

Gyurcsány Ferenc is fontos szereplője az ellenzéki együttműködésnek, közösen fogunk győzni.

Sőt, a DK a legerősebb ellenzéki párt lett, és vélhetően az is marad. Mekkora mozgástere lesz így a közös miniszterelnök-jelöltnek?

Koalíciós kormányzásra és együttműködésre készülünk, ahol viszonylag kisebb a jelentősége a frakciólétszámnak, különösen úgy, hogy az előválasztás azt bizonyította, nincs igazán domináns szereplője az ellenzéki együttműködésnek. A közös miniszterelnök-jelöltnek komoly mozgástere lesz, de a döntéshozatal során észszerű kompromisszumokra szükség lesz. Alkalmasnak látom a hétpárti hátországot a győzelemre, az egyféle autokrácia helyett egy rendszerben gondolkodó, együttműködő, a legjobb alternatívák egyesítését kínáló ajánlatot képviselünk.

Az MSZP számára nem jelent problémát, hogy míg az ellenzéki szavazóbázis nagyobbik része baloldali, addig a közös miniszterelnök-jelöltjük magáról azt mondja, jobboldali?

A XXI. század a szolidáris együttműködés korszaka, amelyik jelentős részben meghaladja a hagyományos jobb- és baloldali tagozódást. Azt a világot kipróbáltuk, amikor egy gondolkodásmód megkap minden felhatalmazást, és megpróbálja maga képére formálni az országot. A mi alternatívánk arról szól, hogy sokféle gondolkodásból indulva közösen oldjunk meg a problémákat. Mert ez az igazi jövőképesség: nemcsak az a nagy szó, ha egyetértő emberek előreviszik a dolgokat, hanem ha nagyon mást gondolók tudnak közösen megoldásokat hozni. Az ilyen döntések mindig tartósabbak, és előbbre visznek.

Kormányváltó hangulatot éreznek Magyarországon?

Már érezhető, de van még feladatunk. Gondoljanak bele, egy magyar választáson közel 11000 helyen lehet szavazni, ilyenkor részt vesz átlagosan 5 és félmillió ember. Most közel egymillió ember vett részt egy olyan választási ponton, ami összesen 300-350 helyen volt nyitva naponta, és összesen 950 helyszínre jutott el. Ez kormányváltó hangulatot mutat. Közel egymillió ember jött el 16 nap alatt elmondani, szerinte ki képviselje őt a majdani Országgyűlésben a változásért összefogó ellenzék színeiben, és jött el miniszterelnök-jelöltet választani. Ez a mai magyar ellenzék legnagyobb akciója, az elmúlt 30 év egyik legnagyobb megmozdulása volt. Hatalmas sikernek éljük meg. 

Mikor kezdődnek a tárgyalások a közös listáról?

A következő hetekben folytatjuk a tárgyalásokat, és ahogy vállaltuk, idén lesz közös lista. A lista a sokszínű, de egymással együttműködni képes ellenzéket fogja reprezentálni.

Kész lemondani az MSZP befutó helyekről a közös listán azért, hogy Márki-Zaynak és mozgalmának lehessen külön frakciója? Egyáltalán: mit gondolnak a felvetésről?

A listaállítás alapelveit hat ellenzéki párt és az MMM közösen alakítja ki, ez a munka elkezdődött. Ebben az ügyben eredményekről beszélünk, nem szempontokról.

Mind a heten megállapodtunk, hogy a nyilvánosságon keresztül senki nem gyakorol nyomást a többiekre.

Márki-Zay győzelmi beszédében megköszönte, hogy az MSZP is beállt mögé, és sok sikert kívánt a párt megtisztulásához, sőt azt mondta, ezt ő valósította meg. Nem érezték ezt megalázónak?

Egy győzelmi beszédben sok minden elhangzik, amit külön szedve, kontextus nélkül sokféleképp lehet értelmezni vagy félreértelmezni. Miközben világos volt, ami elhangzott: Magyarország új irányba indult. Ez a lényeg, ezzel pedig az MSZP teljességgel azonosul. A Fidesz évtizede másfél millióval több szegény embert, az oktatás lerombolását, az összeszerelőüzem-ország felerősítését, a társadalmi mobilitási csatornák bezárását hozta magával. Számos közösségi területen paradigmaváltás kell, erre pedig a szocialista pártnak van olyan ajánlata, amely a robotizáció korának küszöbén érvényes választ ad a társadalmak kettéválásának problémájára. Ezt képviseljük a következő hónapokban, ezt adjuk hozzá a változás koalíciójához, és ezt képviseljük majd akkor is, amikor Magyarország felhatalmazást ad egy új kormány megalapítására.

Az előválasztás során az MSZP elveszített több emblematikus politikust, Tóth Csaba mellett Molnár Gyulát és Szakács Lászlót is. A megtisztulás mintha az átigazolások képét mutatná. Folytatódik még a sor?

A választók döntését tiszteletben kell tartani, érintsen ez MSZP-s, DK-s vagy bármilyen más politikust. Az MSZP értékalapú közösség. Szolidaritásra és együttműködésre kell épülnie a jövő Magyarországának, aki politikáját ebből a vízióból vezeti le, annak köztünk a helye.

Hogy áll a bíróságon megtámadott MSZP-tisztújítás ügye?

Az ügy lezárult és tisztázódott. A tisztújítás mindenben szabályos volt.

--

fotó: Ficsor Márton

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EszterMN
2021. október 24. 00:01
A politikában nemzeti baloldalra szükség van, kell baloldali megújulás. Molnár úr legalább nem az ÁVH-s deep state része, mint az 1950-es évekből itt rekedt Apró-klán és szörnyűnél szörnyűbb kreatúrái. Reméljük, csak taktikailag, időszakosan akar összefogni a múlt rémalakjaival!
Bokros Birka
2021. október 23. 16:43
https://www.youtube.com/watch?v=2VsPWWiI_s0
Bokros Birka
2021. október 23. 16:37
Miről álmodik a nyomor!
kitiltott
2021. október 23. 15:42
Ivó verseny lesz ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!