Ungváry Krisztián: Ha nyer Márki-Zay, akkor sem biztos, hogy ő lenne a miniszterelnök

2021. október 10. 22:04

Vagy ha ő is lenne, akkor sem áll majd módjában azokat az elképzeléseket végrehajtani, amelyhez nem szerzi meg a baloldali pártok támogatását – magyarázza a történész, aki egyébként Márki-Zayra szavazna, ha Dobrev Klára lenne.

2021. október 10. 22:04
null

Amennyiben a Dobrev Klára lenne és hatalomra szeretne jutni, biztos Márki-Zay Péterre szavazna – írta legújabb Facebook-posztjában Ungváry Krisztián történész. Úgy véli, az előválasztás nem arról szól, hogy az ellenzék győzelme esetén kié lesz a politikai hatalom – hisz ez már eldőlt: azé a párté, amelyik a legnagyobb frakciót adja és amely emellett a legkönnyebben talál közös nevezőt a többi leendő kormánypárti frakciók többségével. Ez pedig a DK a szocik és (furcsa módon) a Jobbik lesz szerinte.

Ungváry kiemeli, hogy Márki-Zay Péternek ezzel szemben nem lesz frakciója sem, és választanák őt a miniszterelnökké, csak a Momentum támogatná. Szerinte a kérdés az, hogy „az ellenzék többségét adó baloldali szavazók kívánnak-e valamilyen politikai ajánlatot tenni azoknak, akiket volt fideszesként kell meggyőzniük és megnyerniük.”

Csak baloldali szavazatokkal sem 2010-ben, sem 2014-ben, sem 2018-ban nem lehetett választást nyerni – emlékeztet Ungváry, aki szerint az tud nyerni, aki tömegesen vonz be jobboldaliakat. A történész szerint

Ez viszont szerinte egy baloldali jelöltnek nem fog menni, és hiába felkészült politikus Dobrev Klára, ha nem tudja megszólítani ezeket a sem a Fideszből, sem Gyurcsányból nem kérő szavazókat. Úgy  véli, mindegy, mit gondolunk Márki-Zay egyes kijelentéseiről, gyermeknevelési elveiről, mert

még ha nyerne, akkor sem biztos hogy ő lesz a miniszterelnök hosszú távon,

de ha ő is lenne, akkor sem áll majd módjában azokat az elképzeléseit végrehajtani, amelyhez nem szerzi meg a baloldali pártok támogatását.

„A DK törzsszavazóinak ez nyilván érzelmi kérdés és majd le fognak szavazni a fideszes trollokkal karöltve Dobrev Klárára. Lelkük rajta, ha a Fidesz hasznos idiótáiként épp ők akadályozzák meg Dobrev Klára politikai hatalomra jutását. Azok azonban, akiknek az ő politikája tényleg fontos, ha kicsit is józanul mérlegelnek, nem tehetnek mást mint MZP-re szavaznak” – fogalmazott a történész, aki egyébként nem örül neki, hogy az óbaloldal még most is ennyi szavazatot kapott, de inkább él ezzel együtt, mint „a NER aljasságai közepette”.

Borítókép: Földházi Árpád

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. október 12. 12:29
Csalásra utaló jeleket eddig még mindig csak baloldalon láttam. Tipikus kommunista tempó: vádold azzal az ellenfeledet, amit te követsz el.
Shaman 1.1
2021. október 11. 11:03
Egy zűrzavaros elme,rögeszmefuttatása . Ember nincs aki most megtudná mondani,hogy kivel a van a bolsi oldalon!
Anonymtalan
2021. október 11. 10:57
"Amennyiben a Dobrev Klára lenne és hatalomra szeretne jutni, biztos Márki-Zay Péterre szavazna" Ez hülye!
48saxon
2021. október 11. 10:22
Engem is megtévesztett a cím, azt hittem értelmesebb gondolatok következnek tőle. A címben csak kimondja a nyilvánvalót: Márki-Zaynak nincs pártja, még ha vele, mint miniszterelnök-jelölttel kampányolnak, akkor se biztos, hogy az új ogy. majd őt választja miniszterelnökké ténylegesen is, ill. igen hamar lecserélhetik, ha túl problémásnak találják. A másik pedig már elmebaj: azért kell őt tolni, merthogy "bevonzza a jobboldali szavazókat", csak legyen meg a győzelem, utána úgyis lecseréljük Dobrevre - azaz a jobboldali szavazók csak eszközként kellenek ahhoz, hogy nyerjen a baloldal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!