Ellen-Transzparenst alapított a 444 EU-s pénzből

2021. október 29. 14:25

A médiatudatosság fogalmát és az álhírek elleni küzdelmet is zászlajára tűzte a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt gondozásában most debütáló Magyar Digitális Média Obszervatórium. Az EU-s pénzből finanszírozott projekt több ponton is hasonlóságot mutat a 2019-ben indult Transzparens Újságírásért Alapítvánnyal.

2021. október 29. 14:25
null

Amint arról a Mandiner beszámolt, EU-s pénzből finanszírozott projekt keretében tényellenőrző – fact checker – oldalt indít a Soros Györgyhöz köthető 444.hu.

  • Egy évvel a 444 indulása után fél millió dolláros tőkebevonással húszszázalékos tulajdonrészt vásárolt a lap kiadójában a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap. Ez az alap az MDIF (Media Development Investment Fund) részeként működik, amely a Soros-hálózat része. Az alapról ITT olvashat bővebben.
  • Az AFP és a Facebook cenzor-együttműködéséről ITT írtunk részletesen.
  • Az ELTE egyetemi oktatója, Hammer részt vesz annak az Erősítőnek a működtetésében, amely a közösségi médiában eddig már 20 millió forintért hirdetett Telextől, Válasz Online-tól átvett híreket. A portál adatkezelője egy Észtországban bejegyzett Amplify OÜ elnevezésű vállalat, amelynek ügyvezetője Dessewffy Tibor, Gyurcsány bizalmasa. További információkat ITT találhatnak.

A külön szerkesztőséggel bíró baloldali tényellenőrző oldal főszerkesztője Zöldi Blanka lesz, mellette feltűnik Diószegi-Horváth Nóra, a baloldali Mérce volt főszerkesztője, valamint a 444-es Neuberger Eszter. A már idézett közlemény szerint a „Magyar Digitális Média Obszervatórium (Hungarian Digital Media Observatory – HDMO) célja, hogy gyakorló újságírók és szerkesztők, médiakutatók és a terület más szakértőinek segítségével lépjen fel az álhírek és a dezinformáció terjedése ellen, és erősítse a tudatos médiafogyasztást.”

Ellen-Transzparens brüsszeli pénzből

Ehhez hasonló céllal alakult Magyarországon a Transzparnes Újságírásért Alapítvány is 2019-ben, akiknek rendezvényein a 444 újságírói több alkalommal is részt vettek. (A viták ITT és ITT érhetőek el.) A médiatudatosság erősítésének érdekében idén nyáron Vastag Tamást nevezte ki az alapítvány a médiatudatosság nagykövetének. Azt nem tudni, hogy a 444-esek a Transzparens credójából szereztek-e ihletet, vagy a nemzetközi kapcsolataik révén – ettől függetlenül – értesültek a pályázati lehetőségről, annyi azonban biztos, hogy

ezentúl a baloldali médiának is van egy saját médiatudatosságért küzdő intézete.

A médiatudatosság fontosságára először a Transzparens Újságírásért Alapítvány hívta fel Magyarországon a figyelmet.

Említésre méltó hasonlóság továbbá, hogy a Transzparens egy 2012 óta működő francia Observatoire du journalisme (Újságíró Obszervatórium – a szerk.) nevű alapítvány társszervezeteként jött létre. Ezzel párhuzamosan a 444.hu projektje is az AFP támogatásával született.

Brüsszeli hátszél, EU-s hálózatosodás

A HDMO háttere nyomán érdemes megemlíteni, hogy az Európai Bizottság 2020-ban hozta éltere az Európai Digitális Média Obszervatóriumot (European Digital Media Observatory – EDMO), amelynek célja, hogy koordinálja a tagállamokban működő tényellenőrző központok, szerkesztőségek munkáját: az álhírekkel és a dezinformáció terjedésével foglalkozó tudományos kutatásokat, és a tudatos médiafogyasztással és az ezzel kapcsolatos oktatással foglalkozó szervezetek erőfeszítéseit.

Az EDMO az EU támogatásával, névleg független intézményként működik a firenzei European University Institute irányítása alatt.

Az intézmény elnöke, Renaud Dehousse egyébként azon 23 egyetemi vezető közt volt, akik aláírtak egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet, amelyben a budapesti CEU állítólagos ellehetetlenítését kifogásolták.

Címlapkép forrása: Facebook

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jinx
2021. október 31. 08:03
A 444 végre betiltja magát?
Gyikó István
2021. október 30. 22:23
Na akkir végre azok is!megtudhatták,hogy eddig netán nem tudták,hogy eddig és különösen ezután mégis,,ki-nek a pályáján,kinekis a pénzéből fociztak/focizhatnak nak ők!...
MZXX
2021. október 29. 19:41
Vajh Uj Petikében, a 444 főszerkesztőjében és a többi balos sajtó vezetőjében nem merült fel a sajtószabadság sérelme, hogy tenderezés nélkül csak velük szerződik az EB? Persze, hogy nem. Ahogy 2010 előtt sem, amikor a szocik vezette minisztériumok csak ahvg népszabi, stb. balos szutykokban hírdettek, sőt GYF még meg is tiltotta a minisztériumoknak, hogy az MN- re előfizessenek. De most sírnak.
1000bocs
2021. október 29. 18:15
Az álhírek ellen? Wow! Betiltják a CNN-t és a balos médiát? Ja, nem. Csak a szolásos balos manipuláció, hisz ma amikor minden információ elérhető az ural mindent aki a hírek köré épített narratívát uralja. Ergo a balosok mindent megtesznek, hogy a hülyeségeiket a konzervatív média ne tudja tényekkel szembesíteni. Ott ugyanis megdől minden. Elég megnézni az ideküldött balos trollokat..semmi érdemi érv, csak gőgös, tahó lekezelés és hazudozás. A fact checker a balos cenzúra modoros, kényeskedő új neve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!